Εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος τοκογλυφίας στα Γιάννενα | Epirus World

Εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος τοκογλυφίας στα Γιάννενα

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων οργανωμένο κύκλωμα τοκογλυφίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
 Τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, με τη μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών («σπάσιμο επιταγών»)
 Οι δράστες δάνειζαν στα υποψήφια θύματά τους χρηματικά ποσά, με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 μελών της οργάνωσης, ενώ κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν τα έξι μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο 65χρονος εγκέφαλος της συμμορίας  
Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, συνολικά το χρηματικό ποσό των (612.000) ευρώ, (66.022) δολάρια ΗΠΑ, (8.760) λίρες Αγγλίας, (100) χρυσές λίρες και ποσότητες χρυσού.

Καίριο πλήγμα στα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται συστηματικά σε τοκογλυφικές δραστηριότητες, με τη μέθοδο της προεξόφλησης («σπάσιμο») επιταγών και στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατάφερε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, εξαρθρώνοντας πολυμελή εγκληματική οργάνωση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ενδελεχούς έρευνας που διενήργησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, αποκαλύφθηκε πλήρως η εγκληματική δράση της οργάνωσης ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά καθώς και ποσότητες χρυσού και επιταγών, που σχετίζονται με τοκογλυφική δραστηριότητα.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και διακριβώθηκε η δραστηριότητα  δέκα μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και κατ’ επάγγελμα τοκογλυφίας.
Για την πλήρη αποδόμηση του κυκλώματος οργανώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε την 02 και 03 Μάρτιου 2017, σε Ιωάννινα, Αθήνα, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο και Βραχάτι Κορινθίας.
Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Ασφάλειας Ραφήνας και των Αστυνομικών Τμημάτων Ξυλοκάστρου και Βραχατίου.
Στο πλαίσιο των παράλληλων αυτών επιχειρήσεων συνελήφθησαν έξι  μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα ο 65χρονος ημεδαπός, εγκέφαλος της οργάνωσης, τέσσερις ακόμα ημεδαποί (ηλικίας 45, 51, 31 και 50 ετών) και 34χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, κεντρικοί βραχίονες της οργάνωσης.
Ακόμα ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της οργάνωσης, άλλοι τρεις ημεδαποί, ηλικίας 23, 61 και 67 ετών και 44χρονος υπήκοος Πακιστάν, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και 61χρονο ημεδαπό, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της τοκογλυφίας.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι (αρχηγός, εισπράκτορες, νομιμοποίηση εσόδων, καθοδήγηση, ανεύρεση θυμάτων κ.λπ.) και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi).
Το βασικό χαρακτηριστικό της δράσης τους συνίστατο στον «ιδιωτικό δανεισμό» με τη μεθοδολογία της προεξόφλησης επιταγών («σπάσιμο επιταγών») και στην συνακόλουθη αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών από τις τοκογλυφικές συναλλαγές.

Πιο αναλυτικά τα μέλη της οργάνωσης, αφού εντόπιζαν αρχικά τα υποψήφια θύματά τους, στη συνέχεια τους δάνειζαν χρηματικά ποσά, παρακρατώντας ως εγγύηση μεταχρονολογημένες τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας, τις οποίες εξαργύρωναν στη συνέχεια άλλα μέλη της οργάνωσης από τραπεζικά καταστήματα.
Ο 65χρονος συλληφθείς είχε διευθυντικό – ηγετικό ρόλο,  ενώ ο 34χρονος υπήκοος Βουλγαρίας από κοινού με τον 45χρονο ημεδαπό, είχαν αναλάβει τον ρόλο του «μεταφορέα» των επιταγών και των εισπραχθέντων χρηματικών ποσών από την προεξόφληση των επιταγών.
Επίσης, τέσσερις ημεδαποί (ηλικίας 51, 31, 50 και 23 ετών), μέλη της οργάνωσης, ως «συνεργαζόμενοι» επιχειρηματίες, δραστηριοποιούνταν στην είσπραξη των ονομαστικών αξιών των επιταγών από τα τραπεζικά καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της (δύο ημεδαποί, ηλικίας 61 και 67 ετών και ο 44χρονος υπήκοος Πακιστάν), είχαν αναλάβει τον εντοπισμό των υποψήφιων θυμάτων και την «προμήθεια – αλίευση» των επιταγών.
Σε παράλληλες αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

Ø  στην οικία του 65χρονου ημεδαπού εγκέφαλου της οργάνωσης, στο Πικέρμι Αττικής:
·         δύο μεταλλικά χρηματοκιβώτια κρυμμένα κάτω από ανενεργό ανελκυστήρα, που περιείχαν το χρηματικό ποσό των (605.000) ευρώ, (8.760) λίρες Αγγλίας σε χαρτονομίσματα και (66.022) δολάρια ΗΠΑ.
·         τέσσερις ράβδοι χρυσού και φύλλο χρυσού
·         πλάκα χρυσού βάρους ενός κιλού
·         εκατό (100) χρυσές λίρες και (50) pesos
·         τέσσερα χρυσά νομίσματα και ένα χρυσό μενταγιόν
·         τρεις σφραγίδες και διάφορα έγγραφα
Ø  στην κατοχή των κατηγορουμένων και στα οχήματά τους το χρηματικό ποσό των (7.000) ευρώ, δεκατέσσερις επιταγές συνολικής ονομαστικής αξίας (62.300) ευρώ και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Η έρευνα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων εμπλεκόμενων στην υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
 
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου