Οι πρώτες Στέγες Ζωής στην Ελλάδα είναι στην Ήπειρο… Και είναι οι Στέγες της ΕΛΕΠΑΠ! | Epirus World

Οι πρώτες Στέγες Ζωής στην Ελλάδα είναι στην Ήπειρο… Και είναι οι Στέγες της ΕΛΕΠΑΠ!

Ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων.. Μια ξεχωριστή ημέρα με μεγάλο περίσσευμα αγάπης, αλληλεγγύης, προσφοράς. Ένα έργο ζωής πήρε σάρκα και οστά και έρχεται να δώσει ελπίδα στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πρόκειται για ένα έργο που αποτυπώνει στην πράξη την δύναμη της συνεργασίας και της θέλησης, γιατί οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης –οι πρώτες στην Ελλάδα- είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας και της θέλησης.

Οι Στέγες παραδόθηκαν και εγκαινιάστηκαν σε μία λιτή τελετή, όπου ήταν όλοι εκεί. Οι άνθρωποι της ΕΛΕΠΑΠ αλλά και όλοι εκείνοι που αθόρυβα, στηρίζουν χρόνια τώρα, το έργο της.



Πρόκειται για μία νέα κοινωνική δομή, ένα κτιριακό συγκρότημα κόσμημα, πραγματικό κόσμημα, το οποίο θα φιλοξενήσει ενήλικα άτομα με αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Στην μεγάλη προσπάθεια που έφτασε στο τέλος της χάρη στην συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου με την ΕΛΕΠΑΠ αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Όταν είμαστε όλοι μαζί και αποφασισμένοι όλα λύνονται απλά. Συνήθως η κεντρική εξουσία είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί απλά πράγματα τα κάνει δύσκολα. Εδώ όλοι μαζί κάναμε το όνειρο της κας. Μπέγκα πραγματικότητα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και ζήτησε την υποστήριξη εθελοντών ώστε αυτή η δομή να κάνει ακόμη περισσότερα.

Το έργο της ΕΛΕΠΑΠ και κυρίως της προέδρου της Νατάσας Μπέγκα εξήρε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας δηλώνοντας αρωγός σε κάθε προσπάθεια μέσα από τις δομές αλληλεγγύης του Δήμου. « Η ΕΛΕΠΑΠ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που όλοι το βλέπουμε, το θαυμάζουμε και πρέπει να το βλέπουμε σε αυτή την λογική», επεσήμανε ο κ. Μπέγκας.

Ιδιαίτερη μνεία στην Νατάσα Μπέγκα έκανε από την πλευρά του και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης λέγοντας χαρακτηριστικά. «Με συγκινούν οι άκνοες προσπάθειες που καταβάλλει, ανεξάντλητη δύναμη και αγάπη για όλα τα παιδιά της, το χαμόγελο και η χαρά ικανοποίησης στο πρόσωπό της όταν πετυχαίνει τους στόχους της όπως σήμερα. Είναι ευλογία που γίνει και παίρνει τόση αγάπη και μάλιστα από παιδιά».

Με έκδηλη την συγκίνηση της, η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Νατάσα Μπέγκα καλωσόρισε στα νέα σπίτια όλους τους παρευρισκομένους. Αναφέρθηκε σε όλη την διαδρομή της ΕΛΕΠΑΠ στα Γιάννενα από την ημέρα ίδρυσής της για να σταθεί στο πλευρό των ανάπηρων παιδιών αλλά και στα άλματα ζωής που έκανε μέχρι σήμερα, αρχικά με το κεντρικό κτίριο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις Στέγες και στην συνέχεια με την δρομολόγηση και ολοκλήρωση της νέας δομή υποσχόμενη ότι αντίστοιχες θα γίνουν σε όλη την Ήπειρο καθώς υπάρχουν μεγάλες ανάγκες.

Ιδιαίτερη στιγμή της τελετής παράδοσης ήταν όταν ο Γιώργος ένα από τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ υποδέχθηκε τους καλεσμένους με δυο παραδοσιακά τραγούδια, με την συνοδεία μουσικών αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα.

Η κατασκευή των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης "Ελπίδα Ζωής", συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.280.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020. Το έργο αφορά στην κατασκευή επτά κατοικιών των τεσσάρων ατόμων έκαστη, εκ των οποίων η μία θα χρησιμοποιηθεί για βραχεία παραμονή ατόμων με αναπηρία και ενός κοινόχρηστου κτηρίου το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας, απασχόλησης και ψυχαγωγίας για τους ενοίκους και εξωτερικά άτομα με αναπηρία.

Η κάθε μια από τις επτά ανεξάρτητες κατοικίες έχει εμβαδό 216,59 μ2. Το κοινόχρηστο κτήριο καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, έχει εμβαδό 294,59 μ2 και περιλαμβάνει γυμναστήριο, τμήμα φυσιοθεραπείας, ιατρείο, εργαστήρια και ένα χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης. Όλοι οι κύριοι χώροι είναι ισόγειοι και κατάλληλα εξοπλισμένοι για άτομα με αναπηρία.

Ο περιβάλλον χώρος θα δεντροφυτευθεί και θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να ευνοεί υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής. [epiruspost]



Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου