Γιάννενα: Ο Φορέας απαντά: Δεν είμαστε… αποδιοπομπαίος τράγος! | Epirus World

Γιάννενα: Ο Φορέας απαντά: Δεν είμαστε… αποδιοπομπαίος τράγος!

Απαντά χωρίς στην ουσία να απαντά ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, με αφορμή το δημοσίευμα του Epiruspost και τις φωτογραφίες με τα νεκρά ψάρια, τα ποντίκια και τα σκουπίδια στην επιφάνεια της Παμβώτιδας!

Ο Φορέας αναφέρει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά της Παμβώτιδας και στη συνέχεια απαριθμεί τις αρμοδιότητες που έχει... Εκεί λοιπόν, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι υπεύθυνος «για την προστασία και εποπτεία της Προστατευόμενης Περιοχής με συνεχείς περιπολίες για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών υποβάθμισης του οικοσυστήματος».

Εύλογο λοιπόν να αναρωτιόμαστε... Οι συγκεκριμένες εικόνες αποτελούν ή όχι υποβάθμιση του οικοσυστήματος; Τα σκουπίδια κατέληξαν στη λίμνη μέσω... βροχής; Τα ψάρια που επιπλέουν νεκρά, είναι ένα τυχαίο συμβάν ή πετάχθηκαν από κάποιους;

Από την απάντηση προκύπτει ακόμη ότι συνυπεύθυνοι για την λίμνη είναι πέντε φορείς!!!

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, ο ΓΟΕΒ, και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης. Οι αρμοδιότητές τους είναι διακριτές, φαίνεται όμως ότι για τα απλά και τα αυτονόητα, όπως είναι η στοιχειώδης καθαριότητα και η απομάκρυνση των απορριμμάτων από την επιφάνεια της Παμβώτιδας, μάλλον αδυνατούν να... συνεννοηθούν!

Αναλυτικά η απάντηση του Φορέα έχει ως εξής:

Μια λίμνη επηρεάζεται από ότι συμβαίνει στην λεκάνη απορροής της. Στην περίπτωση της λίμνης Παμβώτιδας η λεκάνη απορροής σχεδόν συμπίπτει με το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, οπότε είναι ευνόητο ότι οι πιέσεις είναι πολλές (κτηνοτροφικές μονάδες, επιχωματώσεις, ρύπανση,...). Εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι διάφοροι φορείς έχουν διακριτές αρμοδιότητες στην Προστατευόμενη Περιοχή Λίμνης Παμβώτιδας, όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, ο ΓΟΕΒ, και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθεί να προωθήσει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στη λίμνη. Φυσικά δεν διαθέτει τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται. Κυρίως όμως, όπως έχει χιλιοειπωθεί χρειάζεται πολιτική βούληση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Η τακτική να χρησιμοποιείται ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για όποιο δεινό συμβαίνει στη λίμνη ως αποδιοπομπαίος τράγος κάθε φορά δεν πείθει πλέον ούτε τον πιο ανυποψίαστο πολίτη.

Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην υπενθυμίσουμε τις βασικές αρμοδιότητες του φορέα (N.2742, άρθρο 15), προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

 Η Προστασία και εποπτεία της Προστατευόμενης Περιοχής με συνεχείς περιπολίες για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών υποβάθμισης του οικοσυστήματος.

 Η καταγραφή και παρακολούθηση της κατάστασης των διαφόρων τύπων οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας της Προστατευόμενης Περιοχής καθώς, επίσης, και της ποιότητας των υδάτων της λίμνης Παμβώτιδας.

 Η Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών για την οικολογική σημασία της περιοχής με σκοπό τη συμμετοχή τους στην προστασία του οικοσυστήματος.

 Η Υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ερμηνείας του περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό έχουν ολοκληρωθεί οργανωμένες υποδομές που περιλαμβάνουν το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Λίμνη Παμβώτιδα στη Νήσο των Ιωαννίνων καθώς, επίσης, και το Πάρκο Ερμηνείας του Οικοσυστήματος της Λίμνης, στην περιοχή του Βοτανικού.

 Η παροχή γνωμοδοτήσεων για έργα που πρόκειται να χωροθετηθούν στην περιοχή ευθύνης στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

 Η ανάληψη εκπόνησης ή εκτέλεσης εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με την περιοχή ευθύνης τους, τα οποία προάγουν ή προβάλλουν τους σκοπούς διαχείρισης των προστατευόμενων αντικειμένων.

 Η Προώθηση της εθελοντικής συμμετοχής ευαισθητοποιημένων πολιτών στις προαναφερόμενες δράσεις.

 Η επικουρία αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών στον έλεγχο της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών και πολεοδομικών όρων

 Η συνεργασία με τοπικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιοχής.
[epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου