ΑΡΤΑ-Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου,στη δράση "Βυζαντινή Άρτα 2017" | Epirus World

ΑΡΤΑ-Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου,στη δράση "Βυζαντινή Άρτα 2017"

Το Σάββατο του Λαζάρου στις 8 του Άπρίλη το Μουσικό Σχολείο Άρτας, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου Αρταίων και στο πλαίσιο της δράσης για την ανάδειξη των Βυζαντινών Μνημείων της περιοχής με τίτλο «Βυζαντινή Άρτα 2017», παρουσίασε στη Μονή Παναγίας των Βλαχερνών σύντομο μουσικό πρόγραμμα αποτελούμενο από μέλη Εκκλησιαστικής μουσικής και τραγούδια από την μουσική παράδοση διαφορετικών περιοχών της χώρας μας με θέμα την ξενιτειά. 

Το ίδιο μουσικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε και στην Παρηγορήτισσα την Κυριακή των Βαΐων στις 9 του Απρίλη. Στο πρώτο μέρος, που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό των Ναών και συμμετείχε ο Εφηβικός Ψαλτικός Χορός του σχολείου, οι μαθητές διάβασαν ιστορικά στοιχεία για τα συγκεκριμένα μνημεία και έψαλαν εκκλησιαστικούς ύμνους. Πιο συγκεκριμένα ερμήνευσαν το «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» σε στίχους Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, απόσπασμα του τετράηχου Πολυελέου «Εξομολογείσθε», Παντελεήμονος Ιερομονάχου Σιμωνοπετρίτου και στη συνέχεια, αφού διάβασαν κομμάτια από τα λειτουργικά κείμενα των συγκεκριμένων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, έψαλαν μέλη από τις ακολουθίες των ίδιων ημερών. Συγκεκριμένα έψαλαν το «Αλληλούϊα» με τους στίχους και το τροπάριο: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ολοκληρώνοντας την παρουσία τους με το εξαποστειλάριο: «Το Νυμφώνα σου βλέπω». 

Στη συνέχεια στον αύλειο χώρο των ναών το σύνολο παραδοσιακής μουσικής του σχολείου ερμήνευσε τραγούδια από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις της χώρας μας με θέμα την ξενιτειά. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές έπαιξαν και τραγούδησαν το «Σον Θεό εφτάγω τάμα» από την μουσική παράδοση του Πόντου, τον «Λεβέντικο Φλώρινας (Μπαϊράτσε)», οργανικό σκοπό από τη Μακεδονία, το τραγούδι «Στο ‘πα και στο ξαναλέω» από τη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας και τέλος το τραγούδι «Τζιβαέρι» από τα Δωδεκάνησα. 

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας ευχαριστεί τον Δήμο Αρταίων και συγκεκριμένα τον αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Χαρακλιά για την πρόσκληση, τους αντιδημάρχους κ. Χριστόφορο Σιαφάκα και κα Άννα-Μαρία Κουτρούμπα και την Πρόεδρο Δημοτικής Ενότητας Αρταίων κα Φωτεινή Μπούκα που εκπροσώπησαν το Δήμο στις δράσεις, το Επιμελητήριο Άρτας για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων όπου πραγματοποιήθηκε μέρος των προβών, τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγία Βλαχέρνας» και τον Ιερέα του Ναού για την φιλοξενία και την κα Μαρία Παππά, μουσειοφύλακα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας για την ευγένεια και την διάθεσή της για βοήθεια. 

Τέλος συγχαίρει του μαθητές του για την άψογη παρουσία και τους γονείς τους για τη στήριξη και προσκαλεί όλους τους συμπολίτες και τους επισκέπτες της πόλης την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ στον Ιερό Ναό Αγίας Θεοδώρας, όπου ο Εφηβικός Ψαλτικός Χορός θα ερμηνεύσει μετά το τέλος της ακολουθίας και κατά το στόλισμα του Επιταφίου μέρος του Επιταφίου Θρήνου (Εγκώμια), ολοκληρώνοντας τη συμμετοχή του στη δράση για την ανάδειξη των μοναδικών Βυζαντινών Μνημείων της περιοχής με τίτλο «Βυζαντινή Άρτα 2017». [epirusgate]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου