Μπαράζ επαφών και εξορμήσεις από την Energean.. Προετοιμασία για τη γεωφυσική- σεισμική έρευνα | Epirus World

Μπαράζ επαφών και εξορμήσεις από την Energean.. Προετοιμασία για τη γεωφυσική- σεισμική έρευνα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της Energean για την διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, με τον -δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο -στόχο να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις αμέσως μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Energean είχαν αυτές τις μέρες επαφές με τις περιφερειακές αρχές, την αποκεντρωμένη διοίκηση, τα δασαρχεία, τους φορείς διαχείρισης καθώς και την Αστυνομία και τον Στρατό, προκειμένου να ενημερώσουν για το σχεδιασμό τους για το έργο καθώς και να συζητήσουν για θέματα καλύτερης οργάνωσης, αξιοποίησης του ντόπιου εργατικού δυναμικού, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

"Όπλα" στην αποτελεσματική διενέργεια της έρευνας, η νέα τεχνολογία -πολύ πιο προηγμένη από εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί στις έρευνες του 1997 και του 1999 στο Νομό Ιωαννίνων-αλλά και η εμπειρία από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Κόλπο της Καβάλας το καλοκαίρι του 2015.

Η εταιρεία έχει προγραμματίσει να χαράξει γραμμές σε μήκος συνολικά 430 χιλιομέτρων στους δήμους Πωγωνίου, Ζίτσας και Δωδώνης καθώς και στους τρεις δήμους της Θεσπρωτίας σε ένα διάστημα 7-8 μηνών, προκειμένου να προλάβει την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών μετά τον Οκτώβριο. Οι αντίστοιχες έρευνες της Enterprise το 1999 είχαν καλύψει έκταση 360 χιλιομέτρων.

Τα στοιχεία που θα αντληθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της θέσης της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης, η οποία τοποθετείται περί το 2020 και θα είναι η πρώτη στην περιοχή μετά από εκείνη της Enterprise το 2001 στο Καλπάκι, η οποία δεν είχε αποτέλεσμα.

Των επαφών είχε προηγηθεί προ μηνός μεγάλη εξόρμηση γεωλόγων και γεωφυσικών της Energean, μαζί με συνεργεία των εταιρειών που ενδιαφέρονται να αναλάβουν υπεργολαβικά τις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο χάρτης των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η εικόνα που έχουν αποκομίσει και οι τοπικές αρχές παραπέμπει σε ένα έργο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη γραφειοκρατία σε σειρά ζητημάτων και που δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί η έναρξή του φέτος. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι προ της έναρξης των εργασιών θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές κατά τόπους εκδηλώσεις, σε συνέχεια της κεντρικής εκδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2014 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας στα Ιωάννινα.

Όπως έχει αναφέρει η Energean, από επιχειρησιακής πλευράς η περιοχή θεωρείται ενιαίο σύνολο με εκείνη της Αιτωλοακαρνανίας, για την οποία αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο. Ανάλογη γεωφυσική σεισμική έρευνα για την Αιτωλοακαρνανία έχει προγραμματίσει η εταιρεία για την επόμενη χρονιά, με στόχο τα στοιχεία που αντλούνται από την κάθε περιοχή να συνεκτιμώνται και να αξιοποιούνται οι συνέργειες, ώστε να υπάρχει πληρέστερη εικόνα για την περιοχή, με τελικό στόχο, πάντα, την ανακάλυψη κοιτασμάτων. [epiruspost]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου