Η χρήση κινητού στο κρεβάτι μάς επηρεάζει με τρόπους που δεν φανταζόμαστε | Epirus World

Η χρήση κινητού στο κρεβάτι μάς επηρεάζει με τρόπους που δεν φανταζόμαστε

Το ραχάτι στο κρεβάτι λίγο πριν αποκοιμηθείς γλυκά είναι μια από τις ωραιότερες νυχτερινές συνήθειες, η οποία δεν συνδυάζεται ωστόσο καθόλου καλά με το smartphone και τις εφαρμογές.
Facebook και Instagram είναι άλλωστε εξόχως εθιστικά, μην περιμένετε λοιπόν να ξεμπερδέψετε γρήγορα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι βέβαια η δική μας διάθεση να κάνουμε μια τελευταία βόλτα στα social media, αλλά η αντίδραση του εγκεφάλου μας στο φως που εκπέμπει η οθόνη.
Το μπλε φως που μας επιτρέπει να διαβάζουμε εύκολα την οθόνη μας ακόμα και κάτω από το εκτυφλωτικό ηλιακό φως είναι αναγκαστικά ιδιαιτέρως φωτεινό, ακόμα πιο φωτεινό από την ηλιακή ακτινοβολία. Και είναι αυτό το χαρακτηριστικό που ευθύνεται για τη διαταραχή του ρυθμού του ύπνου, μιας και ο εγκέφαλος προσλαμβάνει το φως της οθόνης σαν ηλιακό φως μέσα στην καρδιά της νύχτας!
Η βιολογία που εμπλέκεται εδώ δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να κοιμάται τη νύχτα και να παραμένει ξύπνιο κατά τη μέρα, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως τις εξωτερικές συνθήκες ώστε να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του. Ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό μας ρολόι δηλαδή, παρά το γεγονός ότι είναι ενδογενής, επηρεάζεται από τους εξωτερικούς παράγοντες και κυρίως το φως της ημέρας.
shutterstock456959605
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους καταλαβαίνει τον χρόνο ο οργανισμός μας είναι μέσω της παραγωγής μελατονίνης, μιας ορμόνης που η αυξομείωση της συγκέντρωσής της στο αίμα επιτρέπει τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και ειδικά του κύκλου του ύπνου. Υψηλή συγκέντρωση μελατονίνης προκαλεί υπνηλία (με χημικό τρόπο) και δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαίο που τα υψηλότερα επίπεδά της στο σώμα εντοπίζονται μεταξύ 12 τα μεσάνυχτα και 8 το πρωί.
Αυτό το φυσιολογικό χαρακτηριστικό διαταράσσει το μπλε φως του smartphone, κάνοντας τον οργανισμό να πιστεύει πως ξημέρωσε και πάλι, μειώνοντας τα επίπεδα μελατονίνης και καταστρέφοντας τελικά τον κύκλο του ύπνου.
Το κιρκάδιο ρολόι μας απορυθμίζεται, καθώς λαμβάνει μεικτά εξωτερικά σήματα. Αν ξυπνάτε λοιπόν το πρωί κουρασμένοι παρά το οχτάωρο που κοιμηθήκατε, τώρα ξέρετε τι μπορεί να φταίει…
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου