Πρέβεζα: Με θρησκευτική ευλάβεια, πλήθος πιστών, στην υποδοχή της τιμίας κάρας του Οσίου Δαυΐδ | Epirus World

Πρέβεζα: Με θρησκευτική ευλάβεια, πλήθος πιστών, στην υποδοχή της τιμίας κάρας του Οσίου Δαυΐδ

Με θρησκευτική ευλάβεια, πλήθος πιστών βρέθηκε στην επίσημη υποδοχή της τιμίας κάρας του Οσίου Δαυΐδ, -προερχομένη από το μοναστήρι του Οσίου στην Εύβοια- που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Πρέβεζας, από την Ιερά Μητρόπολη Πρέβεζας και τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Παντοκράτορα, τη Δευτέρα 8 Μαΐου και ώρα 6 το απόγευμα, στην πλατεία του Δημοτικού Σχολείου του Παντοκράτορα. 

Στην επίσημη υποδοχή ήταν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι πολιτικών και ένστολων αρχών, και οι δύο βουλευτές του νομού Κώστας Μπάρκας και Στέργιος Γιαννάκης, ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου Περικλής Βασιλάκης, συμμετείχαν ο σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, ο σύλλογος του Αγίου Θωμά και μαθητές του σχολείου Παντοκράτορα!








Η τιμία κάρα του Οσίου Δαυΐδ θα παραμείνει για προσκύνηση στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μέχρι το πρωί της Πέμπτης 11 Μαΐου. Στο διάστημα αυτό ο Ναός θα παραμένει ανοικτός καθημερινά από τις 7:00 το πρωί, μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος τόνισε μεταξύ άλλων: "Αποτελεί ιδιαιτέρα ευλογία για μας, ο ερχομός εδώ, της τιμίας Κάρας του Οσίου Πατρός ημών Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία. Πολλοί Άγιοι της εκκλησίας μας αποδεικνύουν την ύπαρξη του Θεού, αλλά και αποδεικνύουν ότι ο Θεός θα εμφανίζει πάντοτε Άγιες μορφές για να στηρίζει τους ανθρώπους, για να παίρνουν δύναμη, υπομονή και ελπίδα και να κατοχυρώνουν την πίστη, μέσα στις καρδιές των ανθρώπων.

















Ιδιαιτέρως τα λείψανα των Αγίων της εκκλησίας μας, τα οποία πολλοί στις μέρες μας θεωρούν ειδωλολατρεία, η τιμή δηλαδή και η απόδοση των τιμών στα λείψανα αυτά, δηλαδή στις μορφές των Αγίων από πολλούς θεωρείται ειδωλολατρεία, όμως είναι παλαιότατη παράδοση της εκκλησίας μας η τιμή προς τα λείψανα της εκκλησίας. Ο δε Γέρων Χρυσόστομος λέγει ότι ακόμα και η σκόνη που κάθεται στη θήκη των οστών κι αυτή έχει ευλογία. Έτσι λοιπόν είναι ιδιαίτερη τιμή για μας, να έχουμε το λείψανο, την Κάρα του Αγίου Δαυίδ, γιατί τα λείψανα αποδεικνύουν όχι μόνο την ύπαρξη κάποτε των Αγίων της εκκλησίας μας, την Θεολογική ύπαρξη, αλλά κυρίως αποδεικνύουν την Ανάσταση και κυρίως αποδεικνύουν την Μεταθάνατον ζωή. Και τα θαύματα αποδεικνύουν αυτό ακριβώς. Έτσι λοιπόν επαναλαμβάνω ότι αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για μας η παρουσία του Αγίου στην πόλη μας και ιδιαίτερα σ' αυτόν το ναό. Ενός Αγίου ο οποίος έζησε 500 χρόνια περίπου πριν πίσω, αλλά αυτό δεν εμποδίζει σε τίποτα να είναι σημερινός, να είναι τωρινός, να θαυματουργεί, να εμφανίζεται στους ανθρώπους και να εκτελεί θαύματα, ώστε να δυναμώνεται η πίστη των ανθρώπων και εκείνη να οδηγεί στη Βασιλεία των ουρανών." ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ, Ηγούμενο, της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ. αλλά και τον Σεβασμιότατο ποιμενάρχη, τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, γιατί με την άδεια εκείνου, βρέθηκε η Κάρα, για την τιμή.

Από την πλευρά του, ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Ηγούμενος της ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ, υπογράμμισε: "Μεταφέρουμε και εμείς τα σέβη, του σεβασμιότατου ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ευοιβίας και Νοτίων Σποράδων. Και για μας είναι μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε ανάμεσά σας, ο Άγιος Δαυίδ φαίνεται ότι ήθελε να έρθει εδώ, γιατί με το που έγινε η πρόσκληση του Πατρός Παύλου, με τη δική σας πάντα ευλογία, αμέσως ανταποκρίθηκε ο Άγιος, η διαδικασία προχώρησε και είμαστε σήμερα ανάμεσά σας. Είναι ένας Άγιος του 16ου αιώνος, ο οποίος έζησε εδώ κοντά σας διότι για 15 χρόνια και πλέον ήταν το δεξί του τότε Μητρπολίτου Ναυπάκτου και Άρτης. Είχε αυτή τη διπλή αγάπη, προς τον Θεό και τον άνθρωπο, γι' αυτό φρόντισε εκείνη τη δύσκολη εποχή που εδώ την Πρέβεζα, την έσκιαζε η φοβέρα και την πλάκωνε η σκλαβιά της Τουρκοκρατίας, φρόντισε να εδραιωθεί η πίστης στις ψυχές των ανθρώπων και έτσι προσπαθούσε να διδάξει στα Ελληνόπουλα την Ελληνική γλώσσα και την Ορθόδοξη πίστη. Ήταν ο πρώτος ο οποίος απέσπασε άδεια από τις Τουρκικές αρχές εκείνη την εποχή και λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό σχολείο. Έτσι διατηρήθηκε η πίστη μας και η γλώσσα μας, 400 χρόνια σκλαβωμένοι, στους αλλοφίλους και αλλοπίστους. Με τη βοήθεια της εκκλησίας, των μοναστηριών μας, των Παπάδων μας και των λαϊκών δασκάλων. Είναι ένας ζωντανός Άγιος ο Άγιος Δαυίδ, έλεγε ο σύγχρονος Άγιος Μακαριστός Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης. Και πραγματικά είναι ευλογία που ήρθε στον τόπο σας και επειδή όλοι οι άνθρωποι, κάτι έχουμε, όπως έλεγε ο Μακαριστός Γέροντας Ιάκωβος, αν προστρέξετε με πίστη στον Άγιο Δαυίδ, πολύ σύντομα θα λάβετε την εκπλήρωση του αιτήματός σας. Είναι ευκαιρία λοιπόν, για όσους θα προσκυνήσουν τον Άγιο να τον παρακαλέσουν κι εκείνος θα μεσιτεύσει στον Παντοκράτορα και το αίτημα εφόσον βέβαια είναι για το συμφέρον μας,θα εκπληρωθεί πολύ γρήγορα. Τα λείψανα των Αγίων μας, είναι πηγή χάριτος" [tomistinenimerosi
]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου