Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δίνει εξηγήσεις για την κατάσταση των Κ.Υ. Ν.Πρέβεζας | Epirus World

Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δίνει εξηγήσεις για την κατάσταση των Κ.Υ. Ν.Πρέβεζας

Τα Κέντρα Υγείας του νομού Πρέβεζας αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης σε ιατρικό κλπ προσωπικό εδώ και πολλά χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και στη συγκέντρωση για την ΠΦΥ που οργάνωσε η 6η ΥΠΕ στην Πρέβεζα, το 2010 κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή από τοπικό βουλευτή γιατί μετακινήθηκαν   γιατροί του Κ.Υ. Θεσπρωτικού για να καλύψουν τις 10 ημέρες κανονικής άδειας της μοναδικής γιατρού του Κ.Υ. Πάργας τον μήνα Σεπτέμβριο.

Τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν την περίοδο 2010-2014, λόγω των μαζικών αποχωρήσεων και των μηδενικών προσλήψεων, καθώς και των σημαντικών περικοπών στις αποδοχές των υγειονομικών, που οδήγησαν σε μαζική μετανάστευση του ιατρικού δυναμικού της χώρας.
Παρ’ όλον ότι στα Κ.Υ.  Πάργας και Καναλακίου υπάρχουν κενές θέσεις με δυνατότητα άμεσης πρόσληψης, με επιπλέον κίνητρο την προσφορά κατοικίας από τον Δήμο και τους φορείς της περιοχής, δεν υπάρχουν έως τώρα ενδιαφερόμενοι γιατροί. Για τη θερινή περίοδο, στο μεν Κ.Υ. Πάργας οι εφημερίες θα καλυφθούν σε καθημερινή βάση με εθελοντική μετακίνηση γιατρών από άλλες μονάδες της υγειονομικής περιφέρειας (υπάρχει ήδη η εκδήλωση ενδιαφέροντος), ενώ το Κ.Υ. Καναλακίου, μετά από εισήγηση του επιστημονικά υπεύθυνου, θα καλύπτει την 24ωρη εφημερία Παρασκευής, Σαββάτου , Κυριακής και τις δύο καθημερινές ημέρες κάθε εβδομάδας. Είναι προφανές ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν αποτελούν λύσεις διαρκείας, στηρίζονται στην αυτοθυσία του προσωπικού που υπηρετεί και δεν μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών αυτών. Ως εκ τούτου η πρόσκληση για την περαιτέρω στελέχωση των μονάδων αυτών είναι πάντα επίκαιρη και ανοικτή, προκειμένου να υπάρχει μόνιμη λύση.


Στο Κ.Υ. Θεσπρωτικού, παρ’ όλο ότι είχε δοθεί η εντολή πραγματοποίησης για τον μήνα Μάιο μίας επιπλέον ενεργού εφημερίας, αυτό υλοποιήθηκε μόνο κατόπιν κατάρτισης του προγράμματος από την 6η ΥΠΕ και εντολής εφημερίας.  Παράλληλα γίνεται προσπάθεια περιορισμού των μετακινήσεων του ιατρικού προσωπικού που καλύπτει ανάγκες άλλων μονάδων της Π.Φ.Υ. και του νοσοκομείου.
΄Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση των Κ.Υ., ο προϋπολογισμός της ΥΠΕ είναι επαρκής και η εκτέλεσή του δίνει τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αναγκών. Άλλωστε δεν έχει απορριφθεί καμία αίτηση δαπάνης από τα Κ.Υ. της ΥΠΕ, ιδίως όταν αυτές αφορούν υγειονομικό κλπ υλικό, καύσιμα, επισκευή οχημάτων, σίτιση  κλπ. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία αίτησης δαπάνης, έγκρισης και πληρωμής απαιτεί χρόνο και κόπο. Γι’ αυτό το λόγο πολλές φορές το προσωπικό των ΚΥ για μικροέξοδα λειτουργίας   απευθύνεται στην τοπική κοινωνία ή προτιμά να πληρώνει το ίδιο απαραίτητα υλικά (γραφική ύλη, χαρτί υγείας κλπ). Ηδη, αναμένεται   από τις ελεγκτικές οικονομικές υπηρεσίες το «πράσινο φώς» για  χορήγηση στους επιστημονικούς υπεύθυνους των Κ.Υ. και ΠΕΔΥ της ΥΠΕ χρηματικού ποσού για την κάλυψη τέτοιων μικρών εξόδων, χωρίς προέγκριση. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και στο Ν/σχ για την ΠΦΥ, που κατατίθεται το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή.


Τέλος, ανεξάρτητα αν η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ από λάθος ή εσκεμμένα παραπληροφορεί, θα ήταν όντως εξωφρενική η  «ανακοίνωση» του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ περί λουκέτου στα Κ.Υ. στις 3 το μεσημέρι, να έχουν δηλαδή μόνο πρωινό ωράριο λειτουργίας (όπως συμβαίνει εως τώρα) χωρίς εφημερία. 


Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση της 6ης ΥΠΕ που κατατέθηκε δημόσια στην εκδήλωση προς διαβούλευση προβλέπει την καθημερινή   τακτική λειτουργία των ΚΥ του νομού (αστικού τύπου και υπαίθρου) και των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην πόλη της Πρέβεζας σε δύο ωράρια (8πμ - 9μμ) και   εφημερία των Κ.Υ. τις καθημερινές, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, τουλάχιστον των Κ.Υ. Θεσπρωτικού, Καναλακίου και Πάργας. 


Η επικείμενη ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνδυασμό με την προκήρυξη των θέσεων των ΤΟΜΥ το αμέσως επόμενο διάστημα και η προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κ.Υ. εντός του 2017, αποτελούν την πρώτη σχεδιασμένη και με προοπτική παρέμβαση στον τομέα αυτό, μετά   τη διαλυτική πολιτική των ετών 2010-2014. Η συμμετοχή της  τοπικής κοινωνίας και των φορέων της θεωρούμε ότι είναι αναγκαίος παράγοντας για την επιτυχία της.


Σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ είναι στη διάθεση των ΜΜΕ που ενδιαφέρονται για τα θέματα υγείας, τοπικά και γενικότερα. [epirusgate
]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου