Πένθος για τους 4 νεκρούς και τρόμος στην Στοκχόλμη. Όλες οι εξελίξεις | Epirus World

Πένθος για τους 4 νεκρούς και τρόμος στην Στοκχόλμη. Όλες οι εξελίξεις

Διαφεύγει της σύλληψης ο δράστης της φονικής επίθεσης με φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Η σουηδική αστυνομία προσήγαγε ένα άνδρα με βάση φωτογραφία από το σημείο του περιστατικού.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή στη Στοκχόλμη, όταν ένα φορτηγό έπεσε επάνω σε ανθρώπους σε δρόμο στο κέντρο της πόλης, λίγο μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των σουηδικών αρχών, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι εννέα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ένα όχημα τραυμάτισε ανθρώπους στο Ντοτνινγκάταν», ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Τουβέ Χεγκ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το περιστατικό συνέβη μπροστά σε ένα πολυκατάστημα, στη διασταύρωση μιας λεωφόρου και του πιο πολυσύχναστου πεζόδρομου της σουηδικής πρωτεύουσας.

Οι σουηδικές αρχές συνέλαβαν δύο υπόπτους για την επίθεση. Ο πρώτος άνδρας, ένας 39χρονος Ουζμπέκος που ζει στη Σουηδία, συνελήφθη στο προάστιο Μάρστα στο βόρειο τμήμα της σουηδικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet φέρεται να είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ουζμπέκος κρατείται με τον "ύψιστο βαθμό υποψίας" τέλεσης τρομοκρατικού εγκλήματος. Το νομικό σύστημα της Σουηδίας έχει αρκετές διαβαθμίσεις αναφορικά με τους βαθμούς υποψίας για την τέλεση αδικημάτων.

Τα ξημερώματα η αστυνομία συνέλαβε στο προάστιο Χούλσα έναν δεύτερο άνδρα που φέρεται να εμπλέκεται στην επίθεση.

Σοκαρισμένος, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, δήλωσε: «Η Σουηδία δέχτηκε επίθεση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», τονίζοντας ότι η χώρα είναι ενωμένη και ότι το μίσος δεν πρόκειται ποτέ να υπονομεύσει τις αξίες της.

Η αστυνομία απέκλεισε επί ώρες τον τόπο της τραγωδίας και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται στο κέντρο της πόλης, ενώ προχώρησε και στην εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.

Όπως αναφέρει δημοσιογράφος της εφημερίδας Expressen, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο την ώρα της επίθεσης, οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν τον κόσμο λέγοντας: «παρατήστε ό,τι κρατάτε και τρέξτε».

Την ίδια στιγμή, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν σοκαριστικές φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί συγκλονίζουν. «Βρισκόμασταν μέσα σε ένα κατάστημα παπουτσιών όταν ξαφνικά άκουσα έναν κρότο... και μετά ανθρώπους να ουρλιάζουν», δήλωσε μια γυναίκα. Όπως αναφέρει, κοίταξε έντρομη έξω από το κατάστημα και είδε το τεράστιο φορτηγό.

«Υπάρχει απόλυτη σύγχυση. Δεν ξέρω πόσοι χτυπήθηκαν, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε σοκ», περιέγραψε ένας υπάλληλος καταστήματος, στη σουηδική τηλεόραση.

«Πήγαινα στον κεντρικό δρόμο, όταν ένα μεγάλο φορτηγό ήρθε από το πουθενά. Δεν μπορούσα να δω πώς, αλλά βγήκε εκτός ελέγχου. Είδα να έχει πέσει πάνω σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα από εκεί», είπε Έλληνας αυτόπτης μάρτυρας, στην εφημερίδα Aftonbladet.

«Ακούω ένα θόρυβο και μια έκρηξη. Όπως γυρνάω για να δω βλέπω μόνο καπνό και σκόνη. Τίποτα άλλο. Δεν ήξερα τι να κάνω. Απλά έτρεξα. Μετά από πέντε δευτερόλεπτα ακούστηκαν πυροβολισμοί και απλά κρυφτήκαμε όλοι. Ακούγαμε κόσμο να κλαίει. Ήμουν πολύ σοκαρισμένος. Είδα δύο ανθρώπους στο έδαφος μέσα στα αίματα» δήλωσε σοκαρισμένος ο Δημήτρης Μπελιγράδης που βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ένας άλλος Έλληνας, ο Κώστας Ζήσης, βρισκόταν ακόμα μέσα στο εμπορικό κέντρο όταν περιέγραψε στον ΑΝΤ1 πώς έζησε την επίθεση: "Είδα τον κόσμο να τρέχει αριστερά και δεξιά, άλλους να κλαίνε και δεν ξέραμε τι είχε γίνει. Μετά από ένα - δύο λεπτά μάθαμε ότι έγινε μια επίθεση. Επικράτησε πανικός και ο κόσμος δεν ήξερε που να κρυφτεί. Κάποιοι κρύφτηκαν μέσα στα υπόγεια, νόμιζαν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Βρίσκομαι ακόμα μέσα στο εμπορικό κέντρο για λόγους ασφαλείας μετά από εντολή της αστυνομίας", ανέφερε.

Στο πλευρό της Σουηδίας βρίσκεται η διεθνής κοινότητα μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη.

«Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Σουηδίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, λίγη ώρα μετά την επίθεση με φορτηγό.

«Είμαστε ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους στη Στοκχόλμη, στους τραυματίες, στους οικείους (των θυμάτων), στα μέλη των σωστικών συνεργείων, στους αστυνομικούς».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη φρίκη και την αγανάκτησή του για την επίθεση. «Η Γαλλία εκφράζει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των θυμάτων και όλους τους Σουηδούς», ανέφερε το Ελιζέ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Φρικτές ειδήσεις από τη Στοκχόλμη. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους γείτονες και φίλους μας στη Σουηδία», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα σε tweet που ανάρτησε στα σουηδικά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στη Σουηδία, υπογραμμίζοντας ότι μια επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι «μια επίθεση εναντίον όλων μας».

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Σουηδίας μετά τα τραγικά γεγονότα στη Στοκχόλμη σήμερα» επισήμανε ο Γιούνκερ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

«Μια επίθεση εναντίον κάθε Κράτους μέλους (της ΕΕ) είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Φρικτό γεγονός στη Στοκχόλμη», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας Σιβ Γένσεν σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης την επίθεση, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή οι υπεύθυνοι να προσαχθούν το ταχύτερο ενώπιον της δικαιοσύνης. [madata]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου