ΠΩΓΩΝΙ:Ο σύλλογος Πολυφωνικού Τραγουδιού χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού | Epirus World

ΠΩΓΩΝΙ:Ο σύλλογος Πολυφωνικού Τραγουδιού χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού

Ο νεοσύστατος σύλλογος Πωγωνήσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού, μία ημέρα που καθιερώθηκε μόλις πέρυσι αλλά αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο που κατέχει η παράδοση στην εξέλιξη των πολιτισμών.
Το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί μοναδικό μουσικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Το Πωγώνι είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές όπου συναντάται σαν μουσικό είδος και η περιοχή μας κατέχει, στην ουσία, τον κύριο κορμό των πολυφωνικών τραγουδιών.
Ο Σύλλογος Πωγωνήσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού συστάθηκε με σκοπό τη διάσωση και διάδοση αυτού του μοναδικού και ιδιαίτερου είδος, με την αρωγή και στήριξη του Δήμου Πωγωνίου, καθώς το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί την ταυτότητα του Δήμου.
Τα μέλη του συλλόγου, με τη βοήθεια και καθοδήγηση του δασκάλου και μουσικολόγου κ. Κώστα Λώλη, συγκεντρώνουν στοιχεία για την ιστορία του πολυφωνικού και έχουν προσθέσει ήδη στο ρεπερτόριό τους ένα σημαντικό αριθμό τραγουδιών.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δύο εμφανίσεις ως ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού, πριν τη σύσταση του συλλόγου. Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ημερίδας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου στα Κτίσματα όπου βρίσκεται και το Μουσείο Πολυφωνικού Τραγουδιού. Στη συνέχεια η ομάδα αποδέχτηκε την τιμητική πρόταση του πολυφωνικού συνόλου «Ήνορο» και εμφανίστηκε στην παρουσίαση του δεύτερού τους cd.
Ως σύλλογος πλέον, συνεχίζουμε την καταγραφή της πολύτιμης παράδοσης της περιοχής και της μετάδοσής της σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μάλιστα ο Σύλλογος Πωγωνήσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού θα συμμετάσχει στο 2ο Elaton Festival που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα την 1η Ιουνίου 2017, ενώ προγραμματίζονται εκδηλώσεις και στην περιοχή του Πωγωνίου.
Στόχος του συλλόγου είναι, μεταξύ άλλων, η προσέλκυση νέων και η επαφή τους με το πολυφωνικό τραγούδι καθώς και η προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Πωγωνίου.
Στο τμήμα εμφανίσεων του Συλλόγου συμμετέχουν οι εξής:
Βιλτανιώτης Θανάσης
Βιρβίλης Σταύρος
Γιούνης Τάσος
Γκόγκος Χρήστος
Δέσσης Σωτήρης
Ζώτου Ιωάννα
Λάζου Βιβή
Μάτσιας Βασίλης
Παπασπύρου Ελένη
Τσέπα Σοφία
Φωτοπούλου Αγνή
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου