Γιάννενα: «ΠΗΓΕΣ ΖΩΗΣ» ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ!...Εάν Αμάραντος και Καβάσιλα συνδεθούν και αναβαθμιστούν… | Epirus World

Γιάννενα: «ΠΗΓΕΣ ΖΩΗΣ» ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ!...Εάν Αμάραντος και Καβάσιλα συνδεθούν και αναβαθμιστούν…

Τεράστιες οι δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή • Προωθείται η πιστοποίηση των πηγών μέσω Ε.Ε. Βελτίωση οδικής πρόσβασης ζητούν οι ντόπιοι επαγγελματίες

Απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού διαθέτει η Ήπειρος, προικισμένη όπως είναι από τη φύση και την ιστορία, δυστυχώς όμως ακόμα σήμερα χάνονται μεγάλες ευκαιρίες, καθώς καθυστερεί η αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα ως προς αυτό. Η φετινή περίοδος λουτροθεραπείας έχει ξεκινήσει, όμως η πλειοψηφία των πολιτών που έχουν προγραμματίσει να κάνουν ιαματικά λουτρά «ξενιτεύεται» σ’ άλλες περιοχές (Αιδηψός, Λουτράκι, Έδεσσα κ.α.), αφού εδώ το συγκεκριμένο είδος διακοπών δεν έχει αναπτυχθεί στο βαθμό που μπορεί.

Στον Νομό Ιωαννίνων, για παράδειγμα, υπάρχουν, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων μεταξύ τους, τα ατμόλουτρα Αμαράντου και οι ιαματικές πηγές στα Καβάσιλα Κόνιτσας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μοναδικό στο είδος του ιαματικό πάρκο για ολόκληρη την Ελλάδα, το οποίο να καλύπτει κάθε ανάγκη και ζήτηση και να προσελκύει επισκέπτες απ’ όλη την Ευρώπη.

Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Πάντως, τελευταία κάτι δείχνει να αλλάζει τόσο για τον Αμάραντο, χάρη στις προσπάθειες των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και με τη στήριξη της Περιφέρειας, όσο και για τα Καβάσιλα, με τον Δήμο Κόνιτσας να προωθεί την επαναλειτουργία τους.

Πιο πολλοί επισκέπτες
Η φετινή σεζόν ξεκίνησε για τα Λουτρά Αμαράντου, τα οποία διαθέτουν έναν μοναδικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη φυσικό ιαματικό ατμό, προερχόμενο από τα έγκατα της γης, με θαυματουργή επίδραση σε αναπνευστικά προβλήματα, αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, μετατραυματικές δυσκαμψίες, χρόνιες γυναικολογικές φλεγμονές κ.λ.π.. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός λοιπόν ότι η Διευθύντρια των Λουτρών Ελένη Βέλλη εκτιμά πως η επισκεψιμότητα φέτος θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι.

Η πλήρης σεζόν για τα Λουτρά διαρκεί τέσσερις μήνες, περίπου, φτάνει ως τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια αυτά ανοίγουν Σαββατοκύριακα και αργίες. 

Εδώ δραστηριοποιούνται σε μόνιμη βάση έξι – επτά επιχειρήσεις, η ξενοδοχειακή υποδομή είναι καλή και παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Φιλόδοξα σχέδια
Ωστόσο, οι ντόπιοι επαγγελματίες που ζουν από τα Λουτρά δεν επαναπαύονται! Όπως τονίζει στον «Π.Λ.» η κ. Βέλλη, η οποία διαχειρίζεται το κοινοτικό κτίριο των ατμόλουτρων, «θέλουμε να μετατρέψουμε τον Αμάραντο σε σύγχρονο ιαματικό κέντρο, να γίνει πρότυπο για όλη τη χώρα». 
Η κτιριακή υποδομή υπάρχει, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της πιστοποίησης των Λουτρών με βάση τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που θα ισχύει για όλες τις πηγές της χώρας μας, ενώ ετοιμάζεται πρόταση – μελέτη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου τα Λουτρά να μπουν στον περιφερειακό σχεδιασμό και να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αναβάθμισής τους (ΕΣΠΑ ή Interreg).

Aναγκαία όμως προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ως προορισμός ο Αμάραντος είναι να βελτιωθεί ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί σ’ αυτόν από την Κόνιτσα, με την κ. Βέλλη να σημειώνει πως «αυτός είναι δρόμος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή». Τι ζητούν οι επαγγελματίες της; Τη διαπλάτυνση - βελτίωση των στροφών και την ασφαλτόστρωση τμημάτων του ώστε να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στον Αμάραντο.

Ιαματικό πάρκο
Άλλο ένα αίτημα των επαγγελματιών της περιοχής είναι να συνδεθεί οδικώς ο Αμάραντος με τα Καβάσιλα, κάτι που μπορεί να γίνει με τη διάνοιξη ενός δρόμου δύο χιλιομέτρων περίπου, ο οποίος θα ενώσει τις υπάρχουσες επαρχιακές οδούς. 

Με αυτό τον τρόπο, οι δύο πηγές θα αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο, ένα ιαματικό πάρκο στεριάς μοναδικό στο είδος του, που θα μπορεί να προσελκύει λουόμενους όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
Εξάλλου, πέρα από τα Λουτρά, η περιοχή αυτή, με τη σπάνια βιοποικιλότητα, διαθέτει την υποδομή για ποικίλες δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, όπως χαραγμένα πεζοπορικά μονοπάτια πολλών χιλιομέτρων που διασχίζουν δάση με πεύκα, οξιές κι έλατα, δίκτυο ιδανικό για ποδηλασία βουνού, ορειβατικές διαδρομές που οδηγούν σε κορυφές όπως το ιστορικό Κάμενικ (2.042 μ.), πέτρινα γεφύρια, δυνατότητα για ιππασία αλλά κι ένα μικρό πεδίο αναρρίχησης! 

Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί και η ιδιαίτερη γαστρονομία της που βασίζεται αποκλειστικά σε εκλεκτά ντόπια προϊόντα!

Για τα Καβάσιλα
Την ιδέα σύστασης ενός ιαματικού πάρκου θα βοηθήσει η επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών στα Καβάσιλα, κάτι που επιχειρεί ήδη ο Δήμος Κόνιτσας, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό για τη μίσθωση των εγκαταστάσεών τους. Ωστόσο κι εδώ απαιτούνται παρεμβάσεις, κυρίως ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών υποδομών  προκειμένου να αναβαθμιστούν τα Λουτρά.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αυτό έφτασε πρόσφατα και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης προς την Υπουργό Τουρισμού. 

Ο κ. Καραγιάννης σημείωνε ότι η λειτουργία των Λουτρών σε Αμάραντο και Καβάσιλα μόνο για τέσσερις μήνες το χρόνο δεν επιτρέπει την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής για την τουριστική της «απογείωση».

Ζητούσε λοιπόν τον εκσυγχρονισμό τους ώστε από θεραπευτικά κέντρα ατόμων τρίτης ηλικίας να μετατραπούν σε κέντρα τουρισμού υγείας και ευεξίας για όλες τις ηλικίες. Κάπως έτσι, Αμάραντος και Καβάσιλα θα μετατραπούν σε προορισμό τεσσάρων εποχών, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή: proinoslogos.gr
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου