Χρέος μας η ίδρυση Μουσείου για τους Εθνικούς Ευεργέτες! | Epirus World

Χρέος μας η ίδρυση Μουσείου για τους Εθνικούς Ευεργέτες!

Τι κι αν οι Εθνικοί Ευεργέτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων Ηπειρώτες, πρόσφεραν τόσα πολλά στην Ελλάδα! Το επίσημο Κράτος δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να τους τιμήσει με τρόπο αντάξιο, με εξαίρεση την κυκλοφορία κάποιων ειδικών γραμματοσήμων.Όσο για τα Γιάννενα, το μόνο που κατάφεραν οι αρμόδιοι, ήταν να απαξιωθούν σταδιακά τα λεγόμενα Παλαιά Κληροδοτήματα, δηλαδή αυτά των Ν. Ζωσιμά, Γ. Σταύρου και Γ. Τούλη, εκ των οποίων το πρώτο έχει φτάσει ουσιαστικά στη χρεοκοπία.Πάντως, υπάρχει τρόπος να τιμηθεί η προσφορά και η αρετή των μεγάλων αυτών ανδρών που έδωσαν περιουσίες και αφιέρωσαν τη ζωή τους την ίδια βοηθώντας την πατρίδα. Όπως προτείνει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, μπορεί να ιδρυθεί ένα Μουσείο Ηπειρωτών – Εθνικών Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους. Η πρόταση δεν είναι καινούρια. Μάλιστα παλαιότερα είχε παρθεί απόφαση για την ίδρυση Μουσείου και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, όμως αυτή έμεινε στα… χαρτιά!

Υπάρχει πλούσιο υλικό 
Συνολικά 175 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Εθνικού Ευεργέτη Νικόλαου Ζωσιμά, με τον οποίο ουσιαστικά εξέλιπε η λεγόμενη Ζωσιμαία Αδελφότητα. Το γεγονός αυτό δίνει την αφορμή στους «Ζωσιμάδες» να επανέλθουν στο θέμα της ίδρυσης Μουσείο Ηπειρωτών – Εθνικών Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους.Όπως αναφέρουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Λευτέρης Ζώλας, η Γεν. Γραμματέας Αλεξάνδρα Μακρή και ο υπεύθυνος έρευνας Σπύρος Εργολάβος) «η αναγκαιότητα της Ίδρυσης ενός τέτοιου Μουσείου έγινε αισθητή στα μέλη του Συνδέσμου μας κατά την εικοσάχρονη ερευνητική και εκδοτική προσπάθεια της ερευνητικής του ομάδας που επισκέφθηκε σχεδόν όλα τα μέρη στα οποία έζησαν, έδρασαν και δημιούργησαν τις περιουσίες τους οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες και αποκόμισε ένα πλούσιο αρχειακό και μνημειακό υλικό το οποίο προκαλεί το θαυμασμό και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα αίσθημα περηφάνιας σε κάθε Ηπειρώτη, καθώς αναλογίζεται τι θα ήταν σήμερα η Πατρίδα μας αν δεν υπήρχαν αυτά τα εκλεκτά τέκνα του Λαού μας, ανάμεσα στα οποία την πρώτη και κύρια θέση κατέχουν οι Ηπειρώτες».Ένα μέρος αυτού του υλικού χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα στους Αναμνηστικούς Τόμους που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, ενώ το υπόλοιπο, βρίσκεται στο αρχείο του και περιμένει την αξιοποίησή του. Σε αυτήν την προσπάθειά τους οι «Ζωσιμάδες» βρήκαν συμπαραστάτες παλιότερα στον Δήμο Ιωαννιτών και εν συνεχεία στο Ριζάρειο Ίδρυμα, την Μπάγκειο Επιτροπή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών, την Περιφέρεια Ηπείρου επανειλημμένα και τον Δήμο Ζίτσας.

Τι προτείνει ο Σύνδεσμος 
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 175 χρόνων από το θάνατο του Νικόλαου Ζωσιμά και με δεδομένο το γεγονός ότι ούτε το Κράτος ούτε η Ήπειρος έπραξαν μέχρι τώρα όσα έπρεπε, αντάξια της μεγάλης προσφοράς των Εθνικών Ευεργετών, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας προτείνει δύο πράγματα.Πρώτον, μέσα από κάποιο πρόγραμμα, την εκτέλεση του οποίου θα αναλάβει κάποιος επίσημος φορέας όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να ολοκληρωθεί η έρευνα η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ώστε να συγκεντρωθεί και το υπόλοιπο υλικό, αρχειακό και μνημειακό, που είναι απαραίτητο για την ίδρυση του Μουσείου των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών. Ο Σύνδεσμος δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ερχόμενος σε επικοινωνία με τους τοπικούς ερευνητές με τους οποίους συνεργάστηκε μέχρι τώρα και είναι σε θέση να βοηθήσουν, και μάλιστα με όρους ευνοϊκούς.Δεύτερον, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα δε με τους Δήμους εκείνους από τις περιοχές των οποίων προέρχονται αρκετοί Ευεργέτες και Δάσκαλοι του Γένους, να εκπονηθεί από ειδικούς μια μελέτη για την ίδρυση ενός αξιόλογου και βιώσιμου Μουσείου ως εκδήλωση σεβασμού προς τη μνήμη των πιο εκλεκτών τέκνων της Ηπείρου.

Με εθνικό χαρακτήρα… 
Οι «Ζωσιμάδες» διατυπώνουν τη βεβαιότητα πως το Μουσείο θα αποβεί πόλος έλξης επισκεπτών από ολόκληρη την Ελλάδα και από το Εξωτερικό, ιδιαίτερα δε της νεολαίας μας, πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού, δύναμη κινητήρια για νέα εθελοντική – ευεργετική δράση. Ταυτόχρονα, με τη στελέχωση κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού και τη συνέχιση της συγγραφικής και εκδοτικής προσπάθειας, σχετικής με τους Ευεργέτες και Δασκάλους του Γένους, θα καταστεί κέντρο έρευνας και ανάδειξης ενός πλούσιου και εθνικά επωφελούς έργου που, σε μεγάλο βαθμό, παραμένει άγνωστο στους πολλούς. 
Καταλήγοντας, σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «μια τέτοια προσπάθεια θα προσλάβει χαρακτήρα εθνικό και θα καταξιώσει αυτό το κομμάτι της Ελληνικής γης, την Ήπειρο, την πανάρχαια αυτή Κοιτίδα του Πολιτισμού, που ένα μεγάλο μέρος του μεγαλείου της, κατά τα νεότερα χρόνια, το οφείλει στους Ευεργέτες και στους Δασκάλους του Γένους». [ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου