Η Αλβανία στις κάλπες… Κρίσιμη αναμέτρηση για την ελληνική μειονότητα! | Epirus World

Η Αλβανία στις κάλπες… Κρίσιμη αναμέτρηση για την ελληνική μειονότητα!

Μετά από μία έντονη αντιπαράθεση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η Αλβανία από το πρωί της Κυριακής προσέρχεται στις κάλπες. Μία εκλογική αναμέτρηση, φαινομενικά ήρεμη προς το παρόν, καθοριστικής σημασίας όμως για το μέλλον της χώρας αλλά και για την πορεία της ελληνικής μειονότητας.

Βασικοί αντίπαλοι είναι το Σοσιαλιστικό κόμμα του Πρωθυπουργού Ράμα και το Δημοκρατικό του Λουιζίμ Μπάσα.

Ο Ράμα αποτελεί τον εκλεκτό της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν με μία ωμή παρέμβαση έσπευσε να ταχθεί ανοιχτά υπέρ του και να υποσχεθεί νέες επενδύσεις, ενώ ο Μπάσα έχει τις ευλογίες της Αμερικής και φαίνεται ότι βασική του επιλογή είναι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη.



Το ΚΕΑΔ που επισήμως εκπροσωπεί την μειονότητα έχει συμμαχήσει με τον Μπάσα και υποψήφιοί του βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού κόμματος.

Για μία ακόμη φορά όμως η μειονότητα δεν κατάφερε την περίφημη «Ομόνοια», πράγμα που σίγουρα θα απασχολήσει πολλούς τις επόμενες ημέρες.

Η ψηφοφορία άρχισε στις 7 το πρωί τοπική ώρα με την προσέλευση να είναι ικανοποιητική και στα χωριά της μειονότητας, καθώς φαίνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που επέστρεψαν από την Ελλάδα προκειμένου να ψηφίσουν.

Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος συνολικά 18 κόμματα, με τις δημοσκοπήσεις - στο βαθμό που αυτές στην Αλβανία μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστες - δίνουν, μεν, ένα προβάδισμα στους Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Εντι Ράμα, όχι όμως και την αυτοδυναμία.

Δεύτερο φέρουν τα γκάλοπ το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, με τα υπόλοιπα να δίνουν μάχη για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε με χαμηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης. Όμως στη διαδρομή η ρητορική εκτροχιάστηκε από τα όρια του ήπιου πολιτικού λόγου με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, γύρω από θέματα διαφθοράς, εξαγοράς ψήφων, ακόμα και διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.
[epiruspost]



Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου