ΝΤΕΜΠΙΝΑ-Η ποικιλία αμπέλου που ευδοκιμεί μόνο στην περιοχή της Ζίτσας! | Epirus World

ΝΤΕΜΠΙΝΑ-Η ποικιλία αμπέλου που ευδοκιμεί μόνο στην περιοχή της Ζίτσας!

Κάθε γουλιά της θα αναδείξει τη μοναδικότητά της αλλά και το μεράκι με το οποίο καλλιεργήθηκε στους αμπελώνες της περιοχής...

Στην περιοχή της Ζίτσας και συγκεκριμένα στην ομώνυμη αμπελουργική ζώνη συνολικής έκτασης 5.500 στρεμμάτων καλλιεργείται από το 16ο αιώνα η ποικιλία αμπέλου "Ντεμπίνα". 

Η Ντεμπίνα ευδοκιμεί στη Ζίτσα και μόνο και όσες απόπειρες έγιναν από εξειδικευμένους οικονόγους και γεωπόνους να την καλλιεργήσουν σε άλλες περιοχές, απέτυχαν, καθώς παρήγαγαν ένα σταφύλι που δεν παρέπεμπε σε Ντεμπίνα αλλά σε κάτι σαν Ντεμπίνα! 

Η λέξη Ντεμπίνα προέρχεται από το ιταλικό «de vino» -που σημαίνει σταφύλι του κρασιού - και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί θεωρούν ότι έχει προέλευση από την Ιταλία. Βέβαια, πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παλαιά αυτόχθονη ποικιλία της Ηπείρου, που κατά μια εκδοχή καλλιεργείται από τα τέλη του 16ου αιώνα. 

Η Ντεμπίνα προσαρμόζεται εύκολα σε φπτωχά, ξηρά και ασβεστώδη εδάφη και μας χαρίζει ένα σταφύλι είναι κυλινδροκωνικό πυκνόρωγο, με μήκος γύρω στα 21 εκατοστά. 

Από την Ντεμπίνα παράγονται αφρώδη και ημιαφρώδη κρασιά άριστης ποιότητας, το σίγουρο όμως είναι ότι σε όποια μορφή κι αν την έχεις στο ποτήρι σου, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τις εντυπώσεις, αφού κάθε γουλιά της θα αναδείξει τη μοναδικότητά της αλλά και το μεράκι με το οποίο καλλιεργήθηκε στους αμπελώνες της Ζίτσας. [epirusgate]
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου