«Το HDP δεν θα υποκύψει στον Ερντογάν» | Epirus World

«Το HDP δεν θα υποκύψει στον Ερντογάν»

Στα «κάγκελα» βρίσκεται το φιλοκουρδικό κόμμα HDP στην Τουρκία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό παρά το γεγονός ότι δηλώνει κερδισμένο, μιας και τα ποσοστά του «ΟΧΙ» στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ήταν μεγαλύτερα από του «ΝΑΙ» και ενώ ο επικεφαλής του, κ Ντεμιρτάς είναι στην φυλακή και το κόμμα επί της ουσίας διώκεται.
Ο αντιπρόεδρος του HDP Κωνσταντινούπολης Mustafa Avci απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το πώς προτίθεται να αντιδράσει το κόμμα, λαμβάνοντας υπόψιν πως ο πρόεδρος Ερντογάν ελέγχει επί της ουσίας τα πάντα στην Τουρκία μας είπε: «Θα δούμε, καθώς θα είμαστε μαζί με 80 εκατομμύρια λαού. Πρέπει να ζήσουμε ελεύθερα και το HDP είναι ένα προϊόν ελευθερίας. Θα είμαστε στο πλευρό του λαού. Το πρόγραμμά μας είναι εντελώς διαφορετικό από του AKP. Θα πολεμήσουμε για την ελευθερία και την ειρήνη».
Η συνέντευξη Τύπου είναι η αλήθεια πως τράβηξε το ενδιαφέρον λίγων διεθνών ΜΜΕ καθώς μετά το δημοψήφισμα, οι περισσότεροι απεσταλμένοι αποχώρησαν. Στη συνέντευξη Τύπου από τον διεθνή Τύπο ήταν μόνο η Corriere della Sera, το ZDF και το newsbeast.gr.
Το γεγονός πως μέλη ενός ελληνικού ΜΜΕ παρευρέθηκαν στην συνέντευξη Τύπου σχολιάστηκε πολύ θετικά ενώ μας πλησίασε και μας χαιρέτησε σε σπαστά ελληνικά ο Samil Altan που τώρα είναι εκπρόσωπος Τύπου του HDP, αλλά στο παρελθόν υπήρξε πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα για δέκα χρόνια.
Το γεγονός αυτό συνετέλεσε στο να παραχωρήσει στο newsbeast.gr αποκλειστική δήλωση ο αντιπρόεδρος του HDP στην Πόλη κ. Mustafa Avci.
H πρώτη μας ερώτηση προς αυτόν, ήταν ποιο ήταν το μήνυμα που στέλνει το HDP στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη, της οποίας οι σχέσεις είναι στο ναδίρ μετά την ρητορική Ερντογάν.
«Οι επικοινωνίες είναι ανεπτυγμένες σε όλο τον κόσμο και έτσι δεν χρειάζεται να μιλήσουμε σχετικά με τον Ερντογάν. Ο κόσμος ξέρει αυτόν και τους τρόπους του, τα πάντα. Ωστόσο ακόμα προσπαθούμε να κάνουμε γνωστή στον κόσμο την κατάσταση στην Τουρκία. Τους κακούς του τρόπους. Θέλουμε να εκφράσουμε στον κόσμο την θέση μας για ενότητα αυτής της χώρας. Δεν θέλουμε την διάσπαση αυτής της χώρας. Δεν επιθυμούμε την διάσπαση σε τέσσερα ή άλλα κομμάτια. Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο. Από την άλλη όμως ο Ερντογάν προβοκάρει και υποστηρίζει ότι εμείς θέλουμε να διαλύσουμε την χώρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Αυτός το υποστηρίζει έντονα.
Δεν υπάρχει κουρδική εθνότητα. Οι κούρδοι είναι Τούρκοι επί της ουσίας. Πρόκειται για ρατσιστική και σοβινιστική στάση και την καταδικάζουμε. Αυτό (σ.σ η Τουρκία) είναι το κοινό μας σπίτι. Θέλουμε να ζήσουμε εν ειρήνη με όλες τις εθνότητες και τις θρησκείες σε αυτή την χώρα. Με αδελφοσύνη και ειρήνη. Ο Ερντογάν επίσης υποστηρίζει ότι πασχίζει όχι μόνο για την Τουρκία αλλά προσπαθεί να παρέμβει και εκτός συνόρων στην Μέση Ανατολή. Όλοι είμαστε εναντίον αυτής της κίνησης».
Στην ερώτηση μας για το αν θα μπορούσε να εικάσει το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Ρεντάπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική αρένα της Τουρκίας, ο κ. Avci δήλωσε στο newsbeast.gr:
«Οι απόψεις του είναι πολύ επικίνδυνες. Καθώς αυτό (σ.σ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος) δεν είναι νίκη, έχουμε τον φόβο και την υποψία ότι θα διευρύνει και θα βαθύνει αυτό τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και θα προσπαθήσει να καταστρέψει την ειρήνη στην περιοχή. Έχουμε υποψία και φόβο σχετικά με κάτι τέτοιο. Θα γίνει πιο επιθετικός μιας και δεν έχει καμιά νίκη. Υπάρχει μια λαϊκή έκφραση που λέει ότι "ή θα δώσεις του καπέλο σου ή θα το αφήσεις να πέσει" που σημαίνει πως θα υπακούσεις αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα συμβεί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα».
ΠΗΓΗ - newsbeast.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου