Γιάννενα: «Πονοκέφαλος» τα τουριστικά λεωφορεία | Epirus World

Γιάννενα: «Πονοκέφαλος» τα τουριστικά λεωφορεία

Δύο σενάρια για την αποσυµφόρηση της παραλίµνιας περιοχής, κυρίως από τα τουριστικά λεωφορεία, µελετούν δήµος Ιωαννιτών και τµήµα Τροχαίας, θέλοντας αφενός να την ανακουφίσουν από τον κυκλοφοριακό φόρτο, αφετέρου να αναδειχθεί ένα από τα πιο όµορφα σηµεία της πόλης.

Το θέµα δεν είναι νέο, ωστόσο το τελευταίο διάστηµα, λόγω της αύξησης των επισκεπτών και της λειτουργίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Κάστρο, που αποτελεί νούµερο ένα προορισµό για τα οργανωµένα γκρουπ, στον παραλίµνιο δρόµο επικρατεί το αδιαχώρητο. 

Το ένα και µοναδικό σηµείο αποβίβασης-επιβίβασης στην Κυρά Φροσύνη είναι µονίµως κατειληµµένο από Ι.Χ., µε αποτέλεσµα τα λεωφορεία να σταθµεύουν όπου τους βολεύει. 

Αυτό έχει ως συνέπεια να µπλοκάρει η κυκλοφορία και να δηµιουργούνται ουρές οχηµάτων. Την ίδια στιγµή, ο παραλίµνιος δρόµος έχει µετατραπεί σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ λεωφορείων, µε τους οδηγούς να αγνοούν επιδεικτικά τις πινακίδες απαγόρευσης στάθµευσης και την επισήµανση ότι σε λιγότερο από 2 χλµ. υπάρχει χώρος στάθµευσης στη λεωφόρο Γεννηµατά.

Το βάρος της προσπάθειας να µπει τάξη σε ένα καθεστώς αταξίας επιβαρύνει αυτή τη στιγµή τους αστυνοµικούς του Τµήµατος Τροχαίας, αλλά είναι σαφές πως δεν µπορούν να το σηκώσουν στις πλάτες τους. 

«Από την πλευρά µας έχουµε αυξήσει τις διελεύσεις στην περιοχή και συνεχώς υποδεικνύουµε στους οδηγούς των λεωφορείων να µη σταθµεύουν, ενώ έχουµε προχωρήσει και σε επιβολή προστίµων», τόνισε ο Διοικητής του Τµήµατος Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργος Αζέλης, σχολιάζοντας πως τα πρόστιµα από µόνα τους δεν είναι λύση, καθώς µια εξάντληση της αυστηρότητας ενδεχοµένως να λειτουργήσει και αρνητικά για τη φήµη της πόλης, που ποντάρει πολλά στον τουρισµό.

Με αυτά τα δεδοµένα, το θέµα απασχόλησε και την Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεµάτων την προηγούµενη εβδοµάδα, όπου, όπως έκανε γνωστό ο κ. Αζέλης, συζητήθηκαν κάποιες παρεµβάσεις που θα µπορούσαν να δροµολογηθούν άµεσα.

Μια από αυτές είναι η αύξηση των θέσεων στάσης των τουριστικών λεωφορείων από µία σε τρεις, µε την πιο έντονη οριοθέτησή τους, ώστε να αποτρέπεται η στάθµευση Ι.Χ. αυτοκινήτων. «Πιστεύω πως σε µεγάλο βαθµό θα λυθεί το πρόβληµα», τόνισε ο κ. Αζέλης, επισηµαίνοντας πως οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων γνωρίζουν την υποχρέωσή τους να µη σταθµεύουν, αλλά πολλοί οδηγοί λειτουργούν και ως ξεναγοί, άρα δε θέλουν να αποµακρυνθούν.

Ωστόσο, για πολλούς η παρέµβαση αυτή δε θα λύσει το πρόβληµα, καθώς ο αριθµός των λεωφορείων είναι τέτοιος που και οι τρεις θέσεις στάσης δεν αρκούν, ενώ παραµένει και το ζήτηµα µε τη στάθµευση στη Διονυσίου Φιλοσόφου.

Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον έχει αρχίσει να ωριµάζει η ιδέα για πιο ριζοσπαστικές λύσεις, που προβλέπουν ακόµη και απαγόρευση κυκλοφορίας των λεωφορείων στην περιοχή του Μώλου. Η επιβίβαση και η αποβίβαση θα γίνονται σε δύο σηµεία, στην οδό Γ. Παπανδρέου και στα Παλαιά Σφαγεία, ώστε να αποφεύγεται και το µποτιλιάρισµα και η στάθµευση σε µη ενδεικνυόµενα σηµεία.

Και τα δύο σηµεία είναι κοντά στην περιοχή του Μώλου και δεν απαιτείται µεταφορά των επισκεπτών µε άλλον τρόπο, ενώ είναι ένα µέτρο που εφαρµόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς έχουν ορίσει ενός είδους δακτύλιο για τα τουριστικά λεωφορεία, περιµετρικά των ιστορικών τους κέντρων.

Υπέρ της πιο ριζοσπαστικής λύσης εµφανίζεται να είναι η αντιδήµαρχος αρµόδια για κυκλοφοριακά θέµατα Ελένη Βασιλείου, η οποία, ωστόσο, δε θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις. «Έγινε µια συζήτηση στην Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεµάτων, που είναι ένα γνωµοδοτικό όργανο, το θέµα θα έρθει σύντοµα και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προς συζήτηση, ώστε στη συνέχεια να κληθεί το δηµοτικό συµβούλιο να πάρει τις αποφάσεις. Φιλοσοφία µου είναι πως πρέπει να κάνουµε πράξη τη βιώσιµη αστική κινητικότητα», περιορίστηκε να δηλώσει στον Η.Α.

agon.gr
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου