Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν επίσημα τον ΟΗΕ για την απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού | Epirus World

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν επίσημα τον ΟΗΕ για την απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε χθες Παρασκευή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών επίσημη ενημέρωση απόσυρσης των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εκ νέου συμμετοχής στην Συμφωνία, στην περίπτωση σύναψης μιας καλύτερης συμφωνίας για τις ΗΠΑ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, όπως την 23η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της Σύμβασης πλαισίου των ΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στην πολιτική για το κλίμα που οδηγεί στην μείωση των εκπομπών αερίων, ενώ προάγει την οικονομική ανάπτυξη και διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Ιούνιο την απόφασή του για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σημειώνοντας ότι αυτή κοστίζει στις ΗΠΑ τρισεκατομμύρια δολάρια, στερεί θέσεις εργασίας και θέτει εμπόδια στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και μεταποίησης.
Παράλληλα όμως έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, η οποία συνήφθη από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015, με παγκόσμιους ηγέτες όμως να διαμηνύουν ότι η διεθνής συμφωνία είναι μη αναστρέψιμη.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης Τραμπ στο Παρίσι τον περασμένο μήνα και την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα και ο Τραμπ επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι: «Κάτι μπορεί να γίνει σχετικά με την Συμφωνία του Παρισιού».
«Όπως ο πρόεδρος επισήμανε στην ανακοίνωσή του την 1η Ιουνίου και ακολούθως, είναι ανοιχτός σε μια εκ νέου συμμετοχή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού αν η Ουάσιγκτον εντοπίσει πιο ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους φορολογουμένους της», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η νωρίτερη ημερομηνία για τις ΗΠΑ να ολοκληρώσουν την διαδικασία απόσυρσής τους από την Συμφωνία του Παρισιού είναι η 4η Νοεμβρίου 2020, την περίοδο των επόμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου