Μεταλλουργική… Από το περήφανο ευρώ.. στους τίτλους τέλους! | Epirus World

Μεταλλουργική… Από το περήφανο ευρώ.. στους τίτλους τέλους!

Από το... περήφανο ευρώ και τις ανέξοδες υποσχέσεις, η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, η τελευταία ουσιαστικά που λειτουργούσε στη μεθόριο, οδηγείται στην πώληση, που κατά πολλούς ισούται με λουκέτο.

Οι εξελίξεις ήταν προδιαγεγραμμένες εδώ και αρκετούς μήνες και η νομοθετική ρύθμιση για την μετάταξη των εργαζομένων, αποτέλεσε ένα καλό «τρικ» για να οδηγηθεί η βιομηχανία στην πώληση, χωρίς ουσιαστικά την παραμικρή αντίδραση.

Ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουλίου και προωθήθηκε από τον ειδικό εκκαθαριστή που έχει αναλάβει την μονάδα εδώ και μήνες.

Προς πώληση οδηγείται το σύνολο του ενεργητικού της βιομηχανίας που είχε ως βασικό αντικείμενο την παραγωγή κερμάτων του ευρώ ενώ προμήθευε με κάλυκες τον ελληνικό στρατό. Κατά το παρελθόν είχε διασφαλίσει και παραγγελίες από το εξωτερικό.

Η τύχη της Μεταλλουργικής ήταν ουσιαστικά αλληλένδετη με αυτή των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, τα οποία έχουν οδηγηθεί σε διάλυση.

Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ιδρύθηκε το 1979, το 1983 όμως κρατικοποιήθηκε, περνώντας στον έλεγχο της ΕΒΟ. Συνέχισε την παραγωγή εξοπλιστικών προϊόντων (κυαθίων για κάλυκες και βολίδες), όμως η φθίνουσα πορεία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας συμπαρέσυρε και την ίδια.

Για ένα διάστημα, σωτήριο για τη ΜΒΗ ήταν το συμβόλαιο για την προμήθειας δισκίων χαλκονικέλιου από τα οποία το Νομισματοκοπείο παρήγαγε τα εγχώρια κέρματα του κοινού νομίσματος. Η παραγγελία αρχικά ήταν μεγάλη, πάνω από 700 εκατομμύρια τεμάχια, λόγω των αναγκών αντικατάστασης της δραχμής με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Μετά την κυκλοφορία του ευρώ, οι παραγγελίες προς την ΜΒΗ μειώθηκαν σε 100 εκατομμύρια κατά μέσο όρο ετησίως και εν τέλει περιορίστηκαν μόλις στα 20-30 εκατομμύρια τεμάχια τον χρόνο.

Η αρχή του τέλους ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν δημοσιεύθηκε η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον ειδικό εκκαθαριστή για την υποβολή μη δεσμευτικών προτάσεων.. Και τώρα γίνεται το επόμενο βήμα! [epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου