Αποκαλύπτεται σκάνδαλο φοροδιαφυγής στη Γερμανία ύψους 31,8 δισ. ευρώ | Epirus World

Αποκαλύπτεται σκάνδαλο φοροδιαφυγής στη Γερμανία ύψους 31,8 δισ. ευρώ

Κατά τουλάχιστον 31,8 δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως «ελάφρυναν» τα γερμανικά ταμεία τράπεζες και χρηματομεσίτες, μέσω των αμφιλεγόμενων συναλλαγών Cum-Cum και Cum-Ex, όπως αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα της έγκυρης εφημερίδας του Αμβούργου «Die Zeit» και του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, η οποία θα μεταδοθεί απόψε.
Οι συναλλαγές Cum-Cum, εξηγεί το ΑΜΠΕ, επιτρέπουν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, δανείζοντας μετοχές σε μια (γερμανική εν προκειμένω) τράπεζα. Οι Cum-Ex επιτρέπουν την επίτευξη ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος των μερισμάτων, δεδομένου ότι τα κέρδη μιας επιχείρησης θεωρούνται άθροισμα κεφαλαίων και φορολογούνται λιγότερο απ' ό,τι τα μερίσματα.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας» σχολιάζει ο οικονομολογος Κρίστοφ Σπένγκελ, οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα.  Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ υπολόγισε ιστορικά τη ζημιά από το 2001 και κατέληξε το συμπέρασμα ότι το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 31,8 δισ. ευρώ από φόρους, οι οποίοι δεν εισπράχθηκαν. Συγκεκριμένα, από τις συναλλαγές Cum-Cum το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε κατά 24,6 δισ. ευρώ και από τις συναλλαγές Cum-Ex κατά 7,2 δισ.
Οι δύο αυτοί τύποι συναλλαγών πάντως έχουν εντωμεταξύ απαγορευτεί στη Γερμανία, οι πρώτες το 2016 και οι δεύτερες το 2012.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου