Φυσικό αέριο στην Ήπειρο μέχρι το 2023… Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τα Γιάννινα | Epirus World

Φυσικό αέριο στην Ήπειρο μέχρι το 2023… Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τα Γιάννινα

Η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο δια θαλάσσης είτε σε υγρή μορφή (LNG), είτε ως συμπιεσμένο αέριο (CNG) και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2023, αποτέλεσε την σημαντικότερη εξαγγελία που έκανε στα Γιάννινα, κλείνοντας τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.



Προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ δικτύων φυσικού αερίου εντός της τετραετίας 2020-2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τεσσάρων πόλεων της Ηπείρου.

Προβλέπεται, επίσης, να κατασκευαστούν 15.000 συνδέσεις όλων των κατηγοριών καταναλωτών, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά παροχές προς οικιακούς καταναλωτές.

Στο σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας περιλαμβάνεται επίσης η σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου αρκετών δημόσιων και δημοτικών κτηρίων, όπως για παράδειγμα σχολικά κτήρια, δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Για την υλοποίηση του σχεδίου απαιτούνται επενδύσεις, που σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΔΑ ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ, ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας και δανεισμό από επενδυτική τράπεζα (ΕΤΕπ).
Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος, όπως τόνισε, είναι η στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, στα πρότυπα της αντίστοιχης επιτυχημένης συνεργασίας με τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει το 2020 ως έτος έναρξης των κατασκευών στην περιοχή.


Ωστόσο, οι τέσσερις πόλεις της Ηπείρου βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα συστήματα μεταφοράς αερίου (ΔΕΣΦΑ και ΤΑΡ), ενώ δεν προβλέπεται η κατασκευή νέων συστημάτων μεταφοράς, τα οποία θα διέρχονται από την περιοχή.

Για το λόγο αυτό, η τροφοδοσία των πόλεων της Περιφέρειας Ηπείρου είναι εφικτή κυρίως με τη μεταφορά δια θαλάσσης είτε σε υγρή μορφή (LNG), είτε ως συμπιεσμένο αέριο (CNG).

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα από τα τέσσερα λιμάνια της χώρας, που είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON-MED ΙΙ για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο.

Ως εκ τούτου, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προβλέπεται η εγκατάσταση δεξαμενών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

ΟΙ δεξαμενές αυτές θα μπορούν να αποθηκεύσουν και τις ποσότητες που απαιτούνται για τη τροφοδοσία των τεσσάρων πόλεων.



Νωρίτερα είχε μιλήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, καταθέτοντας τα αιτήματα της περιοχής θέτοντας ως ένα από τα κορυφαία την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου καθώς και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα υπερβαίνουν πολιτικές και πολιτικούς και απαιτούν συνεργασίες. «Εμείς στην Ήπειρο έχουμε κάνει πράξη το όλοι μαζί. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία περιφέρεια για μας και τα παιδιά μας», κατέληξε.



Ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας εκφράζοντας την αισιοδοξία του καθώς πλέον η Ελλάδα μπορεί να κοιτάζει μπροστά και να σχεδιάζει το μέλλον.

Εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι ορισμένοι βρίσκονται σε πανικό καθώς βλέπουν την κυβέρνηση να επιτυγχάνει τους στόχους της . αποτέλεσμα του πανικού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργού είναι το μπαράζ ψεύτικων ειδήσεων «fake news».. Κατά τον ίδιο όμως ο σωστός όρος είναι απελπισμένες ειδήσεις, desperate news. Τέλος επανέλαβε και από τα Γιάννινα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.



ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα ενώ για το τμήμα από Γιάννινα μέχρι Κακαβιά, επανέλαβε παλαιότερη υπόσχεση για χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων.

- Στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά την μελέτη που αφορά τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαύροματι, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

- Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ο οδικός άξονας Γιάννινα- Κακαβιά, με χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ.

- Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αυτόματης προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κυκλοφορίας λόγω καιρικών φαινομένων.

- Επίσης ολοκληρώνεται η μελέτη για την Αμβρακία Oδό, για την οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση του. Ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της Πρέβεζας.

- Σχεδιάζεται δίκτυο υδατοδρομίων με πρώτη προτεραιότητα στην Ηγουμενίτσα, την λίμνη των Ιωαννίνων και την Πρέβεζα.

- Δίνονται 50 εκατομμύρια για τη βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου.

- Προχωρούν τα έργα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας με σκοπό να μετατραπεί σ’ ένα σύγχρονο κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα συνδέει την χώρα μας με τα μεγάλα λιμάνια της Αδριατικής.
Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας, στην οποία προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Έρευνα Καινοτομία Παιδεία


Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επίσημα την ίδρυση στην Άρτα Γεωπονικής Σχολής που θα συμπεριλαμβάνεται στις Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

- Ιδρύονται τρία Διετή Προγράμματα, υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου: είναι το πρόγραμμα Γαλακτοκομίας, το πρόγραμμα Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και το πρόγραμμα Ιχθυοκαλλιεργειών.
-
Τα διετή αυτά προγράμματα, τα οποία για πρώτη φορά θεσμοθετούνται στο πλαίσιο των ΑΕΙ, θα αναβαθμίσουν ριζικά την τεχνική εκπαίδευση και θα είναι προσβάσιμα στου αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

- Υιοθετείται η πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη ίδρυση σε αυτό ενός Κέντρου Έρευνας, με ινστιτούτα για την Βιοιατρική, το Περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Υλικών και Εφαρμογών, καθώς και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, επανέλαβε εξαγγελίες υπουργών για την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος λίμνης και την ενίσχυση των νοσοκομείων ενώ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία με την περιφέρεια θα συνεχιστεί ώστε να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου