Νωρίτερα κατά δέκα μέρες ήρθε φέτος ο πρώτος πελαργός στην Φιλιππιάδα | Epirus World

Νωρίτερα κατά δέκα μέρες ήρθε φέτος ο πρώτος πελαργός στην Φιλιππιάδα

Η εμφάνισή του έγινε στις 2 Μαρτίου και το πανέμορφο πτηνό εγκαταστάθηκε ήδη στην φωλιά του .Οι πελαργοί αποτελούν σήμα κατατεθέν για την πόλη της Φιλιππιάδας και έρχονται κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης, η οποία δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται και ως πόλη των πελαργών. 

Στην Ελλάδα, η γεωγραφική εξάπλωση των πελαργών ήταν παλαιότερα πολύ μεγαλύτερη. Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα το είδος αυτό φώλιαζε στην Πελοπόννησο καθώς και σε πόλεις όπως η Πρέβεζα, η Χαλκίδα, ή ακόμα και μέσα στην Αθήνα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 υπολογίζεται ότι φώλιαζαν περίπου 10.000 ζευγάρια πελαργών στην Ελλάδα. Δέκα χρόνια αργότερα είχαν απομείνει περίπου 2.500. Σύμφωνα δε, με την πιο πρόσφατη πληθυσμιακή εκτίμηση στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.000-2.500 φωλεάζοντα ζευγάρια.

Είναι πάντως βέβαιο ότι στην Ελλάδα, σ’ αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι πελαργοί εξακολουθούν να φωλιάζουν σε αρκετές πόλεις (Καστοριά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία, Ιωάννινα, Άρτα, Φιλιππιάδα, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, κ.ά.).
πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου