ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ: Σε προκαλεί να το ανακαλύψεις! | Epirus World

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ: Σε προκαλεί να το ανακαλύψεις!

Το Ανατολικό Ζαγόρι βρίσκεται βορειοανατολικά των Ιωαννίνων μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον στο οποίο φωλιάζουν τα 16 μικρά χωριά του. 

Το ανατολικό Ζαγόρι ανήκει στα πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ελλάδας με δάση από πεύκα, έλατα και οξιές, άφθονα νερά και ποτάμια που κάνουν την περιοχή ιδανικό τόπο διαβίωσης σπάνιων άγριων ζώων. Λιγότερο αξιοποιημένο από το Κεντρικό και το Δυτικό Ζαγόρι, ίσως περισσότερο ανεπιτήδευτο και γνήσιο, το Ανατολικό Ζαγόρι σε προκαλεί να το ανακαλύψεις. 

Πρώτος σταθμός στην περιήγησή σας στο Ανατολικό Ζαγόρι θα είναι οι Καρυές που οφείλουν το όνομά τους στις πολλές καρυδιές που υπάρχουν. Κοντά στις Καρυές βρίσκεται το χωριό Καβαλάρι από το οποίο περνάει ο Ζαγορίτικος ποταμός. Κοντά στους Μηλιωτάδες στη συμβολή των ποταμών Βάρδα και Ζαγορίτικου βρίσκεται και το γεφύρι του Καμπέρ Αγά ένα χαμηλό μονότοξο γεφύρι με δύο καμάρες δεξιά και αριστερά. 

Πήρε το όνομά του από τον Καμπέρ Αγά ο οποίος έδωσε και τα χρήματα για την κατασκευή του. Είναι ιδιαίτερα γνωστό για την παράξενη μορφή του. Κοντά στους Μηλιωτάδες βρίσκεται και το γεφύρι της Τσίπιανης ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε το 1875 και χρηματοδοτήθηκε από την κοινότητα του Γρεβενιτίου.Το Δεμάτι, η Πέτρα, η Ιτέα, η Δόλιανη , ο Καστανώνας ,το Μακρίνο , το Γρεβενίτι, το Φλαμπουράρι, το Ελατοχώρι, το Τρίστενο, είναι τα χωριά που θα συναντήσετε κατά την περιήγησή σας στην υπέροχη φύση των χωριών του ανατολικού Ζαγορίου. 

Το Γρεβενίτι είναι το κεφαλοχώρι του Ανατολικού Ζαγορίου χτισμένο σε υψόμετρο 980μ. με μοναδική θέα προς τα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου. Στη συνέχεια η Βωβούσα είναι το πιο απομακρυσμένο αλλά και από τα  πιο όμορφα χωριά του ανατολικού Ζαγορίου.

Από εδώ περνάει ο ποταμός Αώος, χωρίζοντάς τη στη μέση, ενώ την ενώνει το γνωστό γεφύρι της.Το πανέμορφο γεφύρι της Βωβούσας είναι δωρεά του άρχοντα Αλέξη Μίσσιου από τη Βίτσα το 1748. Η Βωβούσα πήρε το όνομά της από τη βοή των νερών του ποταμού. Από εδώ μπορείτε να κάνετε κανό-καγιάκ και ράφτινγκ και ακολουθώντας τη ροή του ποταμού Αώου να φτάσετε μέχρι την Κόνιτσα.

Το σίγουρο είναι ότι το Ανατολικό Ζαγόρι , πολύ περισσότερο από το υπόλοιπο Ζαγόρι, δεν χωρά σε χάρτες και προκαθορισμένες διαδρομές. Θα το εξερευνήσετε μόνοι σας, για να ανακαλύψετε τις μυστικές γωνιές του, τα απάτητα σημεία του, τα ανέγγιχτα από το χρόνο τοπία που δεν φιγουράρουν σε glossy εξώφυλλα περιοδικών και πόστερ ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά περιμένουν τον επισκέπτη που θα αφιερώσει χρόνο για να τα ανακαλύψει. 

Ακριβώς εδώ κρύβεται όλη η γοητεία του...
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου