Θύμα της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης και το ΑΠΘ | Epirus World

Θύμα της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης και το ΑΠΘ

Θύμα της επιδημίας ιών που έχει «μολύνει» εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές κρατικών φορέων και οικιακών χρηστών, από διεθνή εγκληματική ομάδα που υποκλέπτουν ψηφιακά αρχεία και απαιτούν λύτρα για τα επιστρέψουν, έπεσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το πρωί του Σαββάτου το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε από το διαχειριστή του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) ότι πολλοί χρήστες της πλατφόρμας κατήγγειλαν στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Χρηστών συμπτώματα επιθετικής μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό - ιό κρυπτογράφησης (ransomware).
Τα συμπτώματα που διαπίστωσαν οι χρήστες στους υπολογιστές τους ήταν α) κρυπτογράφηση τοπικών αρχείων σε αφαιρούμενα μέσα (USB) και β) Αφαίρεση αρχείων που βρίσκονται σε διαχειριστικούς φακέλους.
Από τους αρμόδιους διαχειριστές του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ επισημαίνεται ότι μετά τις πολλές καταγγελίες που υπήρξαν και την εξακρίβωση της επίθεσης λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κακόβουλου λογισμικού και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το «χτύπημα» των κυβερνοληστών, που σημειώθηκε χθες, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σχεδόν σε όλο τον κόσμο με εταιρείες κολοσσούς όπως η Renault, η ΝISSAN, o Ισπανικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών (Telefonica) και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αγγλία και τη Σκωτία να έχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Η ανακοίνωση του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ

«Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας
Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστές του ΑΠΘ. Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ιού είναι κρυπτογράφηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί επισημαίνουμε άμεσα την αναγκαιότητα λήψης των αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας.
Για την προστασία του υπολογιστή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει σήμερα το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε καθώς και το λειτουργικό του υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε τις συσκευές λήψης αντιγράφων από τον υπολογιστή σας (usb stick, φορητούς δίσκους κλ) και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία μηνυμάτων που λάβατε από άγνωστους αποστολείς καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό.
Οι τεχνικοί μας διερευνούν το περιστατικό ασφαλείας».
ΠΗΓΗ - thestival.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου