Ασκηταριά Θεσπρωτίας: Άγνωστες γωνιές γεμάτες ιστορία | Epirus World

Ασκηταριά Θεσπρωτίας: Άγνωστες γωνιές γεμάτες ιστορία

Αξιόλογοι Ναοί, λαμπρά Μοναστήρια, ταπεινά Εξωκλήσια και απομονωμένα Ασκητήρια συνθέτουν τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής και δίνουν τη δική τους μαρτυρία για το θρησκευτικό συναίσθημα των Θεσπρωτών, από την πρώιμη χριστιανική αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Οι τόποι άλλοι γνωστοί κι άλλοι άγνωστοι αποπνέουν μια μοναδικότητα και μία ιερότητα.

Τα Ασκηταριά του Νομού Θεσπρωτίας, λιγότερο γνωστά, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ντόπιους και να κουβαλούν την δική τους ιστορία.

Γωνιές ξεχωριστές όπως:

Το Ασκηταριό του Αγίου Αρσενίου του Ερημίτη

Σε μια μικρή σπηλιά, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική απότομη πλαγιά του μικρού βουνού Ερημίτης (518 μ.) και σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά του χωριού Μόρφη (παλιό Μορφάτι) της επαρχίας Μαργαριτίου του Ν. Θεσπρωτίας, είναι χτισμένο ένα εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Αρσένιο. Το ασκηταριό, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στη δεξιά άκρη του χτιστού τέμπλου της, ιστορήθηκε από τους Χιονιαδίτες αγιογράφους Αναστάσιο και Παντούλη, το 1872.

Ασκηταριό Οσίου Νείλου

Βρίσκεται επάνω από τον δρόμο που οδηγεί από Φιλιάτες προς Τσαμαντά. Στην εξωτερική πλευρά του τοίχου που βρίσκεται στην είσοδο της σπηλιάς, σώζεται τοιχογραφία Αρχάγγελου και άλλες στο εσωτερικό της, του 14ου αιώνα. Μπορεί κανείς να προσκυνήσει στον σπηλαιώδη ναό στη βάση του βράχου.

Ασκηταριό Αγίου Αρσενίου

Στα βουνά της Παραμυθιάς σε μια απόκρημνη τοποθεσία πάνω από το χωριό Βέλλιανη βρίσκεται το Ασκητήριο του Αγίου Αρσενίου που τιμάται ιδιαίτερα από τους περίοικους στις 8 Μαΐου. [epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου