ΠΡΕΒΕΖΑ - Με Λαμπρότητα τίμησε την μνήμη της Αγίας Πελαγίας η Καστροσυκιά | Epirus World

ΠΡΕΒΕΖΑ - Με Λαμπρότητα τίμησε την μνήμη της Αγίας Πελαγίας η Καστροσυκιά

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου τίμησε και φέτος την μνήμη της Αγίας Πελαγίας η Καστροσυκιά στην Πρέβεζα.
Παρουσία πλήθους πιστών που κατέκλεισαν το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας ζητώντας την προστασίας της αλλά και την ευλογίας της πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία.
Στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος αναφέρθηκε στα ιδανικά και στις αξίες της σημερινής εποχής.








Την γιορτή τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης.

ΦΩΤΟ - Δημήτρης Βαρέλας
Η Ιερά Μονή της αγίας Πελαγίας της Παρθενομάρτυρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση κάτω από το χωριό.Είναι ένα μικρό μοναστηράκι κτισμένο σε ελαιόφυτη πλαγιά πού εκτείνεται από τις παρυφές τού χωριού προς το Ιόνιο Πέλαγος, δίπλα στη νέα οδό Πρεβέζης-Ηγουμενίτσας. Φαίνεται πώς το ίδρυσαν, άγνωστο πότε, κάποιοι μοναχοί πού ασκίτευαν στης σπηλιές που υπάρχουν και σήμερα 100 μέτρα πάνω από την Μονή. Η Μονή, σύμφωνα με γραπτές πηγές, ήταν κάποτε πολύ μεγάλη και «αρχαιότατη Βυζαντινή». ανακαινίστηκε πρώτη φορά το 1613. Η δεύτερη ανακαίνιση τοποθετείται στα 1795 για την οποία υπάρχει και σχετική πλίνθινη χρονολόγηση στο άνω μέρος της ανατολικής πλευράς του, Ναού.Η Μονή είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια ενός σημαντικού ρωμαϊκού κτίσματος-επαύλεως τοποθετημένο χρονικά στον 1ο αι. μ.Χ., λείψανα του οποίου είναι εμφανή στον περίβολό της, ενώ πρόσφατα σε κελί της αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων .Η Μονή είναι ανδρώα και λειτουργούσε μέχρι τις αρχές του 20ου α?. όποτε και διαλύεται. επί της αρχιερατείας του Μητροπολίτου Στυλιανού μετατρέπεται σε σχολή κοπτικής-ραπτικής γιά ορφανά κορίτσια. Με πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολίτου Μελετίου ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 2000 αποσπώντας το βραβείο «Europa Nostra» για υποδειγματικη αναστήλωση.Το Καθολικό της Μονής είναι τετρακιόνιος μονόκλιτη βασιλική με τρούλο και πλάγιους χορούς, κτισμένη με υλικά που είχαν απομείνει από την ρωμαϊκή έπαυλη. Δύο ανάγλυφοι ενετικοί λέοντες στεφανώνουν την κόγχη πάνω από την είσοδο. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν: 4 κίονες, ο ένας κορινθιακού ρυθμού? ανάγλυφο πέτρινο τέμπλο (1865), δυτικής επιδράσεως, με εντοιχισμένα τμήματα μαρμάρινων σαρκοφάγων η αγιογραφημένη κόγχη τhς Προσκομιδής, έργο του ιερομ. Χρυσάνθου, ηγουμένου της Μονής (1850-1888). Η Μονή γιορτάζει στις 4 Μαΐου και είναι επισκέψιμη.Η μονή χτίστηκε προς τιμήν της Αγίας Πελάγιας της Παρθένομάρτηρος από μονάχους που ασκήτευαν στις σπηλιές.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου