Άρτα: Εκλογές στο ΤΕΙ Ηπείρου | Epirus World

Άρτα: Εκλογές στο ΤΕΙ Ηπείρου



Στις κάλπες για την ανάδειξη νέου Πρύτανη στο τιμόνι της Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου, οδηγείται στις 18 Οκτωβρίου η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, δηλαδή οι συνολικά 77 καθηγητές και τα 120 μέλη του υπολοίπου προσωπικού του Ιδρύματος.
Ασφαλώς η εκλογική διαδικασία αφορά και τους αντιπρυτάνεις που όμως έχουν λόγους ήδη να «κερνούν» γλυκά για τα συχαρίκια και τις ευχές των συναδέλφων τους, εφόσον συνολικά οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν είναι όσες και οι θέσεις και εν προκειμένω οι τέσσερις νέοι αντιπρυτάνεις του ΤΕΙ Ηπείρου, είναι οι:

Κωνσταντίνος Αγγέλης Καθηγητής - Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, Βικτωρία Ζακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Τμήμα Λογοθεραπείας, Κωνσταντίνος Καραμάνης Αναπληρωτής Καθηγητής - Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Περικλής Τάγκας Καθηγητής - Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Ως εκ τούτου ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμέτρηση που θα γίνει για την θέση Πρυτάνεως για την οποία προχθές με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων συνολικά έθεσαν υποψηφιότητα οι κατά αλφαβητική σειρά: Νίκος Αντωνιάδης Καθηγητής - Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, Ιωάννης Γκανάς Καθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Αναστάσιος Τσίνας, Καθηγητής Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων.
Οι εκλογές χρονικά προηγούνται του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο -όπου και αναμένεται μεταξύ των άλλων να τεθούν και τα ζητήματα αναβάθμιση των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ήπειρο και εν προκειμένω του ΤΕΙ- καθόσον ήδη έχουν καταγραφεί προσφάτως δηλώσεις και του αρμόδιου Υπουργού αναφορικά με περιοχές όπου προχωρά ο διάλογος για την δρομολόγηση του ενιαίου χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ζήτημα αυτό της αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει απασχολήσει ήδη για μεγάλο διάστημα την Σύνοδο των Προέδρων όλων των ΤΕΙ -και πλέον «Σύγκλητο Πρυτάνεων»- οπότε δεν μένει έξω από την θεματολογία της συζήτησης ενόψει των εκλογών ανάδειξης νέου Πρύτανη, ούτε από τις δηλώσεις των υποψηφίων για την θέση αυτή.
Σε επικοινωνία με τους τρεις διεκδικητές της ψήφου των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, καταγράψαμε τις πρώτες δηλώσεις τους για την απόφαση να θέσουν υποψηφιότητα.


Νίκος Αντωνιάδης
Ο Νίκος Αντωνιάδης Καθηγητής - Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, (Άρτας), δήλωσε για την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα τα εξής: «Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή και έχει παρασύρει στη δίνη της όλες τις πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας και των λειτουργιών της κοινωνίας. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη και το ΤΕΙ Ηπείρου αποτελεί τμήμα αυτής της κατάστασης. Με σημαντικά μειωμένη χρηματοδότηση και δυσκολίες στην προσέλκυση φοιτητών, το Ίδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας και έχει περιέλθει σε μια κατάσταση στασιμότητας. Τα προβλήματα που δημιουργεί η διασπορά σε πολλά γεωγραφικά σημεία γίνεται όλο και δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν. Τα Ιδρύματα ξαφνικά εμφανίζονται ανοχύρωτα, καθώς σε παλαιότερες εποχές δεν φρόντισαν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, αντίθετα πλειοδότησαν στην άφρονα πολιτική της επέκτασης χωρίς πραγματικές βάσεις και τώρα δρέπουν τους καρπούς της. Έχω επιχειρηματολογήσει με επανειλημμένες παρεμβάσεις επί δεκαετία υπέρ ενός επανασχεδιασμού του χάρτη των ΤΕΙ, με πρωτοβουλία των ίδιων των Ιδρυμάτων, στην κατεύθυνση σχηματισμού μεγάλων και ισχυρών πόλων, κάτι που το Ίδρυμά μας δεν υιοθέτησε ποτέ. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι που επέκριναν αυτές τις απόψεις μόλις πριν λίγα χρόνια ξαφνικά προβάλλουν τον μπαμπούλα της αδύναμης θέσης μας και της δημιουργίας ισχυρών Ιδρυμάτων, «γιατί αλλιώς κλείνουμε». Σήμερα, από αδύναμη πλέον θέση, το Ίδρυμα καλείται να προσαρμοσθεί σε νεφελώδη σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για τον Ενιαίο Χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου περιλαμβάνεται και κάποιου είδους «συν-λειτουργία» με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η προσαρμογή αυτή γίνεται σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, με τις φήμες να κυκλοφορούν στις πλατείες και τα καφενεία της Άρτας, ενώ το Ίδρυμα δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση. Μάλιστα, την εκλογική διαδικασία σκιάζει η αποκάλυψη περί ύπαρξης σχετικής αλληλογραφίας με το Υπουργείο, την οποία η απερχόμενη Διοίκηση αρνείται να δημοσιοποιήσει, όταν είναι προφανές ότι αφορά κρισιμότατες κινήσεις για το ίδιο το μέλλον του Ιδρύματος.
Η πορεία του Ιδρύματος δεν μπορεί να καθορίζεται πίσω από βαριές αδιαφανείς κουρτίνες, με το ίδιο το προσωπικό του αμέτοχο. Είναι αυτονόητο ότι μια κοινή παράλληλη πορεία των δύο Ιδρυμάτων της Περιφέρειας είναι επιθυμητή και θα ενισχύσει τη θέση του ΤΕΙ Ηπείρου. Μια τέτοια διαδικασία όμως απέχει πολύ από τη φημολογούμενη συγχώνευση η οποία απαιτεί ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ενώ δεν φαίνεται καμία βούληση της Πολιτείας να θεσπίσει ένα σαφές σύνολο κανόνων. Οποιοδήποτε σκεπτόμενο μέλος του Ιδρύματος μπορεί να διαπιστώσει με μια πρόχειρη επισκόπηση ότι υπάρχουν δεκάδες ζητήματα ανοιχτά χωρίς προφανή λύση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι επιτρεπτή η διολίσθηση σε μια απορρόφηση επιλεγμένων νησίδων του ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία πρακτικά θα σημάνει την εξαφάνιση του Ιδρύματος, με αντάλλαγμα την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων.
Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων επισκιάζει τα σημαντικά θέματα που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη ζωή του Ιδρύματος και τα οποία παραπέμπονται στις καλένδες της «συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο» ή λύνονται με τρόπο ανορθολογικό και αυθαίρετο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατανομή των τελευταίων θέσεων καθηγητών που δόθηκαν στο Ίδρυμα, ή η βιασύνη να συμμορφωθούμε ακόμα και με εξόφθαλμες παράνομες συστάσεις του Υπουργείου ώστε να προβάλλουμε εικόνα καλού και υπάκουου παιδιού.
Η λύση για το Ίδρυμα είναι η συνεχής προσπάθεια για ισχυροποίησή του και ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του, προσπαθώντας παράλληλα για αναζήτηση συνεργειών με άλλα Ιδρύματα, στην κατεύθυνση δημιουργίας ισχυρών πόλων. Μια τέτοια διαδικασία όμως πρέπει να θέτει ως απαράβατο όρο τον σεβασμό της πορείας και της ιστορίας του Ιδρύματος αλλά και του τεχνολογικού του χαρακτήρα, ενώ πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το προσωπικό του θα διασφαλιστεί ως προς τις προοπτικές του και τις συνθήκες εργασίας του.
Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με την πρέπουσα σοβαρότητα και με μια στιβαρή ηγεσία η οποία θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει την κατάσταση όπως αντικειμενικά είναι και να στοιχίσει το Ίδρυμα σε μια ενιαία γραμμή σοβαρής και αξιοπρεπούς πορείας. Αυτός είναι ο πυρήνας της σκέψης μου για το μέλλον του Ιδρύματος και προσβλέπω στην στήριξη της κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου ώστε να έχω την τιμή να ηγηθώ αυτής της πορείας, με γνώμονα πάντα τη διαφάνεια και την ισονομία, και όχι την εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών».


Ιωάννης Γκανάς
Ο Ιωάννης Γκανάς, Καθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα), απευθύνθηκε και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα με σχετική επιστολή του και αναφέρει σχετικά με την κατάθεση της υποψηφιότητάς του τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα η ευκαιρία που μου δόθηκε να υπηρετήσω το ΤΕΙ Ηπείρου από τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Ιδρύματος και του Προέδρου της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ερευνών, θητεία κατά την οποία εργάστηκα συστηματικά για την επίτευξη των στόχων του Ιδρύματος.
Πιστεύω ότι μέχρι σήμερα έγιναν σημαντικές προσπάθειες και τολμηρά βήματα για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Ιδρύματος κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για τη χώρα μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξωστρέφεια και στη διασύνδεσή του με τοπικούς, περιφερειακούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς.
Η συνεργασία του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ήπειρο, αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση που θα κληθούμε άμεσα να διαχειριστούμε. Η συνεργασία αυτή μπορεί να ευοδωθεί με διάλογο, σύνθεση απόψεων, αξιοποίηση των εμπειριών και των δημιουργικών ικανοτήτων όλων μας. Θεωρώ ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορούμε να επηρεάσουμε την πορεία των εξελίξεων αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος και τις δυνατότητες των μελών του Ιδρύματος.
Είμαστε ένα μικρό σε μέγεθος περιφερειακό Ίδρυμα με αποδεδειγμένη ακαδημαϊκή αναγνώριση στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αποτυπώθηκε στην ιδιαίτερα θετική έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης. Στόχος μας πρέπει να είναι, όχι μόνο η επίτευξη των δεικτών αξιολόγησης, αλλά και η διασφάλιση του αγαθού της παιδείας ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού.
Παραμένω πιστός στις αρχές της αλληλεγγύης, της συναδελφοσύνης, της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης των ιδεών του καθενός, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και του αλληλοσεβασμού χωρίς διακρίσεις, οραματιζόμενος τη διοίκηση με ανθρώπινο πρόσωπο ως τη μοναδική επιλογή επιτυχημένης πορείας στο μέλλον.
Δεσμεύομαι να συνεργαστώ με όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη διασφάλιση ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος που θα προάγει τη δημιουργική σκέψη, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας των οργάνων διοίκησης και τη λογοδοσία.
Με αυτές τις σκέψεις, θέτω στην κρίση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου την υποψηφιότητά μου και ζητώ την υποστήριξή τους».


Αναστάσιος Τσίνας
Ο Αναστάσιος Τσίνας, Καθηγητής Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων (Άρτα), δήλωσε σχετικά: «Το ΤΕΙ Ηπείρου βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι εξελίξεων και αλλαγών στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, διεκδικώντας με αξιώσεις την αναγνώριση του ρόλου του και την ακαδημαϊκή του ολοκλήρωση, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ενιαίου Χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ήπειρο.
Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, ο καθένας μας οφείλει να συνδράμει, θέτοντας στη διάθεση του Ιδρύματος τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις ικανότητές του, για να διασφαλίσουμε ότι τα επιτεύγματα της μέχρι σήμερα ακαδημαϊκής του πορείας θα αναδειχθούν και θα επιβραβευθούν, τοποθετώντας το ΤΕΙ Ηπείρου στη θέση που του αξίζει στο νέο χάρτη που διαμορφώνεται για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, πέντε μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος με κοινό όραμα, στρατηγική και πνεύμα συναντίληψης καταθέσαμε τις υποψηφιότητές μας για τις θέσεις του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων του ΤΕΙ Ηπείρου, με τη βούληση να εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η προσπάθεια όμως είναι κοινή και απαιτεί τη συνεργασία όλων μας, ώστε η επόμενη μέρα να βρει δικαιωμένο το σύνολο της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.
Με τις σκέψεις αυτές, μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση, σας καλούμε να πλαισιώσετε την προσπάθειά μας και με την ψήφο σας να δηλώσετε την ενεργή σας στήριξη στα πρόσωπά μας, ώστε με τη δική σας εντολή να αναλάβουμε να συντονίσουμε τις δυνάμεις και την προσφορά όλων για τον κοινό σκοπό».

ixotisartas.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου