Μήνυμα Μακρόν στο ΔΝΤ με το βλέμμα στα επιχειρηματικά deal | Epirus World

Μήνυμα Μακρόν στο ΔΝΤ με το βλέμμα στα επιχειρηματικά deal

Στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Το βλέμμα στρέφεται σήμερα στις συζητήσεις, που θα έχουν οι εκπρόσωποι 40 μεγάλων γαλλικών εταιριών, που τον συνοδεύουν στην Αθήνα, με έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο πλευρές ευελπιστούν ότι θα δρομολογηθούν μεγάλα επιχειρηματικά deal σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει τομείς προτεραιότητας που οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν ενδιαφέρον. Χαιρετίζω την παρουσία 40 Γάλλων επιχειρηματιών, την συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την συμφωνία ελληνικών και γαλλικών clusters στις νέες τεχνολογίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Μακρόν θέλησε από την Αθήνα να δώσει ένα προσωπικό στίγμα για το ρόλο της Γαλλίας στην οικοδόμηση μίας νέας Ευρώπης.
Μίλησε για την ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, με τολμηρές αλλαγές προτείνοντας έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της. Την ανάγκη να προωθηθεί ο διάλογος για «ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη» ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ των κρατών και των πολιτών τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη. Το να σχεδιάσουμε το τέλος της θα ήταν αυτοκτονία. Θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι χρειάζεται επανάκτηση της κυριαρχίας. «Αυτό θεωρώ προτεραιότητα. Θέλω να διαλέξουμε τους τρόπους που θα οικοδομήσουμε το μέλλον. Η εθνική κυριαρχία δεν θα πρέπει να είναι μόνο όργανο στα χέρια αυτών που θέλουν να πολεμήσουν την Ευρώπη. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» τόνισε και σημείωσε ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κράτη και τα έθνη, κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση υπογράμμισε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν. Έχουμε ρήγματα στον κοινωνικό ιστό γιατί χάσαμε τον άξονα στον οποίο λειτουργούσαμε. Ένα είδος εμφυλίου πολέμου. Προτιμήσαμε να επιμένουμε στις προδοσίες και στις διαφορές. Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει μία δύναμη που θα προασπίζεται τις αξίες μας έναντι αυταρχικών καθεστώτων; Να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα».

Αιχμές για το ΔΝΤ

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα καρφιά που άφησαν οι δύο ηγέτες για το ρόλο του ΔΝΤ.
Ο κ. Μακρόν συνέστησε στο ΔΝΤ να λειτουργεί «καλή τη πίστη και χωρίς να θέτει νέες προϋποθέσεις», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έκανε. Δεν είναι ο ρόλος του να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους προβληματισμούς του για το ρόλο του ΔΝΤ. «Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο για την παγκόσμια σταθερότητα και την ανάπτυξη ιδίως στις μέρες μας. Αν καλείται να επιλύσει παγκόσμια προβλήματα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μπορεί πρωτίστως να επιλύει δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Πρέπει να φτιάξει τους δικούς της θεσμούς», επισήμανε.
Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά στις 10 το πρωί, όταν και είναι προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης των επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την προεδρία των κυρίων Μακρόν και Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου