Πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες εγκατέλειψαν σε μία πενταετία την εργασία τους στην Τουρκία | Epirus World

Πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες εγκατέλειψαν σε μία πενταετία την εργασία τους στην Τουρκία

Μία τρομακτική άνοδος του αριθμού των γυναικών που αναγκάσθηκαν πρόσφατα να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, καταγράφηκε πρόσφατα στην Τουρκία.
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη της Τουρκικής Επιχειρηματικής και Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας (TÜRKONFED) που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, από το 2010 έως το 2015 υπολογίζεται ότι ένα εκατ. γυναίκες στη χώρα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους, ενώ άλλες 112 χιλιάδες για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους.
Προφανώς η επιλογή αυτή δεν ήταν επιθυμητή για αυτές τις γυναίκες, καθώς εάν τους είχαν προσφερθεί οι απαραίτητες διευκολύνσεις για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, θα συνέχιζαν την εργασία τους όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μια πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) καταδεικνύει τα ίδια στοιχεία. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την ILO και την αμερικανική παγκόσμια ερευνητική εταιρεία Gallup για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αποκάλυψε εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις αντιλήψεις και τις στάσεις των δύο φύλων στην Τουρκία σχετικά με τις γυναίκες και την εργασία.
Σύμφωνα με την μελέτη, στην Τουρκία μόνο μία στις 10 γυναίκες θα προτιμούσε να μένει στο σπίτι για να φροντίζει το νοικοκυριό, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός αυτός είναι δύο στις 10 γυναίκες.
Η έκθεση της ILO που τιτλοφορείται:« Προς ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες και την εργασία: Φωνές γυναικών και ανδρών», δείχνει ότι η πλειοψηφία των γυναικών στην Τουρκία επιθυμεί να απασχολείται σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτό συμβαδίζει με τη γενική τάση σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το 70% των γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα θέλει να εργαστεί σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας, το ποσοστό αυτό στην Τουρκία φθάνει το 87%.
Έτσι, η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που αναγκάζονται να βρεθούν εκτός του εργατικού δυναμικού, χωρίς να το επιθυμούν, αποτελεί μία επικίνδυνη τάση για μια χώρα όπου σχεδόν 28 εκ. άνθρωποι σε ηλικία εργασίας βρίσκονται ήδη εκτός εργατικού δυναμικού. Σχεδόν 20 εκατ.από αυτά τα 28 εκατ. είναι γυναίκες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Τουρκία το ποσοστό απασχόλησης του εργατικού δυναμικού των νοικοκυριών, ηλικίας 15 ετών και άνω, είναι 46%. Το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν 65% για τους άνδρες, και 27,5% για τις γυναίκες.
Η κατάσταση επιδεινώνεται μεταξύ των νέων γυναικών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν το 32% των γυναικών, ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, δεν πάνε ούτε στο σχολείο. Έτσι, σχεδόν μία στις τρεις νεαρές γυναίκες στην Τουρκία κάθεται στο σπίτι - και το ποσοστό αυτό αυξάνεται.
«Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση στο θέμα που αφορά τα νηπιαγωγεία, αλλά εάν βρεθεί γρήγορα ασφαλές σύστημα φροντίδας, θα μπορούσαμε κατ' αρχήν να προσλάβουμε 500.000 γυναίκες, εκτός από τις επιπλέον 1.1 εκατ. γυναίκες που θα επιστρέψουν και οι οποίες έχουν αποχωρήσει από το εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκικής Επιχειρηματικής και Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας (TÜRKONFED) Ταρκάν Καντούογλου.
Ο Τ.Καντούογλου εκτίμησε επίσης, οτι πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα στην αγορά εργασίας το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερο χώρο ώστε να μπορέσουν οι γυναίκες να συνεχίσουν την επαγγελματική τους ζωή, παράλληλα με την άσκηση των μητρικών τους καθηκόντων.
Η Τουρκία υστερεί απέναντι στις ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά την κατανομή των πόρων κοινωνικής ασφάλισης στη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με την έκθεση της TÜRKONFED, ενώ το μέσο ποσοστό αυτών των κονδυλίων στην ΕΕ «των 28» είναι 8,5%, στην Τουρκία είναι μόλις 3,1%.
«Τελικά, θεωρώ απίθανο να γίνει η Τουρκία μια χώρα με υψηλό εισόδημα χωρίς να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες» λέει χαρακτηριστικά ο Τ.Καντούογλου.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου