ΖΑΓΟΡΙ-Ο Παλιός Νερόμυλος και το γεφύρι στους Κήπους | Epirus World

ΖΑΓΟΡΙ-Ο Παλιός Νερόμυλος και το γεφύρι στους Κήπους

Τα Ζαγοροχώρια μαγεύουν τον επισκέπτη, τόσο με τη μοναδική φυσική ομορφιά τους όσο και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.Οι Κήποι Ζαγορίου είναι οικισμός του Δήμου Ζαγορίου.Βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και είναι χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο σε υψόμετρο 800 μ. 

Οι Κήποι ή Μπάγια όπως ονομάζονταν παλαιότερα,είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και η πρωτεύουσα του Κεντρικού Ζαγορίου.

Νοτιοανατολικά του χωριού,επάνω στο Μπαγιώτικο ρέμα, λίγο πριν αυτό συναντήσει τον Βίκο ποταμό,βρίσκεται το γεφύρι του Μύλου,το οποίο χτίσθηκε το 1748 και εξυπηρετούσε την επικοινωνία του χωριού με τα Γιάννενα αλλά και την μετάβαση των κατοίκων του χωριού  στα χωράφια  που είχαν στην απέναντι όχθη και τα καλλιεργούσαν.

Δίπλα από το γεφύρι βρίσκεται ο εκκλησιαστικός νερόμυλος στον οποίο και οφείλει το όνομά του. 

Ο νερόμυλος αυτός ανακαινίσθηκε πλήρως,με ενέργειες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων,μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος,αλλά δυστυχώς δεν βρίσκεται σε λειτουργία....

Παραμένει όμως ανοικτός στους  επισκέπτες,οι οποίοι μπορούν να θαυμάσουν από κοντά στην  παραδοσιακή Ηπειρωτική αρχιτεκτονική!Να δει από κοντά πως ήταν η ζωή τα παλιά χρόνια, όταν το πετρέλαιο δεν είχε φτάσει στο Ζαγόρι-τον τόπο πίσω από το βουνό-και οι μυλωνάδες εκμεταλλεύονταν τη δύναμη του νερού για να κινήσουν τις μυλόπετρες που άλεθαν τα σιτηρά. 

Η μαγευτική διαδρομή  είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο...Οι φωτογραφίες από το γεφύρι με που έχει δύο καμάρες και μία μικρότερη ψευτοκαμάρα,αλά και από τον εκκλησιαστικό νερόμυλο,είναι του Γιαννιώτη φωτογράφου Μενέλαου Συκοβέλη.
Το γεφύρι του Νερόμυλου
Ο εκκλησιαστικός νερόμυλος
Το εσωτερικό του νερόμυλου
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου