Άρτα: Γεφύρωση… γιοκ! | Epirus World

Άρτα: Γεφύρωση… γιοκ!

Το μπαλάκι στην εξέδρα της γραφειοκρατίας - Ένα ακόμη σημαντικό έργο κόλλησε στις απαλλοτριώσεις - Έμπλεξε με τις ενστάσεις των ιδιωτών ο Δήμος Αρταίων.

Ένα από τα σημαντικά, αλλά κυρίως από τα ουσιαστικά έργα που θα βοηθήσουν τη πόλη να ανασάνει και θα δώσει άνεση στην καθημερινότητα των επικοινωνιών, η νέα Γέφυρα στον Άραχθο, φαίνεται να μένει στα χαρτιά με απρόβλεπτο το μέλλον. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη, ενώ είναι έτοιμες οι μελέτες, υπάρχουν ενστάσεις ιδιωτών οι οποίες πάνε πίσω το έργο.
Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης κατέθεσε τις επιφυλάξεις του για το χρονοδιάγραμμα και την τήρηση των προθεσμιών στο έργο γεφύρωσης της Άρτας, λέγοντας: «Για να δείτε ότι όλα σε σχέση με τις μελέτες και τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά, το έργο μελέτης οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου έχει βγει στον αέρα εδώ κι ένα χρόνο.

Ενδιαφέρθηκαν τέσσερα μελετητικά σχήματα, ο τέταρτος όμως δεν δέχθηκε την βαθμολογία κι έκανε μια φορά ένσταση, δεύτερη φορά ένσταση και τελικά έκανε ασφαλιστικά μέτρα κι είμαστε στα δικαστήρια.
Θέλω να σας πω ότι μια διαγωνιστική διαδικασία μέχρι τη στιγμή που θα έχεις σύμβαση με έναν ανάδοχο δεν ξέρεις πόσο μπορεί να σου τραβήξει. Μπορεί να έρθει ένας και να τελειώσεις, μπορεί να έρθουν 15 και να ελέγξεις 15 φακέλους και μετά ο ένας να σου κάνει διαρκώς ένσταση για το… κόμμα και την τελεία και να σε πηγαίνει πίσω. 

Και στην Γεφύρωση Αράχθου, είμαστε έτοιμοι σε ό,τι αφορά τις μελέτες, κολλάμε όμως στις απαλλοτριώσεις διότι ενώ κηρύξαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο την απαλλοτρίωση, υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες –και λίγοι είναι οι ιδιώτες εκεί οι περισσότερες είναι δημοτικές εκτάσεις- λένε ότι «όχι» δεν είναι έτσι όπως τα λέτε κι είναι αλλιώς, οπότε πρέπει τώρα να συζητηθούν οι ενστάσεις τους. 

Άρα εμείς οφείλουμε να εξετάσουμε τις ενστάσεις των ιδιωτών, να δούμε αν έχουν δίκιο ή άδικο, κι από κει και πέρα να κηρύξουμε την απαλλοτρίωση στην τελική της μορφή, βάζοντας τον δικηγόρο, ορίζοντας δικάσιμο για οριστική τιμή μονάδος κλπ, ώστε να πάρει το δρόμο του δικαστικά και να τελειώσουμε». Ακόμη επεσήμανε ότι οι ενστάσεις των ιδιωτών που έχουν κατατεθεί αφορούν στα όρια των εκτάσεων απαλλοτρίωσης. 

Τι θα ζητήσει απ’ τον πρωθυπουργό
Με τρία βασικά θέματα να περιλαμβάνονται ήδη στην «ατζέντα» του ο Δήμος Αρταίων προετοιμάζεται ήδη για το ραντεβού με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ενόψει του αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ήπειρο που θα γίνει 23 και 24 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης επιβεβαίωσε ότι ήδη έχει κλειστεί ραντεβού με τους συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου που θα βρίσκονται την ερχόμενη Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στην Άρτα καταγράφοντας σε διαδοχικές συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς ζητήματα και αιτήματα που αφορούν στην περιοχή και στοχεύουν στην ανάπτυξή της. 

Ο κ. Τσιρογιάννης εξήγησε ότι η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη, έχοντας προετοιμαστεί με ιεραρχημένες προτάσεις που αφορούν υποδομές και έργα με στόχο την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της περιοχής. 

Όπως ο Δήμαρχος Αρταίων τόνισε: «Τρία βασικά αιτήματα έχουν κατατεθεί στον πρωθυπουργό πριν λίγο καιρό όταν ήρθε στην Ήπειρο για τα εγκαίνια της Ιόνιας οδού. Του είχαμε από τότε καταθέσει εγγράφως ένα υπόμνημα με τρία ιεραρχημένα ζητήματα προτεραιότητες για τον Δήμο μας.
Είχαμε βάλει πρώτο θέμα την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα. Είχαμε βάλει τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν για την οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου έτσι ώστε το ποτάμι να αγκαλιάσει την πόλη και να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε δεξιά κι αριστερά και το τρίτο είναι η παραχώρηση του Στρατοπέδου Παπακώστα». 

Δέσμευση των πιστώσεων
Στην ερώτηση για το έργο οριοθέτησης που ήδη έχει δρομολογηθεί με την δημοπράτηση των μελετών, ο κ. Τσιρογιάννης επισήμανε ότι το αίτημα δεν αφορά στις μελέτες που ήδη βρίσκονται στον αέρα με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ ώστε να προκύψει ο ανάδοχος, «αλλά από κει και πέρα, εμείς αναφερόμαστε στα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά έργα που θα βγάλει η μελέτη, που θα είναι περίπου 30 με 40 εκατ. ευρώ. 

Αυτά λέμε ότι θα πρέπει να κρατηθούν δεσμευμένα όπως μέχρι τώρα ξέρουμε ότι είναι, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν βγει η μελέτη, και να μην ψάχνουμε τα χρήματα για να υλοποιηθεί το έργο κι αυτά να έχουν δοθεί αλλού». 

Αναμένουν το υπουργείο Εθν. Άμυνας
Για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Παπακώστα, ο Δήμαρχος Αρταίων είπε: «Δεν μπορεί ένα τέτοιο οικόπεδο στην είσοδο της πόλη μας είτε λέγεται ιδιώτης, δημόσιο, Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και να είναι σε αυτή την κατάσταση. 

Και ο Δήμος Αρταίων και η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ζητήσει να τους παραχωρηθεί με το αντίστοιχο τίμημα όπως λέει ο νόμος του 5%, δεν το θέλουμε τζάμπα, ή αν θέλει το υπουργείο Άμυνας να το δώσει σε κάποιον ιδιώτη για να προβεί σε μια επένδυση να το κάνει. 

Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί εξακολουθεί να χρονίζει αυτό το ζήτημα, που κι εμείς έχουμε επισκεφτεί δυο και τρεις φορές το υπουργείο κι όταν βλέπουμε σε άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα να έχουν παραχωρηθεί τέτοια αν
ενεργά στρατόπεδα. Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα». 

Στο ερώτημα αν το ζητά ο Δήμος παράλληλα με την Περιφερειακή Ενότητα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα το μοιραστούν, ήτοι ένα μέρος να πάει στο Δήμο κι ένα στην Περιφερειακή Ενότητα και πως υποστηρίζεται το διπλό αυτό αίτημα από την περιοχή της Άρτας, ο ίδιος απάντησε: «Κι έτσι μπορούμε να το κάνουμε, και σε μας να το δώσουνε. 

Εμείς το ζητάμε ως Δήμος Αρταίων συνεχίζοντας το αίτημα που έχουμε από την διαχρονική αλληλογραφία του Δήμου που βρήκαμε και το διεκδικούμε, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα αν μπορέσει να πάρει ένα χώρο για να μπορέσει να κάνει διοικητήριο, δεν είμαστε αντίθετοι. 

Αλλά και στην τελική αν έχει άλλη σκέψη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να το δώσει σε έναν ιδιώτη να δημιουργήσει μια επένδυση και να προκύψουν θέσεις εργασίας, κανένα πρόβλημα και πάλι. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει».
Βέβαια όπως επισήμανε ο κ. Τσιρογιάννης ο κατάλογος των προτάσεων –αιτημάτων που θα κατατεθεί στους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο ραντεβού της Τρίτης θα είναι αρκετά μεγαλύτερος και θα περιλαμβάνει κι άλλα σημαντικά αιτήματα για την ανάπτυξη της περιοχής. 

Ασφαλτόστρωση αγροτικών
Στην προθεσμία που είχε ανακοινωθεί ως καταληκτική ήτοι την 29η Σεπτεμβρίου ο Δήμος Αρταίων υπέβαλε όπως και είχε ανακοινώσει προ ημερών, δυο προτάσεις που αφορούν στην πρόσκληση σχετικού προγράμματος μέσω Περιφέρειας για ασφαλτόστρωση οδικών αγροτικών δικτύων και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη: «Η προθεσμία τελικά πήρε παράταση μέχρι 27 Οκτωβρίου, όμως εμείς ήμασταν έτοιμοι και υποβάλαμε δυο προτάσεις, για ασφαλτόστρωση στο δρόμο Κωστακιοί έως Γαβριά, μήκους 5 χιλιομέτρων κατά μήκος του οποίου υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. 

Η δεύτερη πρόταση που υποβάλαμε αφορά σε ασφαλτόστρωση προς Ανέζα - Καλογερικό, πίσω από το δρόμο για Κορωνησία μέχρι το χωριό Καλογερικό, κι ένα τμήμα πίσω από το Χανόπουλο όπου επίσης υπάρχουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 510.000 ευρώ. 

Συνολικά δηλαδή υποβάλαμε δυο ώριμες προτάσεις διεκδικώντας 1,1 εκατ. ευρώ για ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων. Θέλουμε την έγκριση αυτών των έργων που είναι απαραίτητα για μας ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί και δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. 

Δεν είναι εποχές να χάνονται οποιεσδήποτε δυνατότητες διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων, οπότε με όποια ευκαιρία υπάρχει μέσω οποιοδήποτε προγράμματος είτε ΕΣΠΑ, είτε της Περιφέρεια, είτε άλλων προγραμμάτων που θα δημοπρατούνται εμείς θα ετοιμαζόμαστε και θα διεκδικούμε με προστάσεις μας πιστώσεις».
ixotisartas.gr
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου