Προκλητικό διάβημα της Τουρκίας στον ΟΗΕ για την κυπριακή ΑΟΖ | Epirus World

Προκλητικό διάβημα της Τουρκίας στον ΟΗΕ για την κυπριακή ΑΟΖ

Μέσω των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία ανασύρει το casus belli για τα πετρέλαια της Κύπρου. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, η Τουρκία κατέθεσε έγγραφο στα Ηνωμένα Έθνη και απειλεί με πόλεμο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τις εταιρείες ENI και TOTAL, και εγείρει διεκδικήσεις επί του οικοπέδου 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Σε επιστολή που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, η Τουρκία ουσιαστικά απειλεί με casus belli τόσο τη Λευκωσία, όσο και τις δύο εταιρείες, που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το οικόπεδο 6, καθώς όχι μόνο αμφισβητεί τη δυνατότητα της Κύπρου για διενέργεια ερευνών, αλλά και αδειοδότησης των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ.
Δηλώνει μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ ότι ένα μέρος του οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία, με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά θεωρεί ότι όλη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με την Ελλάδα και την Κύπρο να περιορίζονται μόνο στην υφαλοκρηπίδα που συμπίπτει με τα όρια των χωρικών υδάτων των νησιών και της ίδιας της Κύπρου.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου