Ιερώνυμος από τα Γιάννινα: Μας χρειάζεται ο φιλόσοφος γιατρός | Epirus World

Ιερώνυμος από τα Γιάννινα: Μας χρειάζεται ο φιλόσοφος γιατρός

Η οικονομία και η ηθική στην υγεία, ήταν το θέμα συνεδρίου που οργάνωσε στα Γιάννινα το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και η Β’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Οι εργασίες έγιναν παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, πανεπιστημιακών, γιατρών κι άλλων.

«Μας χρειάζεται ο φιλόσοφος γιατρός, ο στοχαστής, ο ενάρετος. Τέτοια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της ηθικής της υγείας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος και υπογράμμισε ότι αυτό που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο είναι η προσήλωση στο αγαθό της ζωής. Η ηθική της υγείας δεν μπορεί να καθίσταται ηθική της σκοπιμότητας.

«Στην εποχή μας οι προκλήσεις είναι σύνθετες. Η πρόοδος της τεχνολογίας, η εξέλιξη των φαρμάκων, των θεραπειών, οι ασφαλιστικές εταιρίες, η διαφαινόμενη δυνατότητα του ανθρώπου να προκαθορίσει ως ένα βαθμό τη ζωή, όλα αυτά έχουν έντονη παρέμβαση του οικονομικού παράγοντα στο τοπίο της ιατρικής πράξης. Κι αυτό εγείρει ερωτήματα. Σχετικοποιείται η αξία της υγείας, η επιδίωξη του κέρδους καθορίζει την ποιότητα της θεραπείας. Από την άλλη είναι σκόπιμες θεραπείες σε σημείο όπου ο ασθενής χάνει κάθε αίσθηση ανθρώπινης αξιοπρέπειας...», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Ιερώνυμος.



Η Ιατρική από την εποχή των Κλασικών Χρόνων στηρίζεται στην Ιπποκρατειακή Ηθική, αίτημα της οποίας αποτελεί η παραδοχή ότι ο Ιατρός είναι υπόλογος αποκλειστικά και μόνο στον νοσούντα άνθρωπο.

Η Ιπποκρατειακή ηθική όσο και εάν φαίνεται παράδοξο δεν υπήρξε η μόνη Ιατρική Ηθική στην πορεία της ανθρωπότητας. Πριν από αυτή υπήρξαν ιατρικές ηθικές απόψεις που βασιζόταν σε παραδοχές ότι ο Ιατρός είναι υπόλογος κατά κύριο λόγο στην Κοινωνία και όχι στον νοσούντα άνθρωπο.



Η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της χρήσης θεραπειών υψηλής τεχνολογίας, δημιουργεί στις μέρες έμμεσες αμφισβητήσεις της Ιπποκρατειακής Ηθικής.

Την διαμόρφωση της ιατρικής ηθικής δια μέσου των αιώνων ανέλυσε ο κ. Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Ζυρίχης ,τ. καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πρόεδρος Δ.Ε., Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα. Από τον κώδικα του Χαμουραμπί μέχρι την Παλιά Διαθήκη, και από τον Ιπποκράτη μέχρι τα εγκλήματα των ναζί στη Νυρεμβέργη, αλλά και στη σύγχρονη εποχή, τις μεταμοσχεύσεις, την κλωνοποίηση, τις αμβλώσεις και την αντισύλληψη...

Κι αυτό που τόνισε με έμφαση, «κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά, είναι η απουσία έδρας βιοηθικής στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως και στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στο συνέδριο μίλησαν ο κ. Δ. Σιδερής, ο κ. Σ. Κοσμίδης, και ο κ. Π. Τούτουζας, ενώ την εκδήλωση συντόνισαν ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Λάμπρος Μιχάλης, ο Αναπλ. Καθηγητής Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κων/νος Τούτουζας, ο Αναπλ. Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και Προσκεκλημένος Καθηγητής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτριος Καρμπαλιώτης. [epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου