ΠΡΕΒΕΖΑ-Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης θα ζωντανέψει και φέτος στο Σαϊτάν Παζάρ και την κεντρική αγορά | Epirus World

ΠΡΕΒΕΖΑ-Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης θα ζωντανέψει και φέτος στο Σαϊτάν Παζάρ και την κεντρική αγορά

Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης θα ζωντανέψει και φέτος στις 9.30 το πρωί του Μ.Σαββάτου στο Σαϊτάν Παζάρ και σε όλη την κεντρική αγορά της Πρέβεζας. 

Ο Δήμος Πρέβεζας και οι καταστηματάρχες έχουν ήδη προμηθευτεί πήλινα αντικείμενα τα οποία θα μοιραστούν σε κατοίκους και επισκέπτες και θα σπάσουν στο πλακόστρωτο μόλις ο ιερέας του Αγίου Χαραλάμπους ψάλλει το Χριστός Ανέστη, συμβολίζοντας έτσι τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο, ενώ θα προσφερθούν και παραδοσιακά γλυκίσματα από το Δήμο. 

Το έθιμο ξεκίνησε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Χριστιανοί προκειμένου να κρατήσουν μακριά από το στενό τους Τούρκους για να γιορτάσουν ανενόχλητοι την πρώτη Ανάσταση, πετούσαν αυτοσχέδια βεγγαλικά τα οποία και τρόμαζαν τους κατακτητές. 

Η συνήθεια αυτή χάρη στους καταστηματάρχες του Σαιτάν Παζάρ συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στην κεντρική αγορά της Πρέβεζας από τους καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου και το Δήμο Πρέβεζας και αποτελεί ένα από τα πιo αγαπημένα έθιμα της περιοχής. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να το παρακολουθήσουν έχουν δείξει οι επισκέπτες των ξενοδοχείων που θα κάνουν Πάσχα στην Πρέβεζα και ο κόσμος που θα κατακλύσει τον πεζόδρομο της αγοράς αναμένεται να είναι και φέτος πολύς καθώς η πληρότητα στα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν το Πάσχα αγγίζει το 100% σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού.
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου