Άρτα: Γνωρίστε τα πανέμορφα Θεοδώριανα Άρτας | Epirus World

Άρτα: Γνωρίστε τα πανέμορφα Θεοδώριανα Άρτας

Στην αγκαλιά των χιλιοτραγουδισμένων Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 960m, είναι χτισμένο το όμορφο ηπειρώτικο κεφαλοχώρι, τα Θεοδώριανα Άρτας.

Το υπέροχο ανάγλυφο τοπίο που σχηματίζουν οι κορυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου, τα έλατα,τα πλατάνια, οι πηγές,τα τρεχούμενα νερά, οι παραπόταμοι του Αχελώου Γκούρα και Άσπρη Γκούρα συνθέτουν ένα εξαιρετικό σκηνικό.
Σημαντικότερο αξιοθέατο στην περιοχή είναι οι διπλοί καταρράκτες που σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα και είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας καθώς φθάνουν σε ύψος τα 25 μέτρα.

Στην πλατεία του χωριού με το υπεραιωνόβιο πλατάνι, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι χτισμένη το 1887. Ένα άλλο σημντικό θρησκευτικό μνημείο είναι η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Στο άλλοτε καθολικό μονής, που χρονολογείται από το 1793, λειτούργησε σχολή στην οποία δίδαξε ο λόγιος κληρικός και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Άνθιμος Αργυρόπουλος.

Έξω από τα Θεοδώριανα, στη θέση «Σταυρός», διεξήχθη τον Αύγουστο του 1821 καθοριστική για την έκβαση του Αγώνα μάχη μεταξύ Ελλήνων, με επικεφαλής τον Γώγο Μπακόλα, και Τουρκαλβανών. Το μνημείο που έχει ανεγερθεί στην προαναφερθείσα θέση τιμά τους πεσόντες, διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη και προσφέρει στους ταξιδιώτες εκπληκτική θέα.
Για τους φυσιολάτρες και τους περιπατητές πολλές είναι οι προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή του χωριού. Ξεχωρίζουν οι καταρράκτες (σε υψόμετρο 1.200), το ορειβατικό καταφύγιο (στη θέση «Λάκκος»), το φαράγγι της Αγίας Τριάδας (Κανάλες), τα ελατοδάση (Σιαμαντά, Ελατιά και Καπαρέλι), το μαγευτικό οροπέδιο της Κωστηλάτας (από εδώ είναι δυνατή η πρόσβαση, οδικώς και ακολούθως πεζή, στην ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων, την Πυραμίδα, με υψόμετρο 2.393), το πέτρινο γεφύρι και ο παλαιός νερόμυλος, σε παραπόταμους του Αχελώου, το πάρκο ορεινών δραστηριοτήτων (στη διαδρομή από τα Θεοδώριανα προς το Αθαμάνιο, στη θέση «Λιβάδι», σε υψόμετρο 1.400).
[epirusblog]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου