Τζιά, τόσο κοντά, τόσο όμορφη | Epirus World

Τζιά, τόσο κοντά, τόσο όμορφη

Είναι το νησί των Κυκλάδων που βρίσκεται πιο κοντά στην Αθήνα από όλα τα άλλα. Τα μποφόρ είναι πιθανό να δυσκολέψουν το ταξίδι, αλλά πολλές φορές είναι η νηνεμία σύμμαχος. Άλλωστε η απόσταση είναι μικρή και η διαδρομή σύντομη.
Όπως τα περισσότερα Κυκλαδονήσια, η Τζιά ρίχνει τους ρυθμούς της τον χειμώνα. Καθώς όμως την προτιμούν, εκτός από τους τακτικούς παραθεριστές, και όσοι αναζητούν κοντινούς προορισμούς για Σαββατοκύριακο και οι ιστιοπλόοι, με το που ανοίγει ο καιρός η κίνηση αυξάνεται.
Το λιμάνι του νησιού είναι η Κορησσία ή Λιβάδι και πρωτεύουσα η Ιουλίδα ή Χώρα. Το Βουρκάρι ξεχωρίζει με τον κοσμοπολίτικο αέρα του και τη νυχτερινή ζωή του ενώ σε Κούνδουρο και Οτζιά κυριαρχούν οι παραθεριστικές κατοικίες. Λιγότερο αξιοποιημένες εμπορικά- και συνεπώς πιο παρθένες- είναι οι περιοχές στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Γιαλισκάρι, Σπαθί, Οτζιάς, Ποίσες, Ξύλα και Κούνδουρος είναι από τις πιο γνωστές και τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Τζιάς.
Το δίκτυο μονοπατιών φτάνει τα 36 χιλιόμετρα κι έτσι η Κέα είναι ιδανικός προορισμός όσων αγαπούν την πεζοπορία. Λιθόστρωτα κατά κύριο λόγο μονοπάτια θα οδηγήσουν τα βήματα των περιπατητών μέσα σε δάση με βελανιδιές, διάσπαρτα ξωκλήσια, παραδοσιακές πηγές. Κατάληξη είναι συνήθως κάποιος όρμος ή μια παραλία.
Η πορεία είναι απολαυστική, καθώς το έντονο ανάγλυφο του νησιού κάνει την περιήγηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ο πλούτος της Κέας επεκτείνεται και στη χλωρίδα και την πανίδα, με καταφύγια θηραμάτων να υποδέχονται αποδημητικά πουλιά αλλά και εκατοντάδες διαφορετικά είδη φυτών.
Μην παραλείψετε μια στάση στο μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής. Η μαγευτική διαδρομή είναι το προμήνυμα αυτού που θα αντικρίσετε φτάνοντας. Το επιβλητικό τοπίο του νησιού σε αντιδιαστολή με το απέραντο μπλε της θάλασσας.
ΚΕΑ ΤΖΙΑΚΕΑ ΤΖΙΑΚΕΑ ΤΖΙΑΚΕΑ ΤΖΙΑΚΕΑ ΤΖΙΑΚΕΑ ΤΖΙΑ

Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου