Σαν σήμερα - Τα σημαντικότερα γεγονότα της 3ης Μαΐου | Epirus World

Σαν σήμερα - Τα σημαντικότερα γεγονότα της 3ης Μαΐου

1469: Γεννιέται ο Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής από την Φλωρεντία, που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς
1808: Ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος, Φρανσίσκο Γκόγια, ζωγραφίζει τον περίφημο πίνακά του «Οι Εκτελέσεις της 3ης Μαΐου», όπου απεικονίζει τις βαναυσότητες που διέπραξαν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα και αναδεικνύει την ηρωική αντίσταση του λαού.
1810: Ο 22χρονος Λόρδος Βύρωνας διασχίζει κολυμπώντας τον Ελλήσποντο σε 1 ώρα και 10 λεπτά.
1837: Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ' όλη την ανατολική Μεσόγειο.
1890: Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα Ραμπαγάς και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. Διακήρυττε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τον βασιλιά.
1892: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, που εξελίσσονται σε θρίαμβο Χαρίλαου Τρικούπη. Το κόμμα του λαμβάνει τις 160 από τις 207 έδρες της Βουλής και η αντιπολίτευση (Δεληγιάννης, Ράλλης, Κωνσταντόπουλος) 47.
1932: Ο διαβόητος γκάνγκστερ Αλ Καπόνε, η έφεση του οποίου στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίφθηκε, οδηγείται στις φυλακές της Ατλάντας.
1933: Αποφασίζεται η συγκέντρωση όλων των κομουνιστών στις φυλακές της Ακροναυπλίας.
1937: Η Μάργκαρετ Μίτσελ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο της «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».
1947: Η Ιαπωνία συντάσσει νέο Σύνταγμα, το οποίο επιτρέπει στις γυναίκες να ψηφίσουν για πρώτη φορά.
1966: Ιδρύεται στο ΓΕΣ το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώνεται, ανατίθεται ο τομέας ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του Σχεδίου Περικλής και μετέπειτα δικτάτορας).
1968: Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών και αστυνομίας ξεσπούν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, στο Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση της εξέγερσης, που θα μείνει στην ιστορία ως «Γαλλικός Μάης». Η πάλη θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και θα αποτελέσει πολιτικό και ιδεολογικό ορόσημο για τις μεταπολεμικές γενιές.
1984: Ο Έλληνας συνθέτης Γιάννης Ξενάκης γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην έδρα της σύνθεσης.
2006: Αεροπορική τραγωδία με 113 νεκρούς στην Μαύρη Θάλασσα, όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Airbus 320 των αρμενικών αερογραμμών Armavia, 6 χλμ ανοικτά των νοτίων ακτών της Ρωσίας.
2009: Ο Παναθηναϊκός νικά στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα του μπάσκετ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 82-78 στο O2 World Arena στο Βερολίνο και στέφεται για πέμπτη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης.
2011: Πεθαίνει ο κορυφαίος έλληνας κωμικός, Θανάσης Βέγγος. Έφυγε σε ηλικία 84 ετών ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου Θανάσης Βέγγος μετά από πολύμηνη νοσηλεία. Ο «καλός μας άνθρωπος» είχε παίξει συνολικά 126 ταινίες και είχε κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη σε άλλες 7, στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει κιόλας.Ο ηθοποιός δεν είχε εμφανίσει κανένα σημάδι επαφής με το περιβάλλον τις τελευταίες ημέρες, μετά από το οξύτατο εγκεφαλικό που υπέστη το χειμώνα.

Γεννήσεις

612 - Κωνσταντίνος Γ', Βυζαντινός αυτοκράτορας
1469 - Νικολό Μακιαβέλι, Ιταλός ιστορικός και συγγραφέας
1887 - Μαρίκα Κοτοπούλη, Ελληνίδα ηθοποιός
1892 - Τζορτζ Τόμσον, Άγγλος φυσικός
1898 - Γκόλντα Μέιρ, Ισραηλινή πολιτικός
1915 - Στου Χαρτ, Καναδός παλαιστής
1934 - Ζωρζ Μουστακί, Γάλλος τραγουδοποιός
1940 - Κόννυ Πλανκ, Γερμανός μουσικός και παραγωγός ((Cluster και Moebius & Plank)
1966 - Γιώργος Αγορογιάννης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1979 - Τζενεβίβ Νάτζι, Νιγηριανή ηθοποιός
1985 - Εζεκιέλ Λαβέτσι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1270 - Μπέλα Δ', βασιλιάς της Ουγγαρίας
1481 - Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, Οθωμανός σουλτάνος
1704 - Χάινριχ Ίγκνατς Μπίμπερ, Βοημός συνθέτης
1987 - Δαλιδά, Γαλλίδα τραγουδίστρια
1996 - Δημήτρης Φάμπας, Έλληνας κιθαρίστας και συνθέτης
2008 - Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο, Ισπανός πολιτικός
2011 - Θανάσης Βέγγος, Έλληνας ηθοποιός
2014 - Τσετ Γιαστρέμσκι, Αμερικανός κολυμβητής
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου