Εκδήλωση στην Κρανιά και στο Δελβινάκι: υπενθυμίζεται η 103η επέτειος του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας | Epirus World

Εκδήλωση στην Κρανιά και στο Δελβινάκι: υπενθυμίζεται η 103η επέτειος του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας

Εκδήλωση στην Κρανιά στο μνημείο του Οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη
Με την συμμετοχή κατοίκων της  Κρανιάς, μαθητών σχολείων, αντιπροσωπειών από την Σ.Φ.Ε.Β.Α. και ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, και  με διοργανωτή τον Εθνικό Σύλλογο «Βόρειος Ήπειρος 1914», στο κέντρο της Κρανιάς  εκεί που υψώνεται το μνημείο του καπετάνιου Θύμιου Λιώλη, υπενθυμίστηκε η 103η  επέτειος  του Αυτονομιακού Αγώνα και  της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.
 Μετά από το τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής  των αγωνιστών και πρωτεργατών  του ηρωικού αυτού έπους, από τον πατήρ Χαράλαμπο, ακολούθησε ομιλία από τον κ. Βασίλη Καλυβά για το ιστορικό  του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914 που έφερε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.
Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος  μίλησε για την σημερινή κατάσταση  στη Βόρεια Ήπειρο, τονίζονταν πως όχι μόνον δεν υλοποιήθηκε το Πρωτόκολλο αυτό, αλλά παραβιάστηκαν και παραβιάζονται συστηματικά τα διεθνώς αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.
Ο κ. Μόντης Κολίλιας  παρουσίασε την επίκαιρη τοποθέτηση του Εθνικού Συλλόγου «Βόρειος Ήπειρος 1914», τις προσπάθειες του Συλλόγου για να φέρει στο προσκήνιο το θέμα αυτό, ιδίως στα Διεθνές Φόρουμ.
Εκ μέρους της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης χαιρέτησε ο Πρόεδρός της κ. Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων  και ένα λεπτό σιγή για τους εκλιπόντες.
Η Δασκάλα Μαρίκα Καΐση απήγγειλε ένα δικό της ποίημα αφιερωμένο στην Βόρεια Ήπειρο και τους Βορειοηπειρώτες, που την άφησαν στο έλεος της τύχης, ενώ η μαθήτρια Ιωάννα Πύλιου του Επαγγελματικού Λυκείου Μεσοποτάμου απήγγειλε τον ύμνο της Αυτόνομου Βορείου Ηπείρου.
Η δραστηριότητα έληξε με το τραγούδι «Πανάρχαια χώρα» και τον εθνικό μας ύμνο.

Εκδήλωση στο ηρωικό Δελβινάκι

Και στο Δελβινάκι, όπως κάθε χρόνο, ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ο Καθεδρικός Ναός και η πλατεία μπροστά του, ήταν κατάμεστα. Ήρθαν εδώ  νέοι της Σ.Φ.Ε.Β.Α. και του ΠΑ.ΣΥ.Β.Α από την Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αθήνα και Σέρρες,  Βορειοηπειρώτες, κάτοικοι του Δελβινακίου, μα και από άλλα μέρη της Ελλάδος. Ανάμεσά τους και ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς.
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τελέστη ιερό μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες και τους πεσόντες αγωνιστές του Αυτονομιακού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου, το 1914, και  γενικά όσοι έπεσαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.
Ακολούθησε μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνου, από τον Σεβασμιότατο Ανδρέα,  στον τάφο του αοιδίμου Βασιλείου και υπό τα ισχυρά συνθήματα των νέων ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας μίλησε για την σημασία της επετείου, την κατάσταση σήμερα στην Βόρεια Ήπειρο και γενικά στα Βαλκάνια  ολοκληρώνοντας πως η λέξη «αυτονομία» πλέον έχει χάσει την σημασία και της και ήρθε η ώρα της ένωσης της Βορείου Ηπείρου με τον εθνικό κορμό.
Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Ανδρέα, ακολούθησε  ειρηνική πορεία στην πλατεία του Δελβινακίου  μέχρι το Ηρώο της ηρωικής κωμόπολης του Δελβινακίου, όπου κατατέθηκε στεφάνι και ψάλλει ο εθνικός μας ύμνος.
Η εκδήλωση έληξε με την ανάγνωση και την έγκριση του Ψηφίσματος.
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου