Ένα νέο πάρκο πολιτισμού «γεννιέται» στην παραλίμνιο! | Epirus World

Ένα νέο πάρκο πολιτισμού «γεννιέται» στην παραλίμνιο!

Σε ανοιχτό πάρκο πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού θα μετατρέψει ο Δήμος Ιωαννιτών το χώρο των παλιών στρατιωτικών φυλακών, ο οποίος επί χρόνια έμενε εγκαταλειμμένος. Η έκταση παραχωρήθηκε πρόσφατα στο Δήμο, ο οποίος αν και δεν είχε την κυριότητά της, είχε καταθέσει πρόταση ένταξης του έργου ανάπλασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία και εγκρίθηκε.

Συνολικά θα διατεθούν 2,5 εκατομμύρια ευρώ ώστε η έκταση 22 στρεμμάτων να αλλάξει όψη μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ως “πολύ σημαντική” χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, που υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδίκησε και πέτυχε την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης από το ελληνικό δημόσιο “κι απέδειξε ότι όταν δεν διεκδικείς απλά, άλλα έχεις μεθοδικό σχέδιο και τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησης, τότε έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα”.

“Είναι πολύ σημαντικό το ότι ένας εμβληματικός χώρος αποκτά χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του και ‘κουμπώνει’ με τη στρατηγική μας για την αναβάθμιση του παραλίμνιου μετώπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη”, είπε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας.

Σκοπός της παρέμβασης αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του χώρου και η ανάδειξη αυτών φιλοξενώντας σε όλη τη διάρκεια του έτους περιοδικά εκθετήρια τοπικών προϊόντων και εργαστήρια δραστηριοτήτων. Ο μεγάλος ακάλυπτος χώρος της περιοχής επέμβασης θα οργανωθεί με προτεινόμενους νέους ανοιχτούς χώρους θεματικών κήπων με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες - υπαίθριου σινεμά - ήπιων μορφών αθλητισμού και χώρων αναψυχής.

Για την βέλτιστη αξιοποίηση και προστασία του χώρου θα προκηρυχθεί «Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων». Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πρώτου σταδίου που αφορά τον διαγωνισμό είναι 18 μήνες και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου είναι 29 μήνες.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο ακίνητο των Στρατιωτικών Φυλακών, συνολικής έκτασης 21.868 τετραγωνικών μέτρων, αφορούν μεταξύ άλλων:
• Δράσεις ανάπλασης, αποκατάστασης και ανάδειξης ευαίσθητων οικοσυστημάτων
• Παρεμβάσεις βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου
• Παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου δημόσιου χώρου
• Δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου

Πιο αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο του έργου αναφέρεται σε:

• Διατήρηση σημαντικού μέρους των υφιστάμενων παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι απαραίτητοι χώροι για την ικανοποίηση των λειτουργικών εξυπηρετήσεων που αφορούν στους τελικούς χρήστες του πάρκου όπως α. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, εκθέσεις, λειτουργία βιωματικών εργαστήριων δραστηριοτήτων (π.χ. εργαστήρια εκμάθησης ψαρέματος, κατασκευής παιδικών παιχνιδιών, ραδιοφωνικών εκπομπών, παιδικού –λογοτεχνικού βιβλίου, γκράφιτι-ζωγραφικής, μαγειρικής, εκμάθησης απόσταξης τσίπουρου, γλυπτικής και χαρακτικής κ.λπ.), β. Αναψυκτήριο, γ. Αποθηκευτικοί χώροι, δ. W.C. κοινού, W.C. ΑΜΕΑ, ε. info kiosk κ.λπ.

• Διαμόρφωση επιφάνειας μεγέθους 4.000 -6.000 τ.μ., σε κατάλληλη θέση, για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων - παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κ.λπ.

• Ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.

• Διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάσης, συγκέντρωσης, απομόνωσης, παιχνιδιού, πικνίκ, απόλαυσης θέας φυσικού τοπίου, προσωρινής ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων, βιωματικών εργαστηρίων κ.λπ.

• Προσαρμογή του πάρκου στο γύρω τοπίο όχι διαταράσσοντας αλλά αφήνοντας το φυσικό τοπίο να διαδραματίσει τον πρωταρχικό ρόλο.

• Οργανική σύνδεση του πάρκου με τον αστικό ιστό, το παραλίμνιο μέτωπο και τους πόλους έλξης ενδιαφέροντος και δράσεων(ΚΕΠΑΒΙ, πάρκο κυκλοφορικής αγωγής, κ.λπ.).
[epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου