Γιάννενα: Η πρόληψη της αύξησης βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου! | Epirus World

Γιάννενα: Η πρόληψη της αύξησης βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου!

Όσοι προσέχουν το βάρος τους σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με άτομα ευτραφή ή και παχύσαρκα!

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη την οποία διεξήγαγε ιατρική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Imperial (Μεγάλη Βρετανία). 

Mελέτη που έρχεται να αποδείξει για μία αφορά ακόμη το υψηλό επίπεδο του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου στον τομέα της έρευνας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  εκφράζοντας τα συγχαρητήριά της σε όσους συμμετείχαν στη διεξαγωγή της μελέτης.

Συσχέτιση με καρκίνο
Όλα τα τεκμήρια της διεθνούς βιβλιογραφίας για τη συσχέτιση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο συνέλεξε και αποτίμησε κριτικά η ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Imperial. 
Αφού αξιολόγησε περισσότερες από 2.000 δημοσιευμένες μελέτες για 36 τύπους καρκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια συσχέτισης του αυξημένου βάρους με 11 είδη της νόσου (οισοφάγου, στομάχου, παχέος εντέρου, χοληδόχου κύστης, χοληφόρων αγγείων, νεφρών, παγκρέατος, μαστών, ενδομητρίου, ωοθηκών και μυελού των οστών). 

Συσχετίσεις μπορεί να υπάρχουν και για άλλους καρκίνους, όμως η βιβλιογραφία είναι προς το παρόν ασαφής. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η πρόληψη της αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της ενηλίκου ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal», είχαν σημαντικό ρόλο η Δρ. Μαρία Κύργιου του Πανεπιστημίου Imperial και ο Δρ. Κώστας Τσιλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων. 

Από το  τοπικό Ίδρυμα συμμετείχαν επίσης ο κ. Γιώργος Μαρκοζάννες, διδακτορικός φοιτητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Δρ. Ευάγγελος Παρασκευαΐδης. 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
proinoslogos.gr
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου