Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης | Epirus World

Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή να είναι υψηλότερη από την περσινή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνουν παράγοντες της αγοράς.

Η θέρμανση αποτελεί εφιάλτη για χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία στα χρόνια των μνημονίων, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να περιορίσουν το κόστος. Και φέτος η κατάσταση αναμένεται να είναι ίδια και χειρότερη.

Η λιανική τιμή τον Οκτώβριο του 2016 διαμορφώθηκε στα 92 - 93 λεπτά το λίτρο και με βάση την τιμή διυλιστηρίου της περασμένης Πέμπτης η εφετινή τιμή καταναλωτή υπολογίζεται στα 95 - 99 λεπτά.

Η τιμή που θα διαμορφωθεί στις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο αφενός από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου μέχρι τότε και αφετέρου από τη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους εταιριών και πρατηριούχων τα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας ήταν 7,64 λεπτά το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο αλλά αυξήθηκαν στα 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση πετρελαίου, αυτή βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της βαθμιαίας διείσδυσης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μ.τ. το 2010 ενώ το 2013 είχε υποχωρήσει και στους 959.233 μ.τ.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου