Εγκαίνια και έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας | Epirus World

Εγκαίνια και έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας

Σε εορταστική ατμόσφαιρα και παρουσία του Πανοσιολογιότατου Ηγούμενου της Ι.Μ. Γηρομερίου π. Μεθόδιου Ντελή, τελέσθηκαν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο Ηγουμενίτσας υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί για τον Δήμο Ηγουμενίτσας μια νέα δημοτική δομή, που σκοπό έχει να αναλάβει την ενημέρωση των δημοτών μας σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου. Μέσα από αυτή τη δομή και με βάση διεθνή διαγνωστικά πρωτόκολλα, οι πολίτες θα ενημερώνονται σε σχέση με την ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό τους για τις προληπτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις, που μπορούν να κάνουν στα συνηθέστερα νοσήματα. Επιπλέον, το ΚΕΠ Υγείας θα ευαισθητοποιεί τους πολίτες συντονίζοντας προγράμματα προαγωγής υγείας, όπως χρήση του ασφαλούς διαδικτύου, σχολικού εκφοβισμού, παιδικής παχυσαρκίας, πρόληψης καρδιαγγειακού κινδύνου κλπ.

Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με την τελετή του Αγιασμού και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Σήμερα, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μέλος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. πιστοποιείται πλέον και επίσημα ως ένας από τους ενεργούς 81 Δήμους – μέλη της Ελλάδας, που τίθεται στην υπηρεσία της υγείας του πολίτη. Στόχος μας είναι το ΚΕΠ Υγείας να αποτελέσει για τον Δήμο τον Κεντρικό Θεσμό Συντονισμού  και για τον Δημότη την απαραίτητη Υπηρεσία Μιας Στάσης για όλα τα θέματα που αφορούν στην Προληπτική Ιατρική, αλλά και στην προαγωγή της υγείας, ώστε να επιτευχθούν πιο υγιείς συμπεριφορές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει το χέρι στον πολίτη που έχει ανάγκη, με αθόρυβο και διακριτικό τρόπο, υλοποιώντας προγράμματα καθημερινής και αποτελεσματικής στήριξης των δημοτών μας. Ευχή μου λοιπόν και προτροπή είναι να μας εμπιστευθείτε και να αγκαλιάσετε τις νέες μας δομές».

Τον χαιρετισμό του απηύθυνε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατό να παραστεί στα εγκαίνια. Ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, για τα εγκαίνια του Κέντρου Πρόληψης Υγείας, μετά από την καλή συνεργασία που υπήρξε με το ΕΔΔΥΠΠΥ, προκειμένου να προλάβουμε την ασθένεια και να διατηρήσουμε υγιείς τους πολίτες». Ο κ. Πατούλης συνεχάρη επίσης και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Πάκο ο οποίος σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και τους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν το ΚΕΠ θα βοηθήσουν τη δομή να λειτουργήσει ομαλά και να είναι προς όφελος της κοινωνίας. Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση για μια ακόμη φορά δείχνει με έμπρακτο τρόπο ότι είναι κοντά στον πολίτη.
Τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας, καθώς και τη συνολική κοινωνική πολιτική που υλοποιεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας ανέλυσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Πάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Στη χώρα μας, το Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εμφανίζει διαχρονικά αδυναμίες, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι δυνατόν σε αυτό το πρόβλημα να μείνει αμέτοχη. Μπορεί να μην υποκαθιστά την Κεντρική Διοίκηση, οφείλει όμως να είναι δίπλα στον πολίτη και να θεραπεύει στο μέτρο του δυνατού τις ανεπάρκειες της κεντρικής εξουσίας. Τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας αποτελούν την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τοπικής πολιτικής πρόληψης και ενημέρωσης, αλλά και τον οργανωτικό κρίκο σε μια αλυσίδα επιμέρους δομών του Δήμου μας, που καθημερινά παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες». 

Για τα πρωτόκολλα πρόληψης μίλησε η υπάλληλος του ΚΕΠ Υγείας κα. Νικολέτα Λάμπρου, ΤΕ Νοσηλεύτρια με MSc στη Δημόσια Υγεία.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι όπως ο Βουλευτής της Ν.Δ.  κ. Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος και δεσμεύτηκε να συμμετέχει ως πάροχος ιατρός στο ΚΕΠ Υγείας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας κ. Λεωνίδας Γκιόκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δονάτος Μαρτίνης, οι Αντιδήμαρχοι κα. Παναγιώτα Σούρλα και κ. Μιχάλης Γκίκας, ο Αντιπρόεδρος του ΠΑΚΠΠΟ κ. Κώστας Βιρβίλης καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.  



Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου