«Λαϊκή Συσπείρωση » Δήμου Ζίτσας:«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό» | Epirus World

«Λαϊκή Συσπείρωση » Δήμου Ζίτσας:«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό»

Μετά τις απολύτως δικαιολογημένες διαμαρτυρίες  και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν  στους κατοίκους της Ελεούσας τα ειδοποιητήρια που έλαβαν από τη ΔΕΥΑΙ για την πληρωμή των υπέρογκων τελών σύνδεσης στο αποχετευτικό δίκτυο  και τις κοκορομαχίες που ακολούθησαν μεταξύ της  δημοτικής αρχής του δήμου μας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  για το ποιος ευθύνεται περισσότερο, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 9 Μαΐου 2017.                                                                                                                                       
Tο συμπέρασμα που βγήκε  από όλη τη συζήτηση είναι ότι η πολιτική   της δημοτικής αρχής του κ. Πλιάκου, αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  Γαρδίκου, Βούζα και Ματσάγκα είναι σε πλήρη συμφωνία και αρμονία με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ,    την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και με τα μνημόνια που υπέγραψαν και υπογράφουν  με την ΕΕ, ανάμεσα στα οποία προβλέπεται οι Δήμοι και οι επιχειρήσεις τους, όπως η ΔΕΥΑΙ (βλ. "Καλλικράτης"), να λειτουργούν ανταποδοτικά, χωρίς επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως ιδιωτικές επιχειρήσεις και  τα βάρη να πέφτουν στις λαϊκές οικογένειες.               Ο εκπρόσωπος της  «Λαϊκής Συσπείρωσης Ζίτσας» στην τοποθέτησή του τόνισε ότι εμείς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το νερό και ό,τι σχετίζεται με αυτό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά είναι κοινωνικό αγαθό,   που ανήκει σε όλους και χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε. Γι’ αυτό επιβάλλεται να γίνονται όλα εκείνα τα έργα, όπως είναι και το αποχετευτικό,  που θα προστατεύουν  το περιβάλλον και θα διατηρούν καθαρό τον υδροφόρο ορίζοντα.                                 


Όμως αυτή τη στιγμή τόσο το νερό  όσο και η διαχείρισή του (με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης.  Εμείς διαφωνούμε με τη σημερινή διαχείριση του νερού που γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός τα λαϊκά στρώματα να καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα για να συνδεθούν στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως και να πληρώνουν στη συνέχεια δυσβάσταχτα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.   Με αυτή τη λογική θεωρούμε τελείως αποπροσανατολιστική τη συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ δημοτικής αρχής και αξιωματικής αντιπολίτευσης  για το ποιος ευθύνεται για τα τέλη σύνδεσης στο αποχετευτικό. Είναι συνένοχες για αυτή την κατάσταση η σημερινή και η προηγούμενη δημοτική αρχή.                                                                                                                                               
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Ζίτσας»  το 2012 είχε καταψηφίσει την Προγραμματική Σύμβαση που έγινε μεταξύ της ΔΕΥΑΙ και του Δήμου μας, γιατί πιστεύαμε και τότε ότι τα τέλη που επιβάλλονταν  θα είναι  δυσβάσταχτα για τα λαϊκά νοικοκυριά και τώρα ερχόμαστε να ενώσουμε τη φωνή μας      με όλους όσους διαμαρτύρονται και με αγώνα να απαιτήσουμε να γίνει τώρα τροποποίηση των όρων της, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα τέλη σύνδεσης και αποχέτευσης.
Τέλος ο εκπρόσωπός μας, ήταν ο μοναδικός που αντέδρασε και καταδίκασε την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής απορριμμάτων σε τέσσερις (4) πλέον Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας. Όμως θα χρειαστεί να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα και να διεκδικήσουμε:                           
-- Μείωση του τιμολογίου ύδρευσης, με προοπτική την ελαχιστοποίησή του για τις οικιακές καταναλώσεις και αύξηση για τις επιχειρηματικές καταναλώσεις.
--Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους για ανεξόφλητους λογαριασμούς.
-- Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ώστε να διασφαλιστούν με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε νερό.                                                                                   
--Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.
--Η διαχείριση των σκουπιδιών και της καθαριότητας  να είναι αποκλειστική  αρμοδιότητα του Δήμου με κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μη συνεχιστεί η παράδοση της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων των Δ.Ε. Ευρυμενών, Εκάλης, Ζίτσας, Μολοσσών και της ΒΙΠΕ  σε ιδιώτη–εργολάβο, γιατί πρόκειται καθαρά για ιδιωτικοποίηση, που το μόνο σίγουρο είναι  ότι εξασφαλίζει σίγουρο κι εύκολο κέρδος στον ιδιώτη, όμως με  τσακισμένα μεροκάματα,  κακοσυντηρημένα οχήματα,  παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων, αλλά και με μειωμένα δρομολόγια στα χωριά. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα η περαιτέρω διάλυση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου μας στην οποία οδηγείται θα ανοίξει το δρόμο για εκτίναξη του κόστους με οδυνερές συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Μάης 2017                                                                                                                         
Για τη  « Λαϊκή Συσπείρωση » Δήμου Ζίτσας
Ο δημοτικός σύμβουλος                         
Τάκης Τζίμας
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου