ΖΑΓΟΡΙ:Στο μουσείο του δασκάλου, ιστορικού, λαογράφου και βοτανοσυλλέκτη Κώστα Λαζαρἴδη | Epirus World

ΖΑΓΟΡΙ:Στο μουσείο του δασκάλου, ιστορικού, λαογράφου και βοτανοσυλλέκτη Κώστα Λαζαρἴδη

Ακολουθώντας τις πινακίδες στα λιθόστρωτα δρομάκια στο Κουκούλι Ζαγορίου, φτάνουμε στο Πνευματικό Κέντρο της Ριζαρείου «Κώστας Λαζαρίδης», το οποίο στεγάζεται στο σπίτι (του 1750) όπου γεννήθηκε το 1904 ο δάσκαλος, ιστορικός, λαογράφος και βοτανοσυλλέκτης Κώστας Λαζαρίδης.

Στο χειμωνιάτικο δωμάτιο, το οποίο έχει ένα ή καθόλου παράθυρα, βρίσκεται η βοτανική συλλογή των 1.300 διαφορετικών ειδών!!!

Σε διπλανό δωμάτιο εκτίθενται αντικείμενα από τη σχολική δράση του δασκάλου, μέρος του συγγραφικού του έργου, προσωπικά αντικείμενα, παλιές φωτογραφίες.Ο Κώστας Λαζαρίδης,υπήρξε μια ξεχωριστή φυσιογνωμία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή του Κουκουλίου.

Έγινε δάσκαλος και διορίστηκε στην Καλωτά το 1924. Το 1926 διορίστηκε στο Κουκούλι, οπού υπηρέτησε μέχρι το 1951.Το 1929-1930 φοίτησε στην γεωργική σχολή Ιωαννίνων, το 1930-1932 πήγε για μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1951-1952 πήρε εκπαιδευτική άδεια, όπου παρακολούθησε παιδαγωγικά σε Ινστιτούτο στην Γενεύη.Το 1935 παντρεύτηκε την Πηνελόπη Γκούρη από το Τσεπέλοβο χωρίς να αποκτήσει παιδιά.Το 1962 συνταξιοδοτήθηκε και ασχολήθηκε με την συγγραφή λαογραφικών και ιστορικών βιβλίων καθώς και με την συλλογή φυτών και βοτάνων της περιοχής Ζαγορίου, συγκεντρώνοντας περίπου 1260 φυτά.

Το συγγραφικό του έργο συνίσταται από 53 βιβλία, 25 ανάτυπα και 88 άρθρα στα περιοδικά Ηπειρωτική Εστία και Το Ζαγόρι μας.Πριν τον θάνατό του με συμβολαιογραφική πράξη έκαμε δωρεά εν ζωή όλων των κινητών και ακινήτων πραγμάτων που υπήρχαν στο σπίτι όπου σήμερα στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο στο Κουκούλι. 

Έτσι λοιπόν ιδρύθηκε το «Λαζαρίδειο Πνευματικό Κέντρο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής» στο Κουκούλι που στεγάζεται στο παλιό σπίτι του προπάππου του Αστερινού Κόκκορου.Πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 1987 στην πλατεία του Κουκουλίου, την ώρα που συζητούσε με τον Νομάρχη Ιωαννίνων για τα προβλήματα του χωριού...Στο ιστορικό βίντεο῏ντοκουμέντο που ακολουθεί,από το αρχείο του Κώστα Γοργογέτα,ο Κὠστας Λαζαρίδης,μιλά  στην ΕΡΤ για τα αγαπημένα του βότανα από την χαράδρα του Βίκου:

[epirusgate]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου