Το φαινόμενο Ουσμάν Ντεμπελέ | Epirus World

Το φαινόμενο Ουσμάν Ντεμπελέ

Διαβάζοντας το report του spielverlagerung πριν ακόμα ο νεαρός Γάλλος αποχωρήσει για την Μπορούσια, κατανοεί κανείς πόσο σημαντική ήταν η μεταγραφή του σε μια ομάδα με το αγωνιστικό στιλ της Ντόρτμουντ. Ο Ντεμπελέ της Ρεν ήταν ένα ένα χαρισματικό παιδί, με εξαιρετικές τεχνικές και σωματικές βάσεις και άνεση στα δύο πόδια. «Από πολύ μικρός, ήταν τεχνικά εξωπραγματικός. Πολύ μακριά από όλους τους υπόλοιπους. Στην Κ-13 αντιμετώπιζε παιδιά της Κ-14 και της Κ-15 και ήδη έκανε απίστευτα τη διαφορά, ακόμα και μπροστά σε μεγαλόσωμους αντιπάλους. Θυμάμαι να τον βλέπω να παίζει ποδόσφαιρο σάλας, ήταν πολύ χαρισματικός στο ένας εναντίον ενός, άνετος και με τα δύο πόδια. Αν ήθελε μπορούσε να πάρει τη μπάλα από τη μια περιοχή, να τους περάσει όλους και να σκοράρει», έλεγε στο γαλλικό περιοδικό So Foot ο Ρομαρίκ Μπουλτέλ, προπονητής τους στην Εβρέ, την ακαδημία που πέρασε για ένα χρόνο πριν ενταχθεί στους «κοκκινόμαυρους».
Ο Μπουλτέλ κλήθηκε να κάνει δηλώσεις γιατί ο πιτσιρικάς μόλις κάνει το ντεμπούτο του ως βασικός με την φανέλα της Ρεν, τον Νοέμβριο του 2015. Και είχε σκοράρει μετά από 30 λεπτά αγώνα. Για πρώτη φορά έπαιξε με την πρώτη ομάδα στις 6 Σεπτεμβρίου. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, έγινε η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών. Στο διάστημα αυτό μετράει 18 γκολ, περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη κάτω των 20 στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα.
Κι όμως, έναν χρόνο πριν το ντεμπούτο του λίγο έλειψε όλα να τιναχτούν στον αέρα. Ο Μοντανιέ του είχε τάξει επαγγελματικό συμβόλαιο, η πρόταση άργησε και ο μικρός από το Βερνόν ξεκίνησε να βλέπει αλλού. Ήδη είχαν βγει δημοσιεύματα που ήθελαν ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Μπενφίκα να τον παρακολουθούν. Ο Ντεμπελέ είχε απορρίψει άλλες γαλλικές προτάσεις όταν ήταν ακόμα 13 για να ενταχθεί στο σύστημα υποδομών της Ρεν και σταδιακά άρχισε να δείχνει την αξία του, σκοράροντας κατά ριπάς στα πρωταθλήματα νέων και στην πέμπτη κατηγορία, που συμμετείχε η δεύτερη ομάδα του συλλόγου του. Από τον Δεκέμβριο του 2015 και έπειτα, ήρθε η καθιέρωση. Είτε παίζοντας στα δεξιά και συγκλίνοντας, είτε από τα αριστερά, όπου η ικανότητα του στην ντρίμπλα και το αβαντάζ που του πρόσφερε η άνεση με τα δύο πόδια, τρομοκρατούσε τους αντιπάλους σε όλο το πλάτος του γηπέδου.
Όπως, φυσικά και η ταχύτητα. Στο βίντεο ο τύπος που τον ακολουθεί είναι ο Γουόκερ, ένας από τους πλέον γρήγορους Άγγλους ποδοσφαιριστές.
Η σωματοδομή του δεν ήταν η κλασική του γρήγορου ντριμπλέρ, όμως τα μακριά του πόδια σε συνδυασμό με τη δύναμη, την τεχνική και τον τρόπο που τοποθετεί το σώμα του έκαναν τους αντίπαλους να μην μπορούν να προβλέψουν την επόμενη κίνησή του. Μια ντρίμπλα του στον παρατηρητή μπορεί να έμοιαζε αδέξια. Όμως εκείνος ήξερε πως η μπάλα θα κολλούσε στο τεράστιο πέλμα του και όλα τα άλλα θα έπαιρναν το δρόμο τους.
Η γλώσσα του σώματός του ήταν επίσης εντελώς δυσνόητη. Η αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας, η άμεση μετάβαση από τη νηνεμία στην καταιγίδα αποσυντόνιζαν τις άμυνες, κάνοντας το όλο πακέτο εκρηκτικό. Δεν ήξεραν τι να περιμένουν κι από που.
Προφανώς, χρειαζόταν ακόμα δουλειά τόσο όσον αφορά τον πλήρη έλεγχο του σώματός και του κέντρου βάρους του, αλλά και τακτικά. Στην κίνηση και την δημιουργία χώρων, την συμμετοχή σε πιο σύνθετους συνδυασμούς με τους συμπαίκτες του, στο διάβασμα της αντίπαλης άμυνας. Όμως στα 18 του ήταν μια μονάδα με σπάνια τεχνικά και σωματικά χαρίσματα. Τόσο σπάνια, που η Μπαρτσελόνα κινήθηκε για την απευθείας απόκτησή του, αλλά εκείνος προτίμησε τη Ντόρτμουντ για να έχει περισσότερο ενεργό ρόλο. Και αποδείχθηκε πως ο Τόμας Τούχελ ήταν αυτό που χρειαζόταν για να συνεχίσει την εκτόξευση της καριέρα του. Ο Γερμανός προπονητής δούλεψε εντατικά μαζί του, χωρίς ωστόσο να τον βάλει σε τακτικά καλούπια και ρόλους που θα περιόριζαν την δημιουργικότητά του. Παράλληλα, στη Βεστφαλία βοηθήθηκε πολύ στον τρόπο που ελέγχει το σώμα του, αλλά και ψυχολογικά, ώστε η μετάβασή του στο υψηλό επίπεδο να γίνει ομαλά. «Ο Ντεμπελέ είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης που έχω προπονήσει ποτέ. Είναι τεχνικά χαρισματικός», έλεγε από την πλευρά του ο Γερμανός τεχνικός.
Στην παρθενική του σεζόν με τον Τούχελ προπονητή ο Ντεμπελέ σημείωσε 10 γκολ και η αποχώρησή του τον πλήγωσε. «Είμαι απογοητευμένος, επειδή είναι ένας προπονητής που με εμπιστεύτηκε πολύ. Ήταν πάντα εκεί για εμένα». Στη φετινή χρονιά, όπου η Ντόρτμουντ ψάχτηκε αρκετά με τον Τούχελ, ο Γάλλος τον Δεκέμβριο έπαιξε περισσότερο στον άξονα, κουβαλώντας τη μπάλα από κεντρικές θέσεις, μοιράζοντας και ακολουθώντας τις κινήσεις των συμπαικτών του. Χωρίς να περιορίσει τα στοιχεία του παιχνιδιού του που ήταν ούτως ή άλλως δυνατά λόγω της τεχνικής και του σώματός του, σταδιακά έβαλε και άλλα στο παιχνίδι του. Και κυρίως, άνοιξε το μυαλό του. Η αντίληψη, η κατανόηση  και η λήψη αποφάσεων προσαρμόστηκαν στην ταχύτητα της ομάδα και του πρωταθλήματος.
Το ποσοστό ακρίβειας στις πάσες ήταν χαμηλότερο από τους υπόλοιπους (66%), όμως είχε αποτέλεσμα. Στο πρωτάθλημα πέρυσι είχε 12 ασίστ, δημιούργησε 63 ευκαιρίες και 103 επιτυχημένες ντρίμπλες. Πρώτος σε όλες τις σχετικές κατηγορίες. Οι δέκα από τις ασίστ του είχαν αποδέκτη τον Ομπαμεγιάνκ και ήταν οι περισσότερες που μοιράστηκαν σε μόνο έναν συμπαίκτη στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Η αποχώρηση του Τούχελ, σύμφωνα με τους Βεστφαλούς, ήταν εκείνη που έκανε για πρώτη φορά τον Γάλλο να σκεφτεί ότι το μέλλον του μπορεί να είναι εκτός Ντόρτμουντ.
Κι ύστερα ξεκίνησε το σίριαλ με τη Μπαρτσελόνα, το οποίο ολοκληρώθηκε με την Ντόρτμουντ να βάζει στα ταμεία της 105 εκατομμύρια. Τα αξίζει ο Ντεμπελέ; Προφανώς, κανείς ποδοσφαιριστής 20 ετών δεν τα αξίζει. Αν διαιρέσει κανείς το ποσό με τα 86 επαγγελματικά ματς που έχει παίξει, είναι σαν να κοστολογείται το κάθε παιχνίδι 1.22 εκατ.  Η Μπάρτσα όμως θέλοντας και μη βούτηξε στην τρέλα της αγοράς, με το τάιμινγκ της μεταγραφής μετά και την αποχώρηση του Νεϊμάρ να μην της αφήνει πολλά περιθώρια.
Αγωνιστικά, ο Ντεμπελέ μοιάζει εξαιρετική επιλογή για τα άκρα. Δύο πόδια, ταχύτητα, τεχνική, σωματοδομή, ασίστς, περιθώρια εξέλιξης. Το πνευματικό κομμάτι σε μια ομάδα με την πίεση των Καταλανών και τη μόνιμη σκέψη ότι στα 18 σου έγινες η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία, θα φανεί με τον καιρό. Αυτό που έχει πετύχει όμως ο 20χρονος είναι πραγματικά φαινομενικό. Όπως και τα χαρίσματα που κουβαλά.
Πηγή: gazzetta.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου