«Σβήνουν» την πολιορκία του Σαράγεβου και τη γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα | Epirus World

«Σβήνουν» την πολιορκία του Σαράγεβου και τη γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα

Οποιαδήποτε αναφορά σε σχολικά βιβλία της πολιορκίας του Σαράγεβου και της γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα, απαγόρευσε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ αρνούμενος για πρώτη φορά ότι σερβοβοσνιακές δυνάμεις έθεσαν υπό πολιορκία την πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατά την διάρκεια του πολέμου της δεκαετίας του 1990.
Οι ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας έχουν αρνηθεί να αποδεχτούν τον χαρακτηρισμό γενοκτονία για την σφαγή τουλάχιστον 8.000 Βόσνιων μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα το 1995, παρά τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η σφαγή της Σρεμπρένιτσας συνιστά γενοκτονία.
Κατά την διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αποτελούσαν στόχος βομβαρδισμών και πυρών από ελεύθερους σκοπευτές σε γειτονικούς λόφους. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αφέθηκαν για περίπου τέσσερα χρόνια χωρίς τροφή, νερό και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι πέθαναν κατά την διάρκεια της πολιορκίας, ανάμεσά τους 1.100 παιδιά.
«Είναι αδύνατο να χρησιμοποιούμε εδώ σχολικά βιβλία...τα οποία αναφέρουν ότι οι Σέρβοι διέπραξαν γενοκτονία και έθεσαν υπό πολιορκία το Σαράγεβο», δήλωσε ο Ντόντικ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Αυτό δεν είναι σωστό και δεν θα διδαχθεί εδώ», πρόσθεσε.
Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον πόλεμο μεταξύ σερβοβοσνιακών, βοσνιακών και κροατικών δυνάμεων, η Βοσνία παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα σε εθνοτικές γραμμές και οι μαθητές της χώρας διδάσκονται διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας.
Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2002, που υπεγράφη υπό την αιγίδα του διεθνούς κοινότητας, η Σερβοβοσνιακή και η Βοσνιοκροατική Ομοσπονδία συμφώνησαν ο πόλεμος του 1992-1995 να εξαιρεθεί από τα σχολικά βιβλία ιστορίας, καθώς κάθε πλευρά έχει την δική της ερμηνεία για τα γεγονότα.
Αλλά διαλέξεις για την πολιορκία του Σαράγεβου και για την γενοκτονία της Σρεμπρένιτσας έχουν συμπεριληφθεί σε κάποια βιβλία ιστορίας στην Βοσνιοκροατική Ομοσπονδία και είναι προσβάσιμα σε Βόσνιους μαθητές σε μερικά από τα 22 σχολεία που φοιτούν στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.
Ο υπουργός Παιδείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντάνε Μιλόσεβιτς δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα απαγορεύσει την χρήση αυτών των σχολικών βιβλίων.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου