Ιωάννινα: Πνιγμένο στην αφρικανική σκόνη το λεκανοπέδιο χθες | Epirus World

Ιωάννινα: Πνιγμένο στην αφρικανική σκόνη το λεκανοπέδιο χθες

Καλυμμένο από την αφρικανική σκόνη ήταν και χθες το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο, ωστόσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική καθώς από την σκόνη έχουν θολώσει τα πάντα.

Όπως δήλωσε στο Epiruspost ο Καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, η αφρικανική σκόνη, στην περιοχή της Ηπείρου, μεταφέρεται κυρίως την άνοιξη, όταν αρχίζουν να καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες στη Σαχάρα.

Κι αυτό γιατί τότε τα βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία δεν είναι εξ ίσου ισχυρά με την χειμερινή περίοδο, κινούμενα από το νότο, μεταφέρουν αιωρούμενα σωματίδια από την έρημο.

Το φαινόμενο, όπως εξήγησε ο κ. Μπαρτζώκας, δεν παρατηρείται τον χειμώνα, γιατί αφενός στη Σαχάρα δεν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και αφετέρου γιατί τα χαμηλά βαρομετρικά είναι ισχυρά και η σκόνη ξεπλένεται από τις βροχοπτώσεις.

Δεν παρατηρείται επίσης και το καλοκαίρι, γιατί στην Ελλάδα επικρατούν οι «ετησίες άνεμοι» δηλαδή τα μελτέμια που δεν ευνοούν την μεταφορά σκόνης από το νότο.

Αφρικανική σκόνη λοιπόν, που δείχνει ότι είμαστε στην καρδιά της άνοιξης και θα διαρκέσει για μερικές ημέρες... [epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου