Το πέτρινο γεφύρι της Βίγλας ή Μπαλκάν ένα από τα παλαιότερα γεφύρια της Ηπείρου | Epirus World

Το πέτρινο γεφύρι της Βίγλας ή Μπαλκάν ένα από τα παλαιότερα γεφύρια της Ηπείρου

Γεμάτη η Ήπειρος από πέτρινα γεφύρια. Άλλα μεγάλα και άλλα μικρά, άλλα μονότοξα και άλλα πολύτοξα, άλλα ξακουστά και ονομαστά και  άλλα παρατημένα στο πέρασμα των χρόνων.Κάθε γεφύρι όμως είναι μοναδικό και έχει τη δική του ιστορία. Η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα στην κατασκευή και στην αρχιτεκτονική σύνθεση των γεφυριών του τόπου μας παραπέμπει κυρίως στον πρωτομάστορα, ενώ είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον. Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου τα κατασκεύασαν άνθρωποι και όμως μοιάζουν σαν να τα γέννησε η ίδια η φύση.

Ένα από τα πιο παλιά πέτρινα γεφύρια της περιοχή μας είναι και αυτό της Βίγλας ή γεφύρι Μπαλκάν. Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1707 από χορηγία του Γιάννη Σπανού και γεφυρώνει τον «Μετσοβίτικο» έναν από τους παραποτάμους του Άραχθου.  Το γεφύρι βρίσκεται σε υψόμετρο 698 μέτρα κάτω απ’ το ύψωμα Βίγλα, όπου υπήρχε τούρκικο φυλάκιο,ενώ αποκαλείται εναλλακτικά και γεφύρι του Αβδούλ. Είναι μονότοξο με άνοιγμα τόξου 12,10 μέτρα και ύψος τόξου 7,20 μέτρα. Η κατάσταση του γεφυριού σήμερα είναι πολύ καλή μετά και από τη συντήρηση που έγινε πρόσφατα. [epirusgate
]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου