Μνημείο της φύσης η βελανιδιά της Δεσκάτης! | Epirus World

Μνημείο της φύσης η βελανιδιά της Δεσκάτης!

Διατηρητέο μνημείο της φύσης κηρύχθηκε η υπεραιωνόβια βελανιδιά της Δεσκάτης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη.

Ο χαρακτηρισμός ως «διατηρητέο μνημείο της φύσης» έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, ιστορική και πολιτισμική αξία και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει πολύτιμο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πόρο που χρειάζεται ειδική φροντίδα και προστασία.

Η βελανιδιά βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την πλατεία της Δεσκάτης και η ηλικίας της υπολογίζεται στα 1300 έτη! Σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την δενδροχρονολόγησή του, φαίνεται να φύτρωσε περίπου το 720 μΧ.

Το συγκεκριμένο είδος βελανιδιάς φύεται από τα 400 έως τα 700 μέτρα υψόμετρο, είναι σπάνιο, αντέχει πολλά χρόνια και υπάρχουν ελάχιστα όμοια είδη, πολύ μικρότερης ηλικίας, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι το παλαιότερο δένδρο στην Ευρώπη στο είδος του και το αρχαιότερο στη Ελλάδα, αφού ξεπέρασε κατά πολύ το αρχαίο Ρομπόλα της Πίνδου, πάλι στην περιοχή των Γρεβενών, ηλικίας 1.075 ετών. Έτσι, η ποδισκοφόρος δρυς της Δεσκάτης ξεκίνησε την ζωή της όταν στο Βυζάντιο άρχισε η περίοδος της «Δυναστείας των Ισαύρων» και τα γεγονότα της εικονομαχίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το θηριώδες δένδρο κατάφερε να μείνει ζωντανό στο χρόνο, επιβιώνοντας σ’ ένα περιβάλλον με έντονη ανθρώπινη παρουσία τα τελευταία 5.000 χρόνια. «Η μεγαλύτερη ζημιά στα χρόνια που εμείς γνωρίζουμε έγινε από έναν εκσκαφέα, κατά την διάρκεια έργων διάνοιξης του δρόμου» επισήμανε ο δήμαρχος Δεσκάτης, ωστόσο -όπως λέει,- έκτοτε οι κάτοικοι φροντίζουν και προσέχουν ακόμη πιο πολύ το σπάνιο δένδρο τους. [epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου