Γιάννενα: Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης | Epirus World

Γιάννενα: Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό οργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μάρτη, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, με ομιλία του Πρέσβη της Παλαιστίνης κ. Μαρουάν Τουμπάσι και παρουσία Παλαιστινίου εκπροσώπου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).Στην είσοδο του Εργατικού Κέντρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενώ τα συνδικάτα της πόλης είχαν ετοιμάσει ένα όμορφο περιβάλλον με τραγούδια της Παλαιστίνης.

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, ομιλία έκανε ο οργανωτικός γραμματέας Κώστας Ηλίας, (δείτε εδώ βίντεο) αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ για τον παλαιστινιακό λαό, ώστε να ενημερωθεί και η εργατική τάξη της πόλης για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους σχεδιασμούς. 

Ειδικότερα για να αναδειχθεί η ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και τον ηρωικό αγώνα του λόγω των γενικότερων εξελίξεων και της Ισραηλινής επιθετικότητας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: 
«Είμαστε σταθερά κατά της Ισραηλινής επιθετικότητας και κατοχής η οποία εντάχθηκε ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα με την ανακοίνωση της οικοδόμησης 3.000 σπιτιών Εβραίων εποίκων στη Δυτική όχθη, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που ανακοινώνει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς και από το νομοσχέδιο των Ισραηλινών που νομιμοποιεί την αρπαγή της Παλαιστινιακής ιδιοκτησίας στην ίδια περιοχή.Η Ισραηλινή επιθετικότητα πατά στην ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, κυβερνήσεων όπως και η ελληνική η οποία ενδυναμώνει την οικονομική - πολιτική αλλά και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Σήμερα που η αστική τάξη της χώρας μας και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι έχουν κάνει επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με το Ισραήλ, είναι απαραίτητο να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού από τη βαρβαρότητα της Ισραηλινής κατοχής.Η δολοφονική πολιτική του Ισραήλ ξεγυμνώνει την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, οι οποίοι μιλάνε με συμπάθεια για τους πρόσφυγες αλλά στηρίζουν αυτούς που τους ξεριζώνουν από τον τόπο τους.Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο των Ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα αυξάνονταν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που έφταναν στην Ελλάδα. Αντίστοιχα με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Ιράκ - Αφγανιστάν - Συρία βλέπουμε στην πόρτα μας τις συνέπειες.Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τα Ταξικά συνδικάτα καλούμε τους εργαζόμενους-ες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, όλοι μαζί να αγωνιστούμε ενάντια στη βαρβαρότητα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των μονοπωλίων που γεννά τους πολέμους, που στηρίζει το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.Να αγωνιστούμε ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που στο όνομα των ανταγωνισμών μοιράζει τα εδάφη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών στη ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΛΙΒΥΗ κτλ.Επομένως η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό αλλά και σ’ όλους τους λαούς που αγωνίζονται είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα για τα δίκια και τα δικαιώματα του δικού μας λαού.Για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας έτσι ώστε να είναι δυνατή η οικοδόμηση αμοιβαίων επωφελών σχέσεων με άλλες χώρες και λαούς.Για το κλείσιμο των βάσεων στη χώρα μας, την επιστροφή των Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό ώστε η πατρίδα μας να μη συμμετέχει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος άλλων λαών.Κάθε λαός και ο παλαιστινιακός πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει κυρίαρχα για την κυβέρνηση και το μέλλον του, για το δρόμο της ανάπτυξης που εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα.
Απαιτούμε:
-Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις Ισραηλινές φυλακές.
-Να γκρεμιστεί το απαράδεκτο τείχος διαχωρισμού και να αρθεί κάθε μορφής αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
-Να αποχωρήσουν οι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του ‘67.
-Να εξασφαλιστεί η επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
-Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
-Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Ο πρέσβης από την πλευρά του χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ και εξέφρασε την ικανοποίησή του, που βρίσκεται στα Γιάννενα, ανάμεσα στην εργατική τάξη της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό, σε αυτούς που χτίζουν την ελπίδα. Έκανε μια συνοπτική ιστορική περιγραφή του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού καθώς κλείνουν φέτος 70 χρόνια από το διαμελισμό της Παλαιστίνης.


«Η αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού είναι πραγματική συνεργασία και ουσιαστική δραστηριότητα ενάντια στα διεθνή εγκλήματα και τον εποικισμό του κράτους του Ισραήλ. Η κατάσταση στη Παλαιστίνη επηρεάζει όλα τα γειτονικά κράτη όπως και την Ελλάδα. Επιβάλλεται ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις. Ο Παλαιστινιακός λαός θέλει ένα κράτος ανεξάρτητο, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Έξαρχος ανέφερε ότι αλληλεγγύη σε ένα λαό είναι πολύ περισσότερα από το να λέμε «καλά λόγια». 


Είναι περισσότερο και από τις πρωτοβουλίες που ούτως ή άλλως λαμβάνουν τα ταξικά συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο και οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν, όπως το «ένα τετράδιο για την Παλαιστίνη», η συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων η έμπρακτη δηλαδή αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας μας στους εργάτες άλλων χωρών.Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, της Συρίας, Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης κλπ σημαίνει αντιμάχομαι, δυναμώνω τον αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς που δεν διστάζουν να δολοφονούν λαούς για τα δικά τους κέρδη: τους ιμπεριαλιστές, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, κοκ. και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να είσαι αλληλέγγυος στο λαό της Παλαιστίνης την ίδια ώρα που βαθαίνεις τις οικονομικές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, όταν χρησιμοποιείται η βάση της Σούδας, όταν αλωνίζει στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ. 

Αλληλεγγύη σημαίνει εδώ και τώρα να σταματήσουν οι στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ.Οι πόλεμοι και οι μαζικές δολοφονίες των λαών δεν θα σταματήσουν όσο οι ιμπεριαλιστές έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Γι αυτό η φετινή πρωτομαγιά θα είναι αφιερωμένη ενάντια στον πόλεμο. Το ΕΚΙ και τα ταξικά συνδικάτα θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αναδείξουν τις αιτίες και τις συνέπειες των πολέμων, το ρόλο που πρέπει να παίξουν οι ταξικές δυνάμεις».
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου