Ρήξη Ερντογάν-Ευρώπης: Ντροπή σου λέει στη Μέρκελ. Aναστέλλει διπλωματικές σχέσεις με Ολλανδία | Epirus World

Ρήξη Ερντογάν-Ευρώπης: Ντροπή σου λέει στη Μέρκελ. Aναστέλλει διπλωματικές σχέσεις με Ολλανδία

Στο σημείο μηδέν οδηγούνται οι σχέσεις της Ευρώπης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ξανά την Ολλανδία με κυρώσεις κατηγορώντας ταυτόχρονα την Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.

Αναφερόμενος συνεχώς  στα περί «ναζί» εξαιτίας της ολλανδικής απαγόρευσης σε φιέστες παρουσία υπουργών του, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινώνει μάλιστα ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ντροπή σου» λέει ταυτόχρονα στην Άνγκελα Μέρκελ για τη στήριξη που προσέφερε στην Χάγη.

Σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι θα καταστήσει την Ολλανδία υπόλογη και θα επιβάλλει σε βάρος της «όποιες διπλωματικές κυρώσεις διαθέτει».

Ανήγγειλε, δε, ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης της Ολλανδίας στις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στο έδαφός της εν όψει του δημοψηφίσματος.

Κατηγόρησε την Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία και επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι ο κρατούμενος ανταποκριτής της Die Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γιουτζέλ είναι «τρομοκράτης και πράκτορας».

«Η καγκελάριος της Γερμανίας τάσσεται στο πλευρό της Ολλανδίας. Ντροπή σου. Αυτό σημαίνει ότι κι εσύ κουβαλάς τα ίδια μυαλά» είπε και... πέρασε στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε: «Εγώ δεν είμαι το αφεντικό. Το αφεντικό στη δική μου χώρα είναι ο λαός. Εσύ ακόμη δεν έχεις μάθει τι σημαίνει δημοκρατία».

Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον επιχειρηματιών στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ είχε ταχθεί στο πλευρό της Χάγης μετά τις αναφορές Ερντογάν για Ολλανδία-«ναζιστικό κατάλοιπο» σε συνέχεια ανάλογων αναφορών του κατά της Γερμανίας.

Δεν θα επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις, υψηλού επιπέδου, με την Ολλανδία, μην επιτρέποντας την επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη, έπειτα από την διένεξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ρότερνταμ με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ολλανδός πρέσβης βρίσκεται αυτή την στιγμή εκτός Τουρκίας.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

«Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε.

Το Βερολίνο θα επιτρέψει παρουσία Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές εκδηλώσεις

O Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να απαγορεύσει την παρουσία Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές εκδηλώσεις στη Γερμανία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταφέρονται εσωτουρκικές αντιπαραθέσεις και ότι θα υπάρχει προηγουμένως ενημέρωση για το ποιος σκοπεύει να έρθει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ήδη έχει σταλεί από την Άγκυρα ένας κατάλογος ονομάτων βουλευτών και υπουργών που θα συμμετέχουν το επόμενο διάστημα σε προεκλογικές εκδηλώσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Σε αυτή τη λίστα δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Tούρκου προέδρου Ερντογάν. Σέφερ και Ζάιμπερτ προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία. Πάντως, οι εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών τις τελευταίες ημέρες πληρούν σύμφωνα με το κ. Σέφερ τα κριτήρια που θέτει η γερμανική κυβέρνηση. Όπως διαβεβαίωσε στη συνέχεια, αν και δεν έχει παρθεί ακόμη η οριστική απόφαση, το Βερολίνο δεν έχει σκοπό να απαγορεύσει να στηθούν κάλπες στη Γερμανία για τη συμμετοχή των Τούρκων υπηκόων στο δημοψήφισμα της 16 Απριλίου.

Ταξιδιωτικές οδηγίες από την Ολλανδία – Διάβημα από την Τουρκία

Νωρίτερα, η Τουρκία κάλεσε υψηλόβαθμο Ολλανδό διπλωμάτη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, απαιτώντας εξηγήσεις για την αντιμετώπιση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων αλλά και των Τούρκων διαδηλωτών στην Ολλανδία.

H Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της Τουρκάλας υπουργού, κατηγορώντας την Ολλανδία για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

Την ίδια ώρα η Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε.

«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».

Η Τουρκία «θα επιβάλει οπωσδήποτε κυρώσεις» σε βάρος της Ολλανδίας, είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το πέρασμα των προσφύγων από την ξηρά.

Ρούτε: Δεν θα διαπραγματευτούμε υπό απειλές

Η ολλανδική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ υπό τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ολλανδία.

Εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη ενίσχυση του Γκέερτ Βίλντερς, από την διπλωματική διένεξη με την Τουρκία, ο Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να κερδίσει ο λαϊκιστής αντίπαλος του τις εκλογές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η Τουρκία ήθελε να παρέμβει στις ολλανδικές εκλογές, ενώ τόνισε πως οι Τούρκοι στην Ολλανδία είναι Ολλανδοί πολίτες, όχι Τούρκοι πολίτες.

Ερντογάν προς Μέρκελ: Γιατί υποστηρίζεις τους τρομοκράτες;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδία.

Ακόμα, διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που μεταδόθηκε απευθείας, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε διότι η Γερμανία και η Ολλανδία απέτρεψαν εμφανίσεις υπουργών της κυβέρνησής του σε συγκεντρώσεις Τούρκων μεταναστών ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, με το οποίο ο Ερντογάν φιλοδοξεί να μετατραπεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.

Μέρκελ: Απαράδεκτες οι κατηγορίες Ερντογάν

Αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι ηγέτες απάντησαν με ομοβροντία δηλώσεων κατά της Άγκυρας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις κατηγορίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ναζισμού λέγοντας ότι το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στην ολλανδική κυβέρνηση και στον ολλανδικό λαό.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, αφού εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον ολλανδικό λαό, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «ούτε προβαίνει σε εκτίμηση ούτε ασκεί κριτική στα μέτρα που αποφάσισε η Χάγη».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς.

«Απευθύνω έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση: Ασχοληθείτε με τη διακυβέρνηση της χώρας σας, και μη διχάζετε τους πολίτες σας στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά.

H Ε.Ε. στηρίζει Ολλανδία

Στο μεταξύ, σαφή στήριξη στην Ολλανδία έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινή ανακοίνωση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη στον απόηχο της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε δύο Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ρότερνταμ, οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι αποφάσεις για την πραγματοποίηση πολιτικών συγκεντρώσεων στο έδαφος ενός κράτους-μέλους αποτελούν αρμοδιότητα της εν λόγω χώρας.

Την ίδια στιγμή, καλούν την Άγκυρα να αποφύγει «υπερβολικές δηλώσεις και ενέργειες» που μπορεί να «επιδεινώσουν περαιτέρω» την κατάσταση.

Ο Γιόχανες Χαν και η Φεντερίκα Μογκερίνι αναφέρουν ότι αυτό που προέχει είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ολλανδία και Τουρκία και επισημαίνουν την ανάγκη για «ανοιχτές και απευθείας» διμερείς επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, ο Γιόχανες Χαν ανακοίνωσε το «πάγωμα» της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας με τη φράση «η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη».

Το ΝΑΤΟ καλεί να εκτονώσουν την κρίση

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Ολλανδία, κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, να «αποκλιμακώσουν την ένταση» μεταξύ τους, που έχει πλέον λάβει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης.

«Ο έντονος διάλογος βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατιών μας, όπως άλλωστε και ο αμοιβαίος σεβασμός», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Θα ενθάρρυνα όλους τους Συμμάχους να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό, να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν μια μετρημένη προσέγγιση προκειμένου να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σοβαρή διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ της Τουρκίας από τη μία πλευρά και της Ολλανδίας από την άλλη.

«Προκειμένου να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, την εκτόνωση των εντάσεων και την αποκλιμάκωση της κατάστασης, είναι σημαντικό τώρα να επικεντρωθούμε σε όσα μας ενώνουν», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Τουρκία: Αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε μια περίοδο που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την απαγόρευση σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.

Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας.

Ο Ομέρ Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία.
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου